Index Vakbarát Hírportál

Farkas Flórián tovább vizsgálná az OCÖ-t

2010. szeptember 17., péntek 12:02

10,5 millió forintnyi szabálytalan kifizetés nyomát találta az OCÖ-nél az elmúlt másfél év működését vizsgáló Állami Számvevőszék. Az ÁSZ megállapításai szerint a szervezet teljesen szabálytalanul működött, ezért Farkas Flórián miniszteri biztos büntetőfeljelentést tesz. Farkas emellett kiterjesztené a vizsgálatot az elmúlt nyolc év egészére.

Az ÁSZ nemrég lezárult vizsgálata megállapította, hogy az Országos Cigányönkormányzat (OCÖ) szabálytalanul használta fel a rendelkezésére bocsájtott költségvetési pénzeket, kezdte pénteki sajtótájékoztatóját Farkas Flórián miniszteri biztos. Mivel az OCÖ teljes egészében költségvetési forrásokból gazdálkodik, Farkas szerint jogos az adófizetők felháborodása.

„Jogos, és nem szerencsés – mondta –, hiszen ismételten erősíti a cigánysággal szembeni előítéleteket.” Farkas szerint különösen felháborító, hogy a visszaéléseket olyanok követték el, akik ellen amúgy is sorozatos feljelentések vannak.

Az ÁSZ az OCÖ működésének elmúlt másfél évét vizsgálta, mindeközben szabálytalanságok sorát tárta fel. A megállapítások szerint az OCÖ még saját törvényes működési kereteit sem biztosította, alapszabálya és belső szabályzatai mind törvényellenesek. Kolompár Orbán, az önkormányzat elnöke az összeférhetetlenségi szabályok ellenére az OCÖ tulajdonában lévő Kft.-ben is ügyvezető igazgató.

Szabálytalanságokat tártak fel az OCÖ gazdálkodásában is. A szervezet saját tőkéje másfél év alatt 97 millió forintról 66 millióra csökkent az éves költségvetést meghaladó kiadások miatt. Költségvetését folyamatosan 50 millió forintos folyószámlahitel terheli.

Az ÁSZ vizsgálata során 206 kifizetést ellenőrzött tételesen, melynek során 10,5 millió forintos szabálytalan kifizetést állapított meg. Szabálytalanul fizette ki például az önkormányzat Kolompár Orbán 43800 forintos szemüvegét, de például egy, nem az OCÖ tulajdonában álló Mercedes személygépkocsi 140 ezer forintos szervízköltségét is a szervezet fizette. 300 ezer forint bírságot fizettek ki az OCÖ kasszájából, mert Kolompár Orbán nem vett autópályamatricát, és azt az 1,2 millió forintot is, amelyet nem önkormányzati tulajdonú gépkocsikra vásárolt autópálya-matricákra költöttek.

Fedezet nélküli kifizetésként részletezi az ÁSZ a balatonlellei tábor működéséhez szükséges eszközök, anyagok előirányzat nélküli beszerzését, amit a házipénztárból álltak.

Mivel az ÁSZ szerint az OCÖ elnökét és hivatalvezetőjét terheli felelősség a szabálytalan kifizetésekért, büntetőeljárás megindítását kezdeményezte.

Farkas is büntetőfeljelentést tett az ÁSZ megállapításai alapján, de további vizsgálatok lefolytatását is szükségesnek tartja. Az ÁSZ csak az elmúlt másfél évet vizsgálta, a miniszteri biztos az elmúlt nyolc év egészére kiterjesztené a vizsgálatot. Arra, hogy ennek elvégzésére az ÁSZ-t kéri-e fel, vagy belső vizsgálatra gondolt, kitérő választ adott.

Arra a kérdésre, hogy befolyásolhatja-e döntését az OCÖ hétfőre ígért válasza, azt mondta: „Nem fogom elhinni, amit hétfőn válaszolnak.”

Rovatok