Index Vakbarát Hírportál

Beindultak a gyorsított eljárások a bíróságokon

2010. szeptember 22., szerda 17:22

A szabálysértési törvény módosítása óta egy hónap alatt 3862 feljelentést tettek, hárommillió forint bírságot szabtak ki a bíróságokon a gyorsított eljárásokban.

A szabálysértésekről szóló törvény módosításának augusztus 19-ei hatályba lépése óta 3862 feljelentést tettek tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt, a bíróság által gyorsított eljárás keretén belül kiszabott bírságok összege közel 3 millió forint, tájékoztatott az ORFK.

A szabálysértésekről szóló törvény módosításával már elzárással sújtható a magánlaksértés, a feloszlatott társadalmi szervezetben való részvétel, a valótlan bejelentés és a tulajdon elleni szabálysértés is. A jogszabály azt is elrendeli, hogy az elzárással is büntethető szabálysértés elkövetője, amennyiben a helyszínről elmenekül, de 48 órán belül a rendőrség elfogja. Ebben az esetben gyorsított bírósági eljárás lefolytatására őrizetbe vehető.

A szabálysértési törvény módosulása a fiatalkorúakkal szemben is lehetőséget biztosít elzárás kiszabására, amelynek maximumát a felnőtt korúakra kiszabható mérték felében, 30 napban határozza meg, halmazat esetén 45 napban. A kiszabott bírság meg nem fizetése esetén is közérdekű munkára, vagy elzárásra változtathatják a büntetést.

A szabálysértésekről szóló törvény módosításának hatályba lépése óta szabálysértési őrizetet 299 esetben rendeltek el, ez a gyakorlatban maximum 72 óra fogva tartást jelent. A 3190 eljárás alá vont személyből 297 volt fiatalkorú.

A tulajdon elleni szabálysértések elkövetése a fővárosban a leggyakoribb, az eltulajdonított dolgok között szerepel parfüm, bizsu, női felső, cipő, különböző élelmiszerek, alkohol és dohányáru.

Rovatok