Index Vakbarát Hírportál

Elmeorvos fogja vizsgálni Geréb Ágnest

2010. október 12., kedd 14:46 | aznap frissítve

A bíró szerint meg kell vizsgálni, a rendkívüli helyzetekben nem akadályozta-e pszichés gátló körülmény, hogy a szülésznő a szakmai tudásának megfelelően járjon el. Geréb Ágnest bilincsben vezették a keddi tárgyalásra.

A vádlott elmeorvosi vizsgálatát rendelte el Geréb Ágnes büntetőperének bírója. A Fővárosi Bíróságon a keddi tárgyalási nap végén Cserni János bíró közölte, lesz egy általános, életellenes bűncselekményeknél megszokott elmeorvosi vizsgálat, de ezen kívül lesz egy olyan elmeszakértői vizsgálat is, amelyen arra keresik majd a választ, szenved-e a vádlott olyan személyiségzavarban vagy más pszichés rendellenességben, amely rendkívüli helyzetekben akadályozza, hogy szakmai tudásának megfelelően járjon el.

A bíró szerint korábbi tanúvallomások adtak okot arra, hogy ilyen vizsgálatot kérjen. Felidézte, volt olyan tanú, aki arról számolt be, hogy amikor meglátta Gerébet az egyik otthon szülés helyszínén, a szülésznő zavarodottnak tűnt, véres kezével beletúrt a hajába.

A büntetőperben gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével és más bűncselekményekkel vádolja az ügyészség Geréb Ágnest és négy társát. A per keddi tárgyalására bilincsben, összekötött bokával, láncon vezették be az orvosnőt, akit a legutóbbi, három hónappal ezelőtti tárgyalási nap óta előzetes letartóztatásba helyeztek egy másik ügyben. Gerébet október 5-én állította elő a rendőrség, miután a XII. kerületi Alma utcai Napvilág Születésházban megindult egy szülés, komplikációk léptek fel, és az újszülöttet újra kellett éleszteni.

A szülésznőt az október 5-én történtek miatt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsították meg. Múlt pénteken, október 8-án döntött előzetes letartóztatásba helyezéséről a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az indoklás az volt, hogy a bíróság szerint fönnáll Geréb esetében a bűnismétlés, illetve a bizonyítás megnehezítésének veszélye.

Cserni János bíró a kedddi tárgyaláson megkérdezte a Gerébet kísérő két női bv-alkalmazottat, mi szükség van arra, hogy bilincs legyen Gerében, ha egyszer az előzetes letartóztatás indoka nem szökés vagy elrejtőzés veszélye volt. Válaszul csupán annyit mondott erre az egyik kísérő, hogy elrendelték. A keddi tárgyalási napon szakértőket hallgattak meg a vádban szereplő két korábbi otthon szülési ügyről.

Az egyik, kedden tárgyalt eset 2007. október 30-án történt az Alma utcai születésházban. A méhlepény nem távozott, az anyánál erős vérzés lépett fel, amelyen a vád szerint nem tudtak úrrá lenni Geréb Ágnesék, és az asszony kivérzett, életét közvetlenül veszélyeztető állapotban került kórházba.

Dombai Gyula kirendelt szakértő a tárgyaláson azt mondta: Gerébek késtek a mentő kihívásával. Állítását azután is megismételte, hogy a bíró felhívta a figyelmét a hamis szakértői vélemény adásának büntetőjogi következményeire. Asztalos Miklós szakértő szintén azt nevezte az ügyben Gerébék legnagyobb hibájának, hogy nem vitték azonnal kórházba az asszonyt, és csak a magzat születése után egy órával hívtak hozzá mentőt.

A másik eset 2003 karácsonyán történt. Egy ikerpár otthon születésénél segédkezett Geréb Ágnes társaival. Az első magzat rendben megszületett, de a második oxigénhiányos állapotban volt. Elkezdték az újraélesztését, majd négy perc múlva kihívták hozzá a koraszülött mentőt, amely kilenc perccel később ki is ért. A gyereket újraélesztették, de addigra súlyos agykárosodást szenvedett az oxigénhiány miatt. Fél évvel később meghalt.

Asztalos Miklós szakértő szerint Gerébék nem úgy végezték az újraélesztést, ahogy azt a szakmai szabályok előírták volna, és hibát követtek el akkor is, amikor intravénás oxitocint adtak az asszonynak. Szerinte emellett önmagában az, hogy Gerébék ikrek otthon születésének segítésére vállalkoztak, szakmai szabályszegés volt, mert az ikerszülés kockázata nagy.

A kirendelt szakértők azt mondták: mivel nem volt boncolás, nincs közvetlen természettudományos bizonyíték arra, hogy a gyerek fél éves korában a születésekor elszenvedett agykárosodás miatt halt meg, ugyanakkor ez szerintük szinte biztosnak tekinthető. A bíró felolvasott két korábban, a védők kérésére készült szakértői véleményt is. Az egyik ilyen, 2009-ben készült irat szerint intézeti körülmények között sem lehetett volna megelőzni az agykárosodást, és elképzelhető az is, hogy a magzat már a méhen belül, fertőzés következtében károsodott. A tárgyaláson jelen lévő kirendelt szakértők szerint viszont ez pusztán egy elmélet, amit semmi sem támaszt alá.

A keddi tárgyaláson a szakértőkhöz kérdéseket tehettek fel a vádlottak, de Geréb Ágnes a tárgyalás legvégéig nem élt a lehetőséggel, hallgatott. Amikor végül megszólalt, két rövid, szakmai jellegű megjegyzést tett, majd visszaült a helyére.

A következő tárgyalási nap jövő kedden lesz. A bíró azt mondta: november végéig szeretné befejezni ezt az ügyet.

Rovatok