Index Vakbarát Hírportál

Kirúgták az ÁSZ-vizsgálatot belengető kónyi iskolaigazgatót

2010. október 13., szerda 21:24

A kónyi képviselőtestület felmentette tisztségéből az iskolaigazgatót, aki egy szeptember elején nyilvánosságra került hangfelvétel szerint polgármesterjelöltként arról beszélt, hogy "meg kell fogni egy ÁSZ-vizsgálattal" a jelenlegi településvezetőt. A felmentett igazgató betegállományban van, hivatalos értesítést mindeddig nem kapott a menesztéséről.

Aller Imre független - a megyei közgyűlésbe MSZP-listán bejutott - polgármester a képviselőtestület ülése után elmondta: ő jegyezte a vezetői megbízás visszavonásáról szóló előterjesztést, amelyet a teljes létszámban tanácskozó testület egyhangúlag fogadott el.

Indokként említette, hogy egy pedagógus a munkaidőn kívüli tevékenységével is példát mutat a diákoknak. Közlése szerint az iskolaigazgatót is meghívták az ülésre, de Németh Marica a kezdés előtti percekben kimentette magát azzal, hogy betegállományban van.

Németh Marica elmondta: hivatalosan nem értesült a döntésről, mivel betegszabadságát tölti, falubeliektől azonban úgy tudja, hogy a testületi ülés óta két biztonsági őr áll az iskola épülete előtt.

Mécsest küldtek, akik nem mentek el

Az ügyben érintett másik helyi politikus, Ágoston Tamás elmondta, hogy a döntés ismertté válása után gyertyás demonstrációt tartottak az iskola előtt. A felmentés és annak módja ellen tiltakoztak, mert szerintük "egy legyőzött rivális megsemmisítéséről" van szó. Közlése szerint a megmozduláson legalább hetvenen vettek részt, de voltak, akik nem tudtak vagy mertek eljönni, ezért csak egy mécsest küldtek maguk helyett.

A stop.hu szeptemberi cikke szerint helyi - az oldal szerint fideszes - polgármesterjelölt és a helyi képviselőjelöltek megbeszélésén az hangzott el, "a mostani ÁSZ-vezető a Fidesz embere. Mindenki most kopogtat nála, minden polgármesterjelölt, hogy az előző szocit valamivel meg kéne zsarolni. Két-három évre visszamenőlegesen kérnek csak vizsgálatokat."

Németh Marica és Ágoston Tamás akkor úgy reagált: arról cseréltek eszmét, hogy az önkormányzat működésében általuk észlelt valószínűsíthető törvénytelenségekre fel kell hívniuk a figyelmet. A Fidesz elhatárolódott az ügytől.

Rovatok