Index Vakbarát Hírportál

Illés azt sem tudja, hogy miért imádkozzon

2010. október 14., csütörtök 17:26

"Imádkozom, hogy ne essen az eső" – mondta Illés Zoltán államtitkár a sérült vörösiszap-tározó csütörtöki sajtóbejárásakor, mert akkor szerinte még több szennyezés mosódik a Torna patakba a tározóból. Viszont azért is imádkozik, hogy essen, mert akkor a szennyezett területek nem száradnak ki, és nem nő az egészségkárosító porszennyezés mértéke.

A Mal Zrt. a 9-es tárolómedence falainak tehermentesítésén dolgozik. A sérült 10-es tározó falainak mozgása – mára ismét 1-1,5 centit tágultak a repedései – az ötmillió köbméter vörösiszapot tartalmazó szomszédos 9-es tározó falának sérülését is okozhatja, ezért a vörösiszapot fedő viz felét átpumpálják az üres, 10A jelű tárolóba.

Feladatok a gáton

A 10-es tározó gátjának koronáján Illés Zoltán elmondta, hosszabb távon a tárolt vörösiszapot gipsszel és/vagy földdel kell lefedni, hogy megszűnjön a kiszáradása miatti porveszély. A tüdőbe jutva a kiszáradó és a szél által felkavart vörösiszap komoly egészségkárosodást okozhat. Az elsődleges feladat az átszakadt gátrész pótlása, amire addig nem kerülhet sor, amíg további falszakaszok megcsúszása, kidőlése várható.

Márpedig ez a helyszínen tartózkodó geológusok szerint pár napon belül szinte biztosan bekövetkezik. Az újságírókat a veszély miatt nem is engedték a hiányzó gátszakasz közelébe, ugyanakkor közvetlenül a leszakadt rész peremén emberek és munkagépek dolgoztak, ami az elhangzottak fényében elég kockázatosnak tűnt.

A végleges megoldást Illés reményei szerint a pár hónap alatt kicsit távolabb felépítendő, sziklából és vasbetonból álló védmű jelenti. A hosszabb távú rekultivációt az államtitkár a vörösiszap tetejére telepített fűzfaerdővel és az azt hasznosító brikettüzemmel és erőművel képzeli el, 2-3 éven belül (ennyi idő alatt erősödnek meg eléggé a fák). A teljes kármentesítés és rekultiváció költségét 100-200 millió dollárra, azaz 20-40 milliárd forintra becsülte.

Pénz kell – és új jogszabályok

Mivel ilyen célra jelenleg nem igényelhetők uniós források, a kormány azt tervezi, hogy a 2011-es magyar EU-elnökséget kihasználva kezdeményezi egy, a hasonló katasztrófahelyzetek kezelését célzó alap létrehozását, valamint azt, hogy a vörösiszap minősüljön veszélyes hulladéknak. A kormánynak valószínűleg könnyebb dolga lesz az Illés által bejelentett jogszabály-módosításokkal.

Kezdeményezni fogják, hogy az ajkaihoz hasonló, potenciálisan veszélyes üzemek csak felelősségbiztosítással működhessenek. Az ipari létesítmények létrehozásakor és ellenőrzésekor a bonyolult feladatot jelentő, nagy szakértelmet kivánó építési hatósági feladatokat pedig a helyi település jegyzőjének hatásköréből a katasztrófavédelemhez vagy a környezetvédelmi hatósághoz delegálnák.

Ami kész van – és ami nincs

A 10-es tározó és Kolontár között már áll a Mal Zrt. által épített kisgát, Kolontáron pedig majdnem teljesen elkészült a katasztrófavédelem által emelt védmű. A falu magasabban fekvő felét a 9-es tározó sérülése esetén meginduló szennyezéshullámtól megvédeni hivatott gát ottjártunkkor még mindig nem volt kész, épp a teherautók által oda hordott köveket simította szét egy munkagép a szigetelőfóliával borított rézsűn.

Illés Zoltán szerint a falu lakhatatlanná vált alsó végén ma kezdődik a házak dózerolása, a megmaradókba holnap déltől költözhetnek vissza a lakók. A bontás a Torna patak túloldalán minden, a falu felőlin kilenc, összesen 40 házat érint. Az érintett családok többsége eleinte a távozást fontolgatta, de mára a katasztrófavédelem helyszíni munkatársai szerint többségük a maradás mellett döntött. Nekik új házakat építenek egy később kijelölendő helyen.

Muhoray Árpád, a katasztrófavédelem tábornoka az Indexnek elmondta, a tönkrement kolontári közúti híd helyére a honvédség nagy teherbírású fahidat épít. A hídhoz vezető út fölött órákon belül összezár majd a védőgát, de a későbbiekben az út átjárhatóságát is biztosítani fogják. A buldózerek már csak a jegyző kényszerbontási határozatára várnak.

A legnépesebb holdbéli táj

A népes újságíró-különítménynek megnyitott, amúgy hermetikusan lezárt Kolontár elég különös hangulatot árasztott. A település megtelt a katasztrófavédelem szakembereivel, tanulmányúton lévő nemzetvédelmi egyetemistákkal, tűzoltókkal, mentőkkel, rendőrökkel és munkásokkal.

A sarkokon géppisztolyos rendőrök strázsáltak, a faluban mindenhol munkagépek, szerszámok, gumicsizma- és ásványvízhalmok, szerszámok láthatók. Kolontár fölött egy rendőrhelikopter körözött, rendületlenül vigyzva a rendet. Lakóból, háziállatból egyet sem láttunk.

Rovatok