Index Vakbarát Hírportál

A milliárdot közelítik a pénzes felajánlások

2010. október 14., csütörtök 14:36 | aznap frissítve

Rengeteg felajánlás érkezett eddig az ország minden részéről a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítésére. Pénzben a főbb adományvonalakon lassan egymilliárd forintnál tartanak.

Múlt hétfő óta folyamatosan érkeznek a felajánlások a kolontári és devecseri iszapkárosultak megsegítésére, problémát az adományok elosztása okoz. A hozzájárulásokat felsorolni is sikáig tart, ám egy szerdai hír szerint a devecseri városháza előtt mégis több tucatnyi ember érdeklődött, hol juthatnak hozzá a segélyszervezetektől folyamatosan érkező adományokhoz. Az  elosztásban a Vöröskereszt helyszínen lévő szociális munkásai segítik az önkormányzatokat. Vannak más szervezetek, amelyek segítséget nyújtanak, például a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület vagy a Kristály-völgy Egyesület, ezek tájékoztatják az önkénteseket, és a helyszínen segítenek.

Magyar Kármentő Alap

A kormány által szombaton létrehozott Magyar Kármentő Alap számlájára csütörtökön délelőtt 11 óráig több mint 200 millió forint gyűlt össze, ezek az utalások költségmentesek. Az összeghez egyelőre nem nyúlnak, de a kormány fő szándéka, hogy a házukat elvesztők lakhatásának feltételeit teremtsék meg belőle. A kormány a védőgátak építésére eddig körülbelül 100 millió forintot fordított, ám ezt a tervek szerint be fogják hajtani a Mal Zrt.-n. A kármentő alapból közterületeket állítanak helyre, és a térség revitalizációjának finanszírozásába is beszállnak. A köztársasági elnök és a miniszterelnök hamarosan 200 ezer embernek fog levelet küldeni, amiben kéri, hogy támogassák az alapot.

Telefonszámok: nemzeti segélyvonal és Vöröskereszt

A 1752-es nemzeti segélyvonalra eddig 180 millió forint körüli összeg futott be, ezt a számot a vezetékes telefonnal rendelkezők és a T-mobile-osok hívhatják, 752 000 hívás körül járnak. Egy hívás 250 forintot jelent, ebből 50 forint kezelési költséget vonnak le, ha feltöltős készülékről érkezik a hívás. A hívások mellett számlaszámot nyitottak, oda 35 millió forint érkezett. Az NSV-hez érkező pénzt öt karitatív szervezet, az Ökumenikus Szeretetszolgálat, a Magyar Karitász, a Baptista Szeretetszolgálat, a Vöröskereszt és a Máltai Szeretetszolgálat között osztják szét, ezek a szervezetek saját gyűjtéseket is szerveznek.

A 1749-es segélyvonal a Vodafone kezdeményezésére indult, de az összes Magyarországon használt mobil szolgáltatótól lehet hívni vagy sms-ezni rá az "ISZAP" szót. Ide szerdáig 700 ezer hívás vagy sms érkezett, fejenként 200 forint értékben, ez levonás nélkül a Vöröskereszthez megy. Ezekből 145 millió forint gyűlt össze, számlaszámukra pedig emellett 22 millió forint (csütörtöki adat erről nincs). A mobilszolgáltatók még nem utalták el a pénzeket a Vöröskeresztnek, de gyorssegélyt – élelmiszert, felszereléseket – már most is juttatnak a károsultaknak. Hosszabb távon a pénzzel házak építését és bútorozását akarják segíteni igény szerint. A Vöröskereszt szociális munkásai az önkormányzatokkal együttműködve, alapos utánajárás után döntik el, kikhez kerül ebből a pénzből.

Önkormányzatok

Szerdán Devecser külön számlát nyitott a pénzadományoknak, részleteket itt olvashatnak erről. Zugló önkormányzata három kiválasztott családnak 500-500 ezer forint gyorssegélyt, és egy évig, havonta 300-300 ezer forint készpénzt ajánlott fel. Szekszárd és Bonyhád önkormányzata egy-egymillió forintot ad a károsultaknak, Sopron városa szintén egymilliót utal a kármentő alapba. Egy lelkes szabolcsi község, Biri félmillió forintot utalt át Devecser önkormányzatának, pedig tavaly adósságrendezési eljárás alatt álltak, júniusban pedig a vihar okozott több tízmilliós kárt a településen. Az Index utcával rendelkező Kamut község 5 család számára ajánlott fel családonként 1000 négyzetméter közművesített telket térítésmentesen. Devecser városa már ki is jelölte azt a területet, ahová a Leier Kft. felépíthetné a lakóparkját.

Ukrajna kedden bejelentette, készen áll arra, hogy segítséget nyújtson Magyarországnak, Graz városa és Stájerország százezer védőmaszkot és védőruhát szállított Devecserre.

Ruhát ne küldjenek!

A gyűjtéseket koordináló Veszprém megyei szervezet közleményt adott ki, mely szerint ruhaadományokat senki ne küldjön, mert abból túl sok érkezett, már múlt szombaton sem tudták hova tenni. De a családok életkezdéséhez várnak kisebb háztartási felszereléseket (tányér, evőeszköz, takaró, ágynemű, ágyhuzat), és nagyobbakat (hűtőt, ágyat, mosógépet, bútorokat). Tisztasági szerekre (szappan, tusfürdő, sampon, WC-papír, tisztasági betét) és tartós élelmiszerekre (tészta, olaj, liszt, konzervek) is szükség van, ezeket Ajkán a Sport utca 14.-ben, a Bányász sportpályán lehet leadni, vagy az információs számon kell érdeklődni: 70-940-43-68.

A helyszínre önkéntesek jelentkezését várják, főleg Ajka környékéről, mert szállást nem tudnak nekik biztosítani. Jelentkezni Kovács Dóránál lehet a 70-703-79-27-es számon.

Hasznos felajánlások

Az eddigi legnagyobb összegű felajánlás a Soros Alapítványtól érkezett, 1 millió dollárt, csaknem 200 millió forintot ajánlott fel a kárvallottaknak szinte azonnal a baleset után. Az Audi Hungária 140 millió forintot adományoz, ennek ötödét a kármentő alapba, a többit új lakások építésére adja.

A Pest Megyei Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület múlt héten kezdett adománygyűjtésbe, a felajánlások összege elérheti a 15 millió forintot. A Megasztár 5 közel hárommillió forintot gyűjtött jótékonyságra, a B. Braun cégcsoport egymillió forintot utal. A Generali Biztosító tízmillió forint értékben jótékonykodik.

A Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) és a Duna-menti és Tisza-menti Regionális Vízmű tárgyi és szakmai segítséget nyújt a katasztrófa sújtotta térség helyreállításában. Az OTP úgy döntött, hogy a katasztrófa sújtotta térségben ingatlan károsodása vagy megsemmisülése miatt nem mond fel hitelszerződést. Balatonvilágoson a Club Aligában a tulajdonos 100 kárvallottnak ajánlott fel elhelyezést két hónapra. Azért nem tovább, mert a szálloda téliesítése nincs teljesen megoldva, ezért az igazán hideg hónapokban kellemetlen lenne ott tartózkodni.

A devecseri kirendeltséggel rendelkező, osztrák tulajdonú Leier Hungária Kft. hétfőn bejelentette, hogy saját költségen 15 lakásos lakóparkot épít fel a devecseri önkormányzat által kijelölt telken. A lakások 70-80 négyzetméteresek lesznek, a felajánlás összege körülbelül 140 millió forint. A cég munkagépekkel és dolgozókkal is besegít, öt alkalmazottja érintett a katasztrófában. Michael Leier, a cég tulajdonosa elmondta, hogy eddig 3 kamionnyi védőfelszerelést, ruhát, gyógyszert szállítottak már a helyszínre, és még további nyolc kamion érkezése várható.

Nyolcmillió forintot utal át az érintetteket segítő Kristály-völgy Egyesület alapjába, ezen kívül több mint 13 millió forint értékben küld tisztító és tisztálkodó szereket, pelenkát és más termékeket a károsult települések lakóinak a Procter and Gamble. Az iszap borította települések takarítására használható nagy nyomású mosókat és védőeszközöket adományoz a bajai központú Axiál Kft. 550 ezer forint értékben.

Gipsz, frizbi, gázmaszk

A Saint-Gobain Construction Kft. stratégiai gipsztartalékát bocsátotta rendelkezésre, 25 ezer tonna, 15 millió forint értékű gipszet adtak a vörösiszap folyókban történő semlegesítésére. A Veszprém Megyei Vadászkamara azzal a felhívással fordult a tagokhoz, hogy legalább egy szarvastehén árát, azaz 50-60 ezer forintot adományozzanak. A kamara titkára szerint több millió forint fog így összegyűlni. A vasárnap zárult Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál kiállítói egymillió forintot ajánlottak fel.

Robert De Niro a Frizbi című műsorban egy frizbit dedikált, amit 250 ezer forintos indulási árral árverésre bocsátottak. Meg kell még említeni azt a csapatot, amely a katasztrófa óta a helyszínen napi 500 adag meleg étel elkészítésével segíti a munkálatokat.

A Magyar Nemzetőrség Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége és a
Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm
Perjelségeinek Szövetsége felhívására civil adakozásból 300 db
gázálarcot és 16 zsák jó minőségű ruhacsomagot adtak át szerdán, bár egyikre sincs szükség.

Koncertek

Demjén Ferenc október 30-án jótékonysági koncertet szervez Székesfehérváron a Sportcsarnokban. Demjénen kívül Menyhárt János, Závodi Gábor, Solti János, Bársony Attila, Kovács Barnabás, Vass Attila, Vincze Tamás és Demeter György gázsiját és a teljes bevételt az iszapkárosultaknak ajánlja fel. Szeged városa „Szegediek a vörösiszap károsultjaiért” című jótékonysági koncert bevételével támogat, ami október 24-én lesz a Belvárosi moziban.

Sportesemények

Az MLSZ a pénteki San Marino elleni meccsen 8 millió 242 ezer forintot gyűjtött össze a kolontári és devecseri rászorulóknak. Egykori válogatott labdarúgók játszottak szerda este egy jótékonysági mérkőzésen Pápán, a Perutz Stadionban. A mérkőzésre a belépőjegy 1000 forint volt. A Ferencváros és az Újpesti TE egykori labdarúgói játszottak egymás ellen. A mérkőzést Szűcs Lajos, a Lombard Pápa csapatkapitánya, volt válogatott kapus és Hrutka János, a Ferencváros és az Újpest egykori válogatott futballistája szervezte.

Bécs-Pozsony-Budapest szupermaratonon október 19. és 23. között adománygyűjtő megmozdulás is lesz: a Jászai Mari tértől csatlakozó futás indul az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezve, nevezési díja 1956 forint lesz. A Videoton-Devecser meccset is jótékony céllal rendezték meg.

A felajánlásokat látva felmerül a kérdés, hogy mi történik az adományokkal, ha a kormány szándéka szerint a Mal Zrt.-vel kifizettetik az okozott károkat. Erre Nagy Anna kormányszóvivő azt válaszolta, hogy ha ez megtörténik, akkor is bőven marad fizetnivaló a károk mértékét látva, a céget pedig előbb át kell világítani, hogy fizetőképes-e.

Rovatok