Index Vakbarát Hírportál

Nem szívesen látnak magáncégeket az állami ünnepségeken

2010. október 19., kedd 17:01 | aznap frissítve

A kormányszóvivő sem árulta el, melyik privát mentőscég és mennyiért vállal ügyeletet az október 23-i ünnepségeken az Országos Mentőszolgálat helyett. Nagy Anna annyit mondott: a megbízott cég sokkal olcsóbban vállalja a munkát, mint az OMSZ. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azt szeretné, ha a jövőben állami intézmények gondoskodnának az állami ünnepek biztosításáról.

Október 23-án a korábbi évek gyakorlatával szemben nem az Országos Mentőszolgálat, hanem egy magáncég látja el a rendezvények egészségügyi biztosítását, bár az OMSZ az ünnepnapon így is készenléti ügyeletet ad. A helyére lépő céget az ünnepségeket lebonyolító Hungarofest az Index kérdésére nem volt hajlandó megnevezni .

A cég nevét üzleti titokra hivatkozva a keddi kormányszóvivői tájékoztatón Nagy Anna kormányszóvivő sem nevezte meg, és azt sem árulta el, mennyit fizetnek a cégnek. Mint elmondta, a megbízott cég sokkal olcsóbban vállalja a munkát, mint az OMSZ.

A kormányzat tervei szerint  a jövőben az érintett állami szervezetek költségvetésébe az ilyen kötelező feladataik ellátását előre betervezik, hogy minden állami ünnepet állami cégek biztosíthassanak. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár elmondta, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban jogszabályt készítenek elő azért, hogy a jövőben állami intézmények gondoskodjanak az állami ünnepek biztosításáról. "Mi ebben partnerek vagyunk, ez a jövő útja" - tette hozzá Szócska Miklós.

Az Index érdeklődésére hétfőn Mátrai István, az Mentőszolgálat igazgatója azt mondta: nem tud arról, hogy kifogás merült volna fel a munkájukkal kapcsolatban. Hozzátette ugyanakkor, hogy a rendezvények biztosítására nem kötelező velük szerződni. Mátrai elmondta azt is, hogy az ünnapnapon a Mentőszolgálat így is-úgy is ünnepnapi és készenléti ügyeletet biztosít.

Rovatok