Index Vakbarát Hírportál

Alkotmányról, költségvetésről egyeztet a pártokkal Schmitt Pál

2010. október 25., hétfő 11:53 | aznap frissítve

Megkezdte az egyeztetést a köztársasági elnök hétfő délelőtt a parlamenti pártok frakcióvezetőivel. Az eddigi információk szerint az új Alkotmányról, a jövő évi költségvetésről és az új legfőbb ügyészről tárgyal Schmitt Pál a politikusokkal. Az előzetes hírekkel ellentétben a Jobbik képviselője is egyeztet hétfő délelőtt az államfővel, Balczó Zoltán, a párt parlamenti alelnöke háromnegyed 11 előtt nem sokkal lépett be a Sándor-palotába.

Elsőként a Fidesz frakcióvezetője tárgyalt a köztársasági elnökkel. Lázár János szerint, aki Rogán Antal fideszes képviselővel együtt érkezett az egyeztetésre, legkésőbb november végén meg kellene választania az Országgyűlésnek a legfőbb ügyészt.

Az egyeztetés után azt mondta, hogy Schmitt Pál minden parlamenti párt véleményét kikéri a jelölés előtt, a konkrét személyről pedig várhatóan újra konzultálnak majd. Lázár János arról is beszélt, hogy a köztársasági elnök az soron kívüli tájékoztatást kért az alkotmányozás folyamatáról, mert szeretne konkrét kezdeményezéssel élni.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az egyeztetés után újságíróknak azt mondta: az államfővel egyetértettek abban, fontos, hogy az új Alkotmányban és a költségvetési törvényben is megjelenítsék a családok érdekeit. Az alaptörvényben a nemzet egységét is rögzíteni kellene, amelynek egyik sajátos módja szerinte a határon túli magyarok szavazati jogának megadása - tette hozzá. Harrach Péter elmondta azt is: a legfőbb ügyész-jelölt személyével kapcsolatban csak a lehetőségekről beszéltek, a KDNP-nek nem önálló jelöltje lesz erre a posztra, hanem a frakciószövetséggel közös. A KDNP frakcióvezetője kérdésre azt válaszolta, többek között Polt Péter volt legfőbb ügyész neve is szóba került a jelölteknél, valamint "lehetőségként megjelent" Belovics Ervin neve is, aki a legfőbb ügyész helyettese. Emlékeztetett, hogy a hivatalban lévő legfőbb ügyész mandátuma decemberben lejár, de az utódjáról még tartanak az egyeztetések.

A Jobbik sem jelölt legfőbb ügyészt

A legfőbb ügyész személyére a Jobbik nem tett javaslatot - mondta Balczó Zoltán, a párt frakcióvezető-helyettese hétfőn újságíróknak azután, hogy az egyeztetésen járt. Vona Gábort amerikai útja miatt helyettesítette a politikus.

Azt mondta, pártja nem ért egyet azzal, hogy a legfőbb ügyészt kilenc évre nevezzék ki, személyét kétharmaddal válassza meg a parlament, és hogy ne lehessen interpellálni. Hozzátette: ezzel az ügyészség az önálló hatalmi ágat jelentő bíróság szintjére emelkedne.

Balczó Zoltán elmondta még, hogy az egyeztetésen szóba került a Jobbik azon javaslata, miszerint a preambulum az egész alkotmány értelmezési háttere legyen és arról is beszélt, hogy a Jobbik szerint az új alkotmányt népszavazással kellene elfogadni.

Az LMP is járt Schmittnél

Az LMP szerint nincs alkotmányozási kényszer, de a párt azt szeretné, ha az alkotmánybírósági jogértelmezések bekerülnének az új alaptörvény szövegébe - mondta el újságíróknak Schiffer András frakcióvezető és Tordai Bence választmányi szóvivő, miután Schmitt Pállal egyeztettek. Az LMP azt várja, hogy az államfő politikailag kikezdhetetlen embert javasoljon legfőbb ügyésznek.

Schiffer András kijelentette, szeretnék, ha zöld alkotmány készülne, amelybe belekerülnének a fenntartható fejlődésre, a jövő nemzedékek jogaira és az ökoszociális piacgazdaságra vonatkozó tételek. Emellett azt akarják, hogy az alaptörvénynek része legyen az állampolgári részvétel, valamint a lakhatáshoz való jog.

Schiffer András Balczó Zoltánhoz hasonlóan fontosnak nevezte annak megfontolását, hogy esetleg egy népszavazáson erősítsék meg az új alaptörvényt. Az LMP sem tesz javaslatot a legfőbb ügyész személyére, de azt kérik, hogy az államfő politikailag kikezdhetetlen embert javasoljon.

Rovatok