Index Vakbarát Hírportál

Tőkés László a fiát segíti az Európai Parlamentből

2010. október 25., hétfő 09:44

Sajátosan értelmezi alelnöki tisztségét az Európai Parlamentben Tőkés László, aki az utóbbi időben két ízben is ügyintézésbe fogott fia érdekében. Előbb egy szórakozóhelyre kivetett bírságot, októberben pedig egy futballmeccs eredményét kifogásolva, írja a Népszabadság.

A legutóbbi EP-választáson az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közös listáját vezetve mandátumot szerző volt református püspök az idén nyáron lett az Európai Parlament egyik alelnöke, miután a korábban e pozíciót betöltő Schmitt Pál előbb a házelnöki, majd az államfői székre cserélte brüsszeli beosztását.

Tőkés László, aki kedden Nagyváradon fogadta elődjét, a köztársasági elnökként Romániában vizitelő Schmitt Pált, olykor meglehetősen sajátosan kezeli alelnöki teendőit, fogalmaz a Népszabadság. Néhány héttel ezelőtt a nagyváradi polgármesteri hivatal egyik szakfelügyelőjét hívta fel, amiért bírság fizetésére kötelezték fiát, Tőkés Mátét, aki építkezési engedély nélkül gründolt egy afrikai hangulatot idéző bárt, melynek földszintjén pizzeria és autómosó is található.

A fiatalembert, illetve társtulajdonosát 3000 lej (mintegy 200 000 forint) bírság befizetésére kötelezték, amiért az ingatlanon végrehajtott változásokat törvénytelenül eszközölték. A pénz kifizetése előtt Tőkés Máté édesapja felháborodva hívta fel Brüsszelből a városházi illetékeseket, azt követelve, hogy vonják vissza a büntetést, mivel „Európa minden országában nem csak támogatják, hanem kedvezményekkel segítik a fiatal vállalkozókat üzleteik, vállalkozásaik kiépítésében, minderre csak Váradon nincs példa, ahol meg is büntethetik őket kezdeményezéseikért.” Egyébként a helyi önkormányzat adókedvezménnyel segíti az új vállalkozásokat, ráadásul a Boc-kabinet új elképzelése szerint minden fiatal vállalkozót 10 000 euró kormánypénzzel támogatnának Romániában. Az üggyel egyébként csak a Bihar megyei román nyelvű média foglalkozott, írja a napilap.

Még egyértelműbb az Európai Parlament alelnökének legújabb akciója. Ezúttal a Bihar Megyei Labdarúgó Egyesület elnökéhez, Viorel Vanceahoz fordult az EP fejléces levelét használva, azt követelve, hogy vizsgálják felül az ötödosztályú bajnokságban (ez a román labdarúgás legalacsonyabb osztálya) 2–2-es végeredménnyel zárult Rév–Partiumi Keresztény Egyetem SE mérkőzést, amelyen szerinte a pályán nem született igazságos eredmény.

Az október 11-i keltezésű, a címzettek által a Román Labdarúgó Szövetséghez is továbbított levélben Tőkés alelnök így fogalmaz: „Mint a Partium FC labdarúgó csapat egyik játékosának az apja, megdöbbenéssel vettem tudomásul a Réven lejátszott mérkőzésen történteket. Másrészt, az Európai Parlament alelnöki minőségében, többek között a sportért is felelős tisztségemnél fogva elfogadhatatlannak tartom a mérkőzés bírói hármasának viselkedését, amellyel megpecsételték a mérkőzés eredményét. Az Európára jellemző fair play jegyében és szellemében kérem, hogy fogadják el a Partium Sportklub elnökének panaszát az említett mérkőzés újrajátszásával kapcsolatban.”

Hogy miért foglalkoztatja Schmitt Pál utódját a román ötödosztály? Az áltata tíz éve alapított egyetem futballcsapatának egyik játékosa, s a sportegyesület fent említett elnöke ugyancsak a fia, Tőkés Máté. Az ügy, amelyről pénteki számában a Gazeta Sporturilor országos bukaresti sportnapilap is terjedelmese anyagban számolt be, amúgy aligha folytatódik az EP-alelnök elvárásai szerint, hiszen a mérkőzés ellenőrei nem tapasztaltak semmiféle, a mérkőzés megismétlését, illetve eredményének megváltoztatását indokolttá tevő mozzanatot. Egyébként is, a FIFA és az UEFA sem tartja megengedhetőnek, hogy a politika bármilyen formában beavatkozzon a labdarúgásba, zárja cikkét a Népszabadság.

Rovatok