Index Vakbarát Hírportál

Szétválna Bia és Torbágy

2010. október 26., kedd 17:27 | aznap frissítve

Külön település jöhet létre Biatorbágy torbágyi részéből egy nemrég beadott népszavazási kezdeményezés alapján - közölte a város jegyzője. Az aláírásgyűjtő ívek mintapéldányát hétfőn hitelesítette a helyi választási iroda vezetője.

"Egyetért Ön azzal, hogy Torbágy újra önálló település legyen?" - a helyi népszavazásra bocsátandó kérdést egy magánszemély kérésére vizsgálta meg a választási iroda.

Mivel a kérdés, illetve a kérdőív mindenben megfelel a jogi követelményeknek, a hitelesítésnek nem volt akadálya - mondta Makranczi László jegyző. A hétfői határozatot 15 napig meg lehet támadni, ellenkező esetben jogerőre emelkedik. Ettől a naptól számítva egy hónap áll rendelkezésre a kellő mennyiségű aláírás összegyűjtésére.

Mivel korábban már többször kettévált, majd újra egyesült (legutóbb 1966-ban) Bia és Torbágy, a népszavazás kitűzéséhez szükséges aláírások számát az egyesítés előtti településrészek határai alapján könnyű volt meghatározni. Makranczi László szerint a most bő 12 ezer lakosú Biatorbágy területének körülbelül 40 százaléka tartozik a torbágyi részhez. A vonatkozó jogszabály szerint ha az itt élő választópolgárok legalább 25 százaléka - azaz legkevesebb 849 ember - aláírja az íveket, akkor a biatorbágyi képviselő-testület köteles kiírni a helyi népszavazást.

A szétválás kezdeményezője, Topa Lajos úgy nyilatkozott: a környéken élőkkel folytatott beszélgetések hatására nyújtotta be a Torbágy önállósodását célzó javaslatot. "Egyfajta erőpróbának szánjuk a főként a település hasznát szolgáló átalakulást, mindenféle személyes vagy aktuálpolitikai szándék nélkül" - mondta a népszavazás kezdeményezője.

Rovatok