Index Vakbarát Hírportál

Budai Gyula lett az elszámoltatási kormánybiztos

2010. november 4., csütörtök 10:50 | aznap frissítve

A fideszes Budai Gyula az új elszámoltatási kormánybiztos - jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Papcsák Ferenc eddigi kormánybiztos azért mondott le a posztról, mert Zugló polgármestere lett. Budai Gyula eddig a sukorói telekcsere ügyeivel foglalkozott miniszterelnöki megbízottként.

Az eddig főként a sukorói kaszinóberuházással foglalkozó Budai Gyula miniszterelnöki megbízott veszi át az elszámoltatási kormánybiztosi pozíciót Papcsák Ferenctől.

Papcsák Ferecnek azért kellett lemondania a posztról mert az őszi önkormányzati választásokon a XIV. kerület polgármesterévé választották. Papcsák Ferenc fideszes országgyűlési képviselőt június elején nevezték ki kormánybiztosnak. A feladat az volt, hogy vizsgálja ki az előző nyolc év gyanús, állami beruházásait.

Miután polgármesterré is megválasztották, szerdán jelezte, hogy valószínűleg lemond kormánybiztosi megbízatásáról. Ehhez a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) állásfoglalását várta arról, hogy lehet-e egyszerre kormánybiztos és polgármester. Mint Papcsák közölte: ha valamelyik posztjától meg kell válnia, inkább Zuglót választja.

Az önkormányzati törvény értelmében a polgármesterség összeférhetetlen a kormánybiztossággal. A jogszabály ugyanis megtiltja, hogy az önkormányzati vezető egyben „a kormány tagja, államtitkár, közigazgatási államtitkár, helyettes államtitkár, központi államigazgatási szerv köztisztviselője” legyen.

A kormánybiztosság szakértők szerint csak főállás lehet, ráadásul állami vezetői besorolás alá esik, így az új szabályozás szerinti kormánytisztviselőnek minősül, ami összeférhetetlen a polgármesterséggel - írta a Népszava.

Az új kormány megalakulásakor közzétett lista szerint az elszámoltatás több irányban zajlik. Olyan állami beruházásokat vizsgálnak, mint a kormányzati negyed projekt, a Sukorónál tervezett szórakoztató negyed, a bábolnai állami földek eladása, az MTV régi és új székháza, a Posta-székház eladása, a Budapest Airport és a Malév privatizációja.

Emellett kifejezetten a személyes politikai és büntetőjogi felelősség megállapítására irányul a 2006. október 23-i rendőri fellépés, a magyar költségvetés adatainak 2006-os meghamisítása, az állami cégeknél kifizetett végkielégítések és az állami vezetők offshore érdekeltségeinek (különös tekintettel Bajnai Gordonra Oszkó Péterre, Simor Andrásra és az MVM vezetésére) átnézése.

Miniszterelnöki megbízottként eddig Budai Gyula feladata az állami földek jogellenes elherdálásának vizsgálata volt. Jelentős részben a sukorói telekcserével foglalkozott. Kedden a parlamentben a nyomozás állásáról kérdezte a legfőbb ügyész helyettesét, aki nem cáfolta, hogy a nyomozóhatóság egy mentelmi joggal bíró országgyűlési képviselő büntetőjogi felelősségét is vizsgálja. Ez Budai szerint nem más mint Gyurcsány Ferenc volt kormányfő.

A másik miniszterelnöki megbízott, Balsai István feladata a 2006-os rendőri fellépés körülményeinek tisztázása volt. Ő eddig egy részjelentést készített, amely szerint abban az ügyben is fölvethető Gyurcsány ferenc büntetőjogi felelőssége. A 2002-2010 közötti rendőri jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság jelentése 2006 őszével kapcsolatban a történtek fő politikai felelőseként Gyurcsány Ferencet nevezte meg.

Budai Gyula életrajz

Budai Gyula 1963. április 2-án született Békéscsabán. 1987-ben kapott jogi diplomát az ELTE állam- és jogtudományi karán, majd a Budapesti Katonai Ügyészségen ügyészként dolgozott. 1994 szeptemberétől ügyvéd az általa vezetett ügyvédi irodában. 1998-tól kezdett el politizálni, s jogi szakértői feladatokat látott el a Fidesz Magyar Polgári Szövetség mellett 2004-től a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) jogi képviseletét ellátva bekapcsolódott az érdekképviseleti szerv munkájába.

A 2005 február-márciusi budapesti gazdademonstráció egyik szervezőjeként részt vett a demonstrációs bizottság munkájában, és jogi szakértőként a kormánnyal folytatott tárgyalásokban. 2006. május 28-a óta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének szövetségi igazgatója. 2010 áprilisában a Fidesz-KDNP jelöltjeként a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban egyéni országgyűlési képviselői mandátumot szerzett. 2010. június 11-től miniszterelnöki megbízottként az állami földek jogellenes elherdálásának vizsgálatával foglalkozott.

Rovatok