Index Vakbarát Hírportál

Tízre nőtt a vörösiszap-katasztrófa halottjainak száma

2010. november 5., péntek 11:31

Egy 71 éves férfi a vörösiszap-katasztrófa tizedik áldozata. A férfit hetek óta kórházban ápolták, súlyos égési sérülésekkel.

Győrben meghalt az október elején történt vörösiszap-katasztrófa hetek óta súlyos állapotban lévő, idős sérültje. A kisalfold.hu szerint a 71 éves kolontári férfi testének 70 százalékán szenvedett égési sérüléseket az iszapkiömléskor. A férfinak hetek óta kritikus volt az állapota. Tamás László János, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató-főorvosa azt mondta, kevéssel tizenegy óra után halt meg. A főorvos szerint olyan súlyos volt sérülése, amely még fiatal szervezet esetében is végzetes lehetett volna.

Az idős embert az iszaptragédia után az ajkai kórházból mentőhelikopterrel vitték Győrbe, ahol hetekig az égésplasztikai osztály intenzív részlegén kezelték. Kétszer is megműtötték, de komplikációk léptek fel nála, és állapota folyamatosan romlott. Október közepén úgy tűnt, jobban van, kevesebb gyógyszerre volt szüksége, de állapota továbbra is kritikus maradt. Végül keringése összeomlott, és az összes létfontosságú szerve is károsodott.

Ő a tizedik áldozata a katasztrófának. Az első három halottat közvetlenül a katasztrófa után megtalálták: egy 73 éves nőre ráomlott a háza, egy férfit az autójával együtt sodort el az ár, a harmadik áldozat pedig egy 14 hónapos kislány volt. A negyedik halottra az ajkai tűzoltók találtak rá másnap dél körül. Az ötödik áldozat az ajkai kórházban halt bele sérüléseibe. A hatodik, hetedik és nyolcadik holttestet napokkal a katasztrófa után találták meg a kármentesítésben dolgozók Devecser környékén az iszapban. Október 13-án, az ajkai kórházban hunyt el a kilencedik áldozat.

Rovatok