Index Vakbarát Hírportál

Nem tudják kiszámolni a szocialisták, mennyi különadót kell fizetniük

2010. november 11., csütörtök 06:26 | aznap frissítve

Gyurcsány Ferenc 17 millió, Bajnai Gordon 8,2 millió forintnyi végkielégítés és szabadságmegváltás után fizethet különadót, de a szocialisták mostani frakciójának többsége is érintett. Azt, hogy hogyan kell kiszámolni az adót, még nem tudják.

A szocialisták 58 fős parlamenti frakciójának harminc tagját érinti a végkielégítésre kivetett különadó. Az érintett frakciótagok közül többen is úgy nyilatkoztak, hogy egyelőre nem világos számukra, hogyan kell kiszámolniuk a befizetendő összeget. Szanyi Tibor például az APEH-től fogja megkérdezni, mennyit is kell fizetnie.

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető is érintett, volt államtitkárként részesült végkielégítésben. Számára sem tiszta, hogy hogyan kell kiszámítani az adót.

Veres János volt pénzügyminiszter azt mondta, a végkielégítését azonnal továbbutalta civil szervezeteknek, nem is tudja, mekkora összeg után kéne fizetnie. Fizetnie kell két volt miniszterelnöknek, Bajnai Gordonnak és Gyurcsány Ferencnek is. Bajnai többször is hangoztatta, hogy miniszterelnöki munkájáért csak egy forint fizetést vett fel - a fennmaradó összeget jótékony célra utalta, ahogy 8,2 milliós végkielégítését és szabadságmegváltását is.

Gyurcsány Ferenc 2009-es lemondása után hasonlóan járt el, 9 milliós végkielégítését ajánlotta fel jótékony célokra. Ugyanő 7,67 millió szabadságmegváltást is kapott, azután is fizetnie kell majd.

A különadó több visszavonult politikust is érint, a volt szabad demokrata miniszterek közül Kóka János, Horváth Ágnes, Magyar Bálint, Kovács Kálmán és Bozóki András, a volt szakminiszterek közül Rácz Jenő, Persányi Miklós, Somogyi Ferenc fizethetnek.

Rovatok