Index Vakbarát Hírportál

Mégsem lesz ürestelek-adó Pécsen

2010. november 17., szerda 12:38

Lekerül a pécsi közgyűlés csütörtöki ülésének napirendjéről az az előterjesztés, amely adót vetett volna ki az üresen álló telkekre. A javaslat előterjesztője, Páva Zsolt polgármester azt közölte: egyetért a polgárok többségével, és ő is ügy látja, hogy a rendeletet nem készítették elő megfelelően.

"A tervezett telekadóval kapcsolatban számos pozitív és negatív véleményt kaptam a pécsiektől. Egyetértek a polgárok többségével, mert úgy látom, hogy a jelenlegi formájában nem kellően előkészített a telekadó-rendelet, ezért a csütörtöki közgyűlés nem fogja tárgyalni ezt az előterjesztést" - olvasható a fideszes politikus közleményében.

Az Új Dunántúli Napló kedden írt arról, hogy Pécs telekadó bevezetését tervezi jövőre. A polgármester által jegyzett eredeti előterjesztés szerint 280 forintot kellett volna fizetni négyzetméterenként minden beépítetlen, üres építési telek után. Ez azt jelentette volna, hogy egy 1000 négyzetméteres ingatlan adója 2011-től évi 280 ezer forint lenne, függetlenül az ingatlan fekvésétől.

A jelenleg érvényben lévő építményadóból az idén 1,3 milliárd forint folyik be a baranyai megyeszékhelyen. Becslések szerint a telekadó további 400-500 millió forinttal növelné a város büdzséjét, melyből olyan városszépítő beruházásokat finanszíroznának, mint amilyen például az eddig rendkívül sikeres homlokzatfelújítási program.

Mint Páva Zsolt közölte: a jelenlegi tervezetnek számos hiányossága van. Egyebek mellett nem szabályozza sem méret, sem földrajzi szempontok, sem érték alapján az építési ingatlanokat. Továbbá az nem az általa fontosnak tartott eredeti célkitűzést szolgálja, ami a telekspekulációk kiszűrése, megelőzése, illetve megszüntetése, a városképet évek óta romboló foghíjtelkek felszámolása lenne.

"A városvezetés célja tehát az, hogy egyrészt a telekspekulánsokat kiszűrje, másrészt, hogy az évek óta jelentős beépítetlen építési területekkel rendelkező tulajdonosokat a beruházás megkezdésére bírja, hogy egységes városkép alakuljon ki Pécsett" - mutatott rá.

A polgármester közölte: arra kérte a polgármesteri hivatal szakmai apparátusát, hogy "komolyan lássanak munkához" és dolgozzák át a rendelettervezetet, különös tekintettel a jó szándékú pécsi tulajdonosok érdekeire. "Azt nyugodt lelkiismerettel kijelenthetem, hogy egyetlen jóhiszemű pécsi polgárnak, családnak, telektulajdonosnak sem kell aggódnia, a mi célunk ugyanis nem az, hogy őket terheljük meg a telekadóval" - hangsúlyozta Páva Zsolt.

Az ingatlanszakma nem örült a tervezett intézkedésnek. Horváth Csaba igazságügyi ingatlanforgalmi szakértő szerint azért, mert nem értékalapon kellett volna fizetni, a lépés azokat sújtotta volna, akik néhány millió forintot telekbe fektettek, és hátrányosan érintette volna azokat is, akik szeretnének, de most nem tudnak építkezni.

A szakértő úgy vélte, a telekadó egyértelműen lenyomta volna az árakat, a bevezetés időpontja pedig a lehető legrosszabb, mert az ingatlanpiaci válság mélypontja 2011-re várható. Horváth Csaba a korrekt adózás feltételének egy korrekt ingatlan-nyilvántartást tartana, melynek adatai alapján az adót forgalmiérték-arányosan lehetne kiszabni.

A baranyai megyeszékhelyen tervezett telekadót a Lehet Más a Politika (LMP) pécsi közgyűlési képviselői keddi közleményükben elfogadhatatlannak és igazságtalannak nevezték.

Rovatok