Index Vakbarát Hírportál

Elhagyta az országot a szerb atomvonat

2010. november 21., vasárnap 09:55 | aznap frissítve

Rendben elhagyta a bajánsenyei határátkelőhelyet az a nukleáris hulladékot szállító szerelvény, amely szombaton haladt át az országon, közölte a rendőrség.

Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csak annyit tudott mondani, hogy a vonat a Vas megyei Bajánsenyénél hagyta el az országot, egyéb részletekről nem tudott beszámolni.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodájának szombati közlése szerint a szerelvény biztosítását a rendőrség végezte.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon elmondták: természetesen tudtak a szerelvény áthaladásáról, és figyelemmel kísérték azt. Mogyorósi Balázs ügyeletes tájékoztatása szerint beavatkozásukra nem volt szükség, a vonat eseménytelenül haladt át területükön.

A szerelvény nagyjából harminc vagont húzott, az elejére kettő, a közepére és a végére egy-egy szerb, belgrádi jelzésű személyszállító kocsi volt akasztva - bennük civilek és kommandósok -, a többi vagonon összesen tizenöt konténer volt. A kék konténereken jól látható volt a sugárzó anyagokra figyelmeztető sárga-fekete jelzés.

A Magyar Szó vajdasági lap internetes kiadása szerint Milutin Mrkonjić infrastrukturális miniszter bejelentette, hogy harminckét konténernyi atomhulladékot szállítottak át péntek délután a szabadkai Azotarába a belgrádi Vinča Intézetből.

Az intézet Belgrád déli peremén, a városközponttól tizenöt kilométerre található, két kilométerre a Dunától, a hétezer éves - neolitkori - leleteket is tartalmazó Vinča régészeti lelőhely közelében. 1948 januárjában alapították Fizikai Intézet néven, és néhány éven belül az atomipari kutatások elismert központja lett.

A Vinča intézet területén valaha két nukleáris reaktor, egy részecskegyorsító, egy ipari méretekben atomenergiát termelő üzem, tizenhat kutatólaboratórium és egy könyvtár működött. Most a terület – mint arra a novemberi szerb National Geographic cikk nyomán egy olvasónk felhívta a figyelmet – egy szinte elhagyatott létesítmény, " talán csak a könyvtár és néhány labor működik" – írta.

A létesítményben 1984-ben álltak le a reaktorok, nem sokkal később úgy döntöttek: egy részecskegyorsító adhat értelmet a kutatóközpontnak. Ennek az építését azonban sosem fejezték be, a kilencvenes évektől a Vinča intézet – ami alapításától kezdve csak vitte a pénzt, bár Titóék úgy gondolták, ott egyszer még bombát is gyárthatnak– már csak arra volt jó, hogy Milošević blöfföljön vele. Ma már csak a reaktor lebontása több mint 30 millió dollárba kerülne.

Rovatok