Index Vakbarát Hírportál

Ellenállásra hívtak a Károlyi-szobor védői

2010. november 21., vasárnap 18:39 | aznap frissítve

Pár százan voltak az Új Szocialisták Mozgalma és az ANTIFA Új Spartacus Liga vasárnapi, a Jobbik keddi demonstrációjára válaszul szervezett tüntetésén a Parlament melletti Károlyi-szobornál.

Kedden Horthy-katonanótákkal, vasárnap Nick Cave-dalokkal hozták hangulatba a Károlyi-szobornál tüntetőket. A vasárnapi tüntetés különben nem jöhetett volna létre, ha nincs a keddi, amikor a Jobbik táblát rakott az 1975-ben emelt, az elmúlt években vörös festékkel többször is meggyalázott Károlyi-szobor nyakába a következő felirattal: Én felelek Trianonért. És ami igazán megrázó volt: kipát tettek a vörös gróf fejére, a végén pedig a párt rendfenntartói akadályozták meg, hogy néhányan le ne döntsék a szobrot.

Rendfenntartók most is, az Új Szocialisták Mozgalma és az ANTIFA Új Spartacus Liga tiltakozó demonstrációján is voltak, szépen körülvették a teret, a hátizsákokba belenéztek. Ellentüntetők is akadtak, de ők nem merészkedtek közelebb.

Az antifasiszták nagyjából annyian lehettek, mint pár napja a jobbikosok, az emberek most sem csordultak ki a Balassi utcára, elfértek a szobor előtti térségben. Az arcok a Demokratikus Charta megmozdulásairól voltak ismerősek, de ott voltak jó néhányan az MSZP-ből (Török Zsolt, Puch László, Szanyi Tibor, Szabó Vilmos, Lamperth Mónika, Gurmai Zita), és az úgynevezett balliberális szellemi holdudvar panoptikumából, úgy mint Czeizel Endre, Rajk László, Andressew Iván.

És ott volt az a férfi is, aki kedden nem kisebb hőstettet vitt véghez, mint egy szál rózsával bemerészkedett a Jobbik farkasai közé, és kidobatta magát a szobor előtti térről. Mint kiderült, Dániel Péternek hívják, hősiességért most tapsot kapott.

A konferansziék a keddi történéseket a magyar társadalom morális csődje újabb tünetének, sőt, antiszemita félpogromnak nevezték, Károlyit pedig progresszívnak, akit – Hit illúziók nélkül című önéletírása szerint – a támadás csak még inkább megedzett. És óvtak: most hűvös van, de ha nem figyelünk, hideg napok jönnek.

Feldmájer Péter, a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke a szélsőjobb elleni tüntetést arra használta fel, hogy hitet tegyen Orbánék mellett, márpedig ebben a közegben ez nem volt túl szerencsés lépés. A Trianon-emléknap törvénybe foglalásakor üdvözölte a döntést, most pedig azt mondta, hogy a szélsőjobbnak az ország 90 százalékával, így a konzervatívokkal is baja van, a Fidesz vezetői pedig nem antiszemiták. A kedveskedő szavak hátterében a Fideszhez közelinek tartott, Köves Slomó-féle Egyesült Magyar Izraelita Hitközség felbukkanása áll, ezért fut versenyt a kormány kegyeiért, bővebben lásd a Magyar Narancs  cikkében>>>

Az Orbán-fóbiások – a tapsokból ítélve sokan voltak – Márton Lászlótól kapták meg napi adagjukat, aki a Demokratikus Charta képviseletében szólalt fel. Orbán és Kövér egy-egy mondatát rótta fel a keddi szoborgyalázással összefüggésben. Orbántól azt a pár évvel ezelőtti mondatát citálta, hogy a baloldal, amikor csak tehette, rárontott saját nemzetére, Kövértől pedig egy nyári beszédét, amikor reményét fejezte ki, hogy 2014-ben Károlyi szobra már nem áll itt. (Itt jegyezzük meg, hogy mind Feldmájer, mind Márton bőven fasisztázta és nyilasozta a Jobbikot.)

Az MTA-ban állítólag nyugdíjazás előtt álló Tamás Gáspár Miklós nem ment bele különösebben a kormányszapulásba, sőt a Jobbikot se nagyon ekézte. Azt mondta, hogy Károlyi áruló volt, mivel saját osztályát árulta el azzal, hogy földet osztott, ezzel hitet tett a megnyomorított parasztság mellett. (Vicces volt látni, ahogy a kifejezetten urbánus benyomást keltő hallgatóság paraszti munkához nemigen szokott tenyerei a szolidaritás kifejeződéseként összeverődtek ennek hallatán.) TGM szerint Károlyit azért üldözik ma is, mert elárulta az osztályát.

A konferanszié a tüntetést azzal zárta le, hogy mindenki készüljön fel: rendőrök jönnek majd törvényi végzéssel eltávolítani a szobrot, de „itt leszünk, nem fog menni”.

Rovatok