Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktorhoz fordultak a felsőzsolcaiak

2010. november 24., szerda 16:09

A felsőzsolcai árvízkárosultak arra kérik a miniszterelnököt, hasson oda az érdekükben.

A nyár eleji árvíz által a leginkább sújtott, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca lakóinak többsége írta alá azt a nyílt levelet, amiben arra kérik Orbán Viktor miniszterelnököt: hasson oda annak érdekében, hogy mihamarabb épüljön meg a települést védő gát. A 3295 felsőzsolcai által aláírt levelet szerdán vitték Budapestre a kormányfőnek.

Macsugya János, a Miskolci Egyetem oktatója, az aláírásgyűjtés szervezője kijelentette, hogy bár a legtöbb károsult már új otthonban várja a karácsonyt, megnyugvást csak az jelenhet, ha a várost az estleges újabb áradás ellen gát védi meg.

A miniszterelnöknek címzett levél szól arról, hogy "csak egy háború rombolásához" hasonlítható az, amit az ott élők elszenvedtek, és számos találgatást hallani arról, mi okozta az árvizet, mit kellett volna tenni, minek kellett volna történnie, hogy ne árassza el a várost a víz.

Miskolc határában, a Sajó város felőli oldalán gátrendszer épült, ez védte meg a megyeszékhelyet attól, hogy Felőzsolca sorsára jusson - olvasható a levélben. Arra is kitér: ha a korábban megkezdett gátépítés nem állt volna meg félúton, és a Felsőzsolca nyugati oldalát védő gátszakasz után megépült volna a település északi határát védő szakasz is, "ma nem lenne ok a kétségbeesésre, nem éreznénk, hogy nincs jövő!"

Rovatok