Index Vakbarát Hírportál

Feljelentést tett a sümegi önkormányzat

2010. november 26., péntek 15:04

Sümeg pénzügyi helyzete siralmas, az előző vezetés annyi kifizetetlen számlát hagyott hátra, hogy a város a jövő év tavaszára úgy járhat, mint most Esztergom.

Feljelentést tett a sümegi önkormányzat ismeretlen tettes ellen a Veszprém Megyei Főügyészségen, megállapításuk szerint ugyanis az előző városvezetés idején "tisztázatlan pénzkifizetések" történtek, közölte Rátosi Ferenc, Sümeg független polgármestere pénteken.

A polgármester elmondta: városi arculattervezésre például több millió forintot fizettek ki egy cégnek, ám szerinte a teljesítés egyáltalán nem áll arányban a kifizetett pénzösszeg mértékével. Egy cégcsoporttól pedig "nem folytak be közterhek" - nem fizetett helyi adót a cég -, és az önkormányzat nem tett semmit a behajtás érdekében, majd a cégcsoport megszűnt, s az adó behajthatatlanná vált - tette hozzá Rátosi Ferenc.

Egy másik cég ingatlanjára a tartozása miatt fedezetül zálogjogot jegyeztek be az önkormányzat javára, ám a korábbi képviselő-testület azt később úgy törölte, hogy a cég a tartozását nem is rendezte - mondta a Balaton-felvidéki város új polgármestere.

Kitért arra is, hogy az egykori püspöki palota rekonstrukciójával kapcsolatosan projektmenedzseri díjazást kapott az előző fideszes polgármester és a két alpolgármester, noha ez teljesen jogtalan. Mint mondta, az egyik alpolgármester például idegenforgalmi szakértői, a másik műszaki ellenőri tevékenységért vett fel 100 ezer forint feletti összeget, ami eleve szabálytalan, de "külön pikantériája" az ügynek, hogy a rekonstrukció még el sem kezdődött.

Úgy fogalmazott, "a város pénzügyi helyzete siralmas", az előző vezetés annyi kifizetetlen számlát hagyott hátra, hogy Sümeg a jövő év tavaszára "úgy járhat, mint most Esztergom". Közölte, hogy több mint 90 millió forintot kitevő kifizetetlen számlatömeget örökölt, s a 10 ezer lakos alatti kisváros hitelállománya meghaladja a 700 millió forintot.

Rátosi Ferenc elmondta, hogy az előző képviselő-testület tagjai nem is tudtak a csaknem 100 millió forintnyi kifizetetlen számlahalmazról, mert erről az akkori polgármester nem tájékoztatta őket.

Bősze Ferenc veszprémi ügyvéd, a sümegi önkormányzat jogi képviselője az üggyel kapcsolatosan annyit jegyzett meg az MTI-nek, hogy az ügyben a korábbi polgármester "érintettsége megkerülhetetlen".

Gulyás Ildikó, a megyei főügyészség szóvivője azt közölte pénteken délután az MTI-vel, hogy a feljelentést még nem ismeri, így arról és a várható "ügyészségi lépésekről" majd csak hétfőn tud tájékoztatást adni.

Rovatok