Index Vakbarát Hírportál

Kidőlt fákhoz, leszakadt vezetékekhez riasztották a tűzoltókat

2010. november 29., hétfő 07:09 | aznap frissítve

Főleg a vizes hó okoz gondokat nyugaton, Győr megyében három utat le kellett zárni a lehajló fák miatt. Hétfőn már csak kisebb hózáporok lehetnek.

Az ágakra rakódott hó súlya miatt kidőlt fák, leszakadt vagy megereszkedett vezetékek, árokba csúszott járművek adtak munkát az éjszaka Vas megyében a tűzoltóknak, ahol 15-20 centiméternyi hó hullott.

Horváth László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei igazgatóságának ügyeletese elmondta: Vas megyében minden út járható, a főutak hókásásak, a mellékutak havasak. Nagyon sok fakidőlés volt az éjszaka, és ilyenek a következő órákban is előfordulhatnak. Éjszaka elakadt kamionokat kellett kimenteni Vátnál, több autó is az árokba csúszott a hó miatt, de személyi sérüléses baleset nem történt. A legtöbb munkájuk Körmend közelében volt a tűzoltóknak.

Egyházi Nikoletta, az E.ON sajtóreferense elmondta: Szentgotthárdot, Szőcét, Halastót, Hegyháthodászt, Sárfimizdót és Csepreget érinti a részleges áramkimaradás.

Négy alacsonyabb rendű utat kellett lezárni éjjel a havazás miatt Győr-Moson-Sopron megye nyugati részén, közölte a Magyar Közút Zrt. győri ügyelete. Iván és Röjtökmuzsaj térségében a mintegy 15 centiméternyi hó miatt a fák ágai hajlottak meg annyira, hogy akadályozzák a forgalmat. Néhány kilométeres kitérővel minden település elérhető a megyében.

Zalában főként árokba csúszott autók miatt vonultak a tűzoltók összesen tizenötször. Zalaegereszgen, Lentiben, Bocföldén, Kispáliban, Nagypáliban és Nagykutason is részleges áramkimaradást okozott a havazás. Összesen hét távvezeték sérült meg, amiket az áramszolgáltatók jelenleg is javítanak.

Budapest nagy részén az utak többsége vizes, a vasárnap hullott hótól latyakos, a mellékutcákban viszont még jobbára havas, csúszós az aszfalt, elsősorban a budai oldalon és a külső kerületekben, közölte Havasi Zsolt, a Fővinform munkatársa.

Kora reggel több baleset is történt, például a III. és a XXII. kerületben. Több helyen sötétek, vagy sárgán villognak a jelzőlámpák, így a Soroksári úton két helyen, az Erzsébet körúton a Dohány utcánál és a Wesselényi utcánál, Budán a Magyar Jakobinusok terén.

Enyhül az idő

Hétfőn eleinte jobbára borult idő várható, főleg keleten, északkeleten esővel. Később egyre többfelé elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, és csak elszórtan valószínű zápor, hózápor. A nyugati, délnyugati szelet sokfelé erős lökések kísérik. A hőmérséklet kora délután általában 0, +6 fok között - délen helyenként 8, 9 fok körül - késő este -2, +3 fok között alakul, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Rovatok