Index Vakbarát Hírportál

Itt az ideje, hogy egyszerűsödjön a szülés körüli ügyintézés

2010. november 30., kedd 11:52

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azt ígérte, nem sokára egyetlen beadvánnyal, egyszerűen el lehet majd intézni minden papírt, ami egy gyerek születésekor szükséges. Éppen időszerű lesz a váltás, ma a gyermeket váróknak szülés előtt több különböző helyen kell intézkedni. Különösen akkor bonyolult a helyzet, ha a szülők nem házasok. A papírbenyújtási folyam plusz tíz-tizenöt kilóval és krónikus alváskényszerrel súlyosbítva a gyanútlanabb anyának akadálypályának tűnik, még akkor is, ha az önkormányzati dolgozók örömmel segítenek.

Ha hihetünk Navracsics miniszterelnök-helyettes november eleji ígéretének, hamarosan kedves ügyintézőkkel könnyített dokumentáció övezi majd a gyerekszületést. Egyelőre ez az utopisztikus világ várat magára, papírhalmok és önkormányzatok között veszik el a gyerekvállaló.

Szülés előtt, esküvő nélkül: plusz két kör

Különösen bonyolult a dolga annak, aki esküvő vagy bejegyzett élettársi kapcsolat nélkül vállal gyereket. Már írtunk arról az idei (2010 január elsejétől élő) jogszabályról, amelynek értelmében a nem házas szülőknek a gyerek anyakönyvezéséhez nemcsak apasági nyilatkozattal kell rendelkezniük, de a szülés utáni pár napban az anyának közjegyzői nyilatkozatot kell tennie arról, hogy hajadon. Mindezt pénzért, a szülés utáni napokban. És bár lehet, hogy a kétezer forint nem tűnik soknak, annál bosszantóbb, ugyanis pusztán egyfajta technikai malőr miatt van a szülést közvetlenül követő ügyintézésre szükség.

2010 előtt ugyanis nem létezett élettársi nyilvántartás, és az élettársi kapcsolatból nem következett apasági vélelem, a párnak elég volt pár héttel a szülés előtt az anyakönyvvezető előtt nyilatkoznia az apaságról. Az új rendszerben akkor van gond, ha szülők nem kötöttek házasságot, és élettársi nyilatkozatot sem tettek. Ilyenkor ahhoz, hogy az apa a nevére vehesse a gyereket, a nőnek be kell bizonyítania, hogy időközben mással sem lépett hivatalos élettársi kapcsolatra. Ezt pedig csak a szülés után teheti meg, így akarják a hatóságok ugyanis megelőzni, hogy az anya a nyilatkozat és a szülés közötti időszakban orvul férjhez menjen vagy élettársi kapcsolatra lépjen valaki mással.

Az ígéret

Egyablakos rendszert, érthető törvényeket és nagyon kedves hivatalnokokat ígért Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén, amelyen az új közigazgatási rendszert népszerűsítette.
A megyei jogú városokban januárban nyíló hivatalokban Navracsics ígérete szerint egyetlen beadvánnyal el lehet majd intézni minden papírt, ami egy új gyerek születésekor szükséges. A hivatalok ezentúl egymás között elintézik az igazolások beszerzését, ígérte a miniszter.

A családi állapotát egyébként minden magyar állampolgárnak nyilván tartják, de az anyakönyvi nyilvántartás a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz (KIM), a 2010 januárja óta elektronikus élettársi nyilvántartás viszont a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) felügyelete alá tartozik, és a két adatbázis nincs összekötve. Így az anyakönyvezést intéző kórház vagy hivatalnok nem tudja egy kattintással ellenőrizni az anya nyilatkozatát. Ezért szív a férj nélküli kismama és feleség nélküli kispapa. Meghatalmazást bárkinek adhat az ügyintézésre, de nem árt a kórházban előre érdeklődni, hogy milyen papírok birtokában indítják el az anyakönyvezést.

A jogszabály meglehetősen érthetetlen egyébként. A házasodási mutatók olyan alacsonyak Magyarországon, hogy ennél alacsonyabbak már nehezen lesznek, 2009-ben csupán 36 ezren kötöttek csak házasságot. A KSH legfrissebb statisztikái szerint a gyerekek negyven százaléka úgy születik, hogy a szüleik nincsenek összeházasodva. Őket mind érinti a halmozott ügyintézés.

Eltérő információk

További nehezítés, hogy a különböző önkormányzatoknál különböző papírok kellenek például az apasági nyilatkozathoz, és különböző önkormányzati egységeknél zajlik az ügyintézés. Találomra, a 10., a 11. és 12. kerületi önkormányzatoknál érdeklődtünk a gyerek körüli ügyintézésről.

Volt, ahol a gyámügyi osztályra, volt, ahol az anyakönyvezetőhöz irányítottak. Volt ügyintéző, aki személyi igazolványon kívül a terhességi kiskönyvet kérte, egy másik pedig egy olyan orvosi papírt, amelyen le van írva, hogy mi volt a fogamzás ideje és mikorra várható a szülés. Ha lehet, minél pontosabban adják meg a dátumokat, mondta a kedves ügyintéző. Delphói jósda legyen, aki ezt pontosan megmondja, mondta erre egy megkérdezett nőgyógyász.

Szülés után

A szülés után a megfelelő iratok birtokában az anyakönyvezési folyamatot a kórház indítja el, de csak akkor anyakönyvezik a gyereket, ha minden szükséges irat rendelkezésre áll. Ha nincsenek meg a szükséges igazolványok, az apasági nyilatkozat és a frissen szült hajadon anya hajadonsági nyilatkozata, akkor a baba 3-4 hétig anyakönyv, és így minden papír nélkül marad. Az pedig nem jó, mert addig se TB-kártyája, se lakcímkártyája a gyereknek, az anya pedig a családi pótléknak és a szülést követő pénznek (tgyás) is búcsút inthet.

Ha az anyakönyvezés viszont megtörtént, a gyerek lakcímkártyáját az anya állandó lakhelyére postázzák, ami szintén bajos, amennyiben a család tartózkodási helye és az állandó cím eltér. De ezért legalább nem kell külön sorba állni.

A TAJ-számot tartalmazó TB-kártyához még a kórházban ki kell tölteni egy adatlapot, amit szintén az állandó lakcímre küldenek, jó esetben 8 napon belül. Ezután következhet a munkáltatónál az anya TB-jussának intézése.

Máshol könnyebb

Az egyszerűsített gyerek körüli ügyintézésre akadnak remek példák nemzetközi színtéren. Nagy Britanniában például a szülés előtt nincs semmilyen papírmunka. Ha a szülők nem házasok, az anyakönyvezéskor mind a kettejüknek alá kell írnia a papírokat, amelyeket már a kórházban vagy a területileg illetékes anyakönyvi irodában adhatnak le.

Kanadában és Ausztráliában nem is muszáj megjelenni a hivatalokban, postán és online is intézhető az anyakönyv, és a gyerek társadalombiztosítási száma is.

Rovatok