Index Vakbarát Hírportál

Komoly lehűlés jön csütörtökön

2010. december 7., kedd 08:45 | aznap frissítve

Két napig enyhe, esős időnk lesz, délnyugaton tavaszias hőmérséklettel, aztán érkezik a hideg és a hó. A középső országrészben és a Dunántúlon akár 70-100 kilométeres széllökések is lehetnek.

Egy nyugati ciklon áramlási rendszerében több fokkal enyhébb, többnyire nagy nedvességtartalmú levegő érkezik térségünk fölé, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kedden erősen felhős vagy borult lesz az ég, de a Dunántúlon hosszabb időszakokra is felszakadozhat a felhőzet. Eleinte többfelé, később főleg keleten, északkeleten valószínű eső.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 12 fok között valószínű, délnyugaton azonban 14, 15 fok is lehet. Estére legtöbb helyen 3-10 fok közé hűl le a levegő. Szerdán egy-két fokkal még ennél is melegebb lesz.

A folytatásban többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak rövid időre, főként nyugaton szakadozik fel a felhőzet. Csütörtökön az esőt egyre nagyobb területen havazás váltja fel, viharossá fokozódik az északnyugati szél. Jelentősen visszaesik a hőmérséklet, és már csak +2, -4 fok valószínű.

A melegfrontra érzékenyek fejfájásra, migrénes tünetekre, fáradékonyságra, szédülésre, alvási zavarokra számíthatnak.

Az időkép.hu előrejelzése szerint a hétvégén napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. "A bizonytalanság rendkívül nagy a hétvégétől kezdve: egy mediterrán ciklon hatására akár egy átmeneti enyhülés is benne van a pakliban délnyugatra, de az sem elképzelhetetlen (sőt, valamivel valószínűbb is), hogy tovább erősödik majd a lehűlés: ez esetben viszont csak kevés csapadék hullana" - írta Ivády Anett meteorológus.

Rovatok