Index Vakbarát Hírportál

Nehéz megjósolni, mennyi víz jön még

2010. december 10., péntek 08:33 | aznap frissítve

Nehéz belvízi helyzet alakult ki nagy területen, mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője az MTV reggeli műsorában.

Tizennégy megye 270 településén van belvízi védekezés, háromezer szakember háromszáz munkagép segítségével dolgozik. Eddig huszonnégy embert kellett kitelepíteni a víz miatt. A folyók külföldi vízgyűjtőinek csapadékos időjárása miatt pedig - főleg a Tisza felső szakaszán - árvízi jelenségek is kialakultak.

Belvíz majdnem 300 ezer hektár területet borít, ez közel jár az 1998-as, 350-360 ezer hektáros csúcshoz. Előtte 1942-ben volt rekordnagyságú belvíz 500 ezer hektár területen.

Reménykednek abban, hogy a gondok mederben tarthatók, mondta az OKF főigazgatója. Azt még nem tudni, hogy a tél további részében hogyan alakul az ár- és belvízi helyzet.

Bakondi György a vörösiszap-katasztrófa kapcsán arról számolt be, hogy az ottani vízfolyások - főleg a Torna patak - pH-értékének növekedése nem a zagytározók szivárgásával, hanem a földeken lévő maradék iszap visszamosódásával van kapcsolatban. A pH-érték a Tornán kevéssel meghaladta a 8-at. Ha további növekedést tapasztalnak, újra gipszet adagolnak majd a vízhez, de Bakondi György szerint erre vélhetően nem lesz már szükség.

Lassan húzódhat vissza a víz a Balatonnál

Néhány helyen, például a Balaton déli partján, extrém helyzetet okozott az időjárás. Itt is folyik a védekezés, de az elvezető csatornák, vízfolyások szintén áradnak, a Balaton vizét pedig nem lehet a mostaninál nagyobb ütemben leereszteni, mert az Tolna megyében okozna károkat.

Balatonfenyves polgármestere azt mondta, hogy a part menti utcákból és telkekről már húzódik vissza a Balaton vize, amely csütörtökön elöntötte a település északi részét. A strand azonban még mindig teljesen víz alatt van. Csütörtökön két-háromszáz telket is elöntött a víz, innen már lassabban húzódik vissza. Főleg nyaralók érintettek, a tulajdonosokat arra figyelmeztetik, hogy ha van pincéjük, akkor onnan mindenképpen szivattyúzzák ki a vizet.

Az előrejelzések szerint péntekre és szombatra is 90 km/h-s szél várható a Balatonnál, emiatt több napig is eltarthat mire teljesen visszahúzódik a tó vize a mederbe. Az alacsonyan fekvő telkeken azonban ezután is megmaradhat a víz.

Nem mentek iskolába a tornaszentandrási gyerekek

Nem mentek iskolába pénteken a Borsod megyei Tornaszentandrásról a gyerekek, akik a környező települések oktatási intézményeibe - Bódvaszilasra, Szögligetre - járnak, mert a Bódva elöntötte a faluból kivezető utat.

A 200 méteres vízátfolyáson csak a magasabb falugondnoki autóval tudnak áthajtani. A polgármester szerint már veszélyes az áthajtás a vízátfolyáson, emiatt komoly problémát jelent a községben a ki- és a bejutás.

Hatalmas a Bódva vízszintje, a folyó újra birtokba vette a mezőgazdasági és az alacsonyabb fekvésű területeket a völgyben. A magas vízállás miatt Szalonnán, Szendrőben és Edelényben is felkészültek a védekezésre.

Hatvan házat veszélyeztet a belvíz Nyíregyházán

Hatvan háznál kritikus a helyzet a belvíz által veszélyeztetett kétszáz nyíregyházi lakóépület közül, mondta Mussó László, a védekezésben irányító szerepet betöltő helyi önkormányzati képviselő. A hatvan házat az éjjel is védték szivattyúzással és homokzsákos körberakással a szakemberek.

Péntek délelőtt a Szélsőbokori, a Lovas, a Rezeda, az Ezüstkalász és a Határ utcában, valamint a Szabadság-bokorban készítettek elő homokzsákos védekezést. Eddig egy házból kellett kiköltöztetni két lakót, s további három épületet fenyeget még omlás.

Rovatok