Index Vakbarát Hírportál

Költségvetéssel és sztrájktörvénnyel zárta 2010-et a parlament

2010. december 23., csütörtök 19:02

Az idei utolsó országgyűlési ülésen elfogadták a 2011-es költségvetést és az új sztrájktörvényt. Újra 3 évig fog járni a gyes, a közigazgatásban dolgozókat is indoklás nélkül el lehet bocsátani, és már három hónapnyi közös költség tartozás után jelzálogot vethetnek ki a társasházi lakásokra.

Elfogadták a jövő évi költségvetést

Jövőre a költségvetés hiánya a GDP 2,94 százaléka, 687 milliárd forint lesz. A költségvetési törvény azt is rögzíti, hogy jelenlegi formájában megszűnik a Költségvetési Tanács, helyette új, háromtagú testület jön létre, új jogosítványokkal, titkárság nélkül. A 2011. évi költségvetési törvényt 257 igen és 119 nem szavazat mellett fogadták el. A képviselők úgy döntöttek, hogy kérik az államfőtől a törvény sürgős kihirdetését.

Újra három év lesz a gyes

Két év helyett újra három évig jár majd a gyes. A képviselők 259 igen szavazattal, 69 nem ellenében, 43 tartózkodás mellett fogadták el a szociális salátatörvényt. A munkanélkülieknek adható rendelkezésre állási támogatás (rát) helyébe a bérpótló juttatás lép. A folyósítás feltételeként az önkormányzatok előírhatják, hogy a munkanélküli tartsa rendben a lakókörnyezetét.

Feltételekkel sztrájkolhatnak a közszolgálati cégek

Az Országgyűlés kormánypárti szavazatokkal elfogadta a fideszes Kara Ákos és Kontur Pál javaslatát, amely alapján a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végző vállalatok - így különösen a tömegközlekedési és távközlési cégközlési cégek, valamint az áram-, a víz-, a gáz- és egyéb energiaszolgáltatást végző szervek - csak úgy sztrájkolhatnak, ha a munkabeszüntetés a még elégséges szolgáltatás teljesítését nem gátolja.

Tilos lesz az energetikai különadó áthárítása

A csütörtökön elfogadott törvény szerint az energetikai cégeknek tilos lesz továbbhárítaniuk a rájuk kivetett különadókat a fogyasztókra. Meghosszabbítják továbbá a távhővel termelt áram kötelező átvételét, a kőolaj világpiaci árának emelkedésével pedig nőni fog a bányajáradék. A bányatörvény hatálya alá helyezik a bányászati hulladék - így a vörösiszap - kezelését, míg a bányászati hulladéktárolókat az épített környezet alakításáról és védelméről szóló jogszabály hatálya alá vonják. A távhőárak "kordában tartására" a törvényjavaslat 2012 végéig lehetővé teszi a távhőtermelőknek, hogy a kötelező átvételi körben maradjanak, ha bizonyos feltételeket teljesítenek.

A MOB dönthet a sporttámogatások elosztásáról

Átment a fideszes Bánki Erik, Borkai Zsolt (a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke) és Szalay Ferenc által beterjesztett törvényjavaslat, amelynek értelmében januárban az olimpiai mozgalom támogatására vonatkozó indítvány megtétele mellett a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB)tesz majd javaslatot az állami sporttámogatás elosztási arányaira, dönt az olimpiai mozgalom feladataival összefüggő és a költségvetési törvényben meghatározott állami sportcélú támogatás felhasználásáról, illetve folyósítja azt. A változtatást a kormánypártok mellett a Jobbik, valamint az LMP több képviselője is támogatta, az MSZP ellenezte.

Hamarabb kerülhet jelzálog a lakásra közös költség tartozás miatt

Az Országgyűlés megszavazta a társasházakról szóló indítványt: az eddigi hat hónap helyett már három hónapnyi közös költség ttartozás esetén jelzálogot lehet majd bejegyezni a társasházi lakásokra.

Gördülékenyebbek lehetnek a bírósági eljárások

Elfogadták a bíróságok hatékony működését és a bírósági eljárások gyorsítását célzó törvénymódosítást. Így a jövőben egyebek mellett lehetővé válik a bíróságok szükséges létszámának évenkénti meghatározása, továbbá a bírák folyamatos képzése, illetve egyes szabályok egyszerűsítése

Vége a kinevezett vezetői rendszernek a közalkalmazottaknál

Jövő évtől csak megbízással láthatnak el vezetői beosztást a közalkalmazottok, kinevezéssel nem. Az elfogadott jogszabály szerint legfeljebb ötéves időtartamra szólhat a megbízás vezetői feladat ellátására.

Indoklás nélkül el lehet majd bocsátani a közigazgatásban

Nemcsak az államigazgatásban, hanem a közigazgatásban is lehetőség lesz jövő évtől arra, hogy a munkáltató indoklás nélkül bocsássa el a munkavállalót. A felmentési idő 2 hónap lesz. A törvény 2011. január 1-jén lép majd hatályba, a parlament a törvény sürgős kihirdetését kérte az államfőtől.

Törvény született a Bethlen Gábor Alapról

A Szülőföld Alap általános jogutódaként a Bethlen Gábor Alap egységesíti a határon túli magyarságnak szánt támogatási rendszert. Az előterjesztő szerint így átláthatóbbá válnak a kifizetések, és hatékonyabban lehet majd kihasználni az uniós alapokat. A Bethlen Gábor Alapba önkéntesen befizethet bárki vagy bármilyen szervezet, állampolgárságtól és lakóhelytől függetlenül.

Új testület Nemzeti összetartozás bizottság néven

Nemzeti összetartozás bizottság néven új testület jött létre, a bizottságnak tizenkét tagja lesz. Kövér László házelnök erről szóló javaslatát 314 igen, 46 nem szavazat és 3 tartózkodás mellett fogadták el. A javaslatot Kövér azzal indokolta, hogy alapvetően új helyzetet teremt, új feladatokat ró a kormányra és a parlamentre, hogy 2011-ben az állampolgársági törvény kiterjesztésével megnyílik a lehetőség közjogi kapcsolat létesítésére a határon túli magyarok és a magyar állam között.

Miniszteri biztos a nők munkaerőpiaci helyzetének javítására

Ellenzéki javaslatra elfogadták azt a zárószavazás előtti LMP-s módosító indítványt, amelynek értemében miniszteri biztost neveznek ki a nők munkaerőpiaci helyzetének javítása érdekében jövőre. A módosító indítvány 50 millió forintot csoportosít át erre a célra.

Rovatok