Index Vakbarát Hírportál

Be akarnak fűteni a szegény romáknak

2010. december 29., szerda 23:31 | aznap frissítve

Ötvenezer forintot tudott összegyűjteni a szerda esti hidegben a Zöld Baloldal, amely a Kossuth téren a csereháti romáknak rendezett gyűjtést tűzifára. A baloldali szervezet József Attila szobra mellett próbált segíteni azoknak, akiknek még fűtésre sem telik, vagy akik a falopások büntetésének megszigorítása miatt már fát se tudnak lopni. A szolidaritási rendezvényen mi körülbelül tíz embert láttunk, de a szervezők szerint többen voltak.

“Hozz egy ezrest fára!” címszóval hívta demonstrálni a Zöld Baloldal a Parlament melletti József Attila-szoborhoz azokat, akik segíteni akarnak néhány elszegényedett, borsodi családon.

“Fűtsünk be nekik, érezzék a szolidaritás melegét!” - szólt a felhívás. Arra kérték az embereket, hogy adakozzanak némi pénzt, amit ők a Csereháti Roma Önsegítő Egyesületnek küldenek el, hogy fát tudjanak venni a szegényeknek. Vagy ha pénzt nem is adnak, jelenlétükkel mutassák ki szolidaritásukat.

Foktó: Barakonyi Szabolcs

Fél hatra odaérve maximum tíz ember fagyoskodott a kezeit reményvesztetten lógató József Attilával szemközt, aki mellett egy dunsztos üvegben csillogott az összegyűjtött pénz. A demonstráción állítólag voltak ennél többen is öt órakor, de az újságírókat csak fél hatra hívták. Elkerülhettük egymást.

Az akcióban összesen 42 500 forint gyűlt össze, de a szervezők szerint van, aki átutalással segít, az a pénz később fut be, így sikerült elérniük az áhított 50 000 forintos határt. “Ez 20-30 mázsa fára lesz elég, reméljük két-három család tüzelője kijön belőle” - mondta Kalmár Szilárd, a Zöld Baloldal ügyvezető elnöke, akiből csak egy nagy, hidegtől könnyező szemet láttam a fagyban.

Jelképek

A szervezők szzerint a demonstráció helyválasztása több szempontból volt szimbolikus: József Attila a szegények költőjeként, a közeli parlament pedig az elnyomó, igazságtalan állam jelképeként értelmezhető. A Zöld Baloldal szerint ugyanis a jelenlegi kormány háborút indított a szegények ellen.

“Azt akarjuk üzenni ezzel az akcióval, hogy nem jól van ez így, hogy a VIII. kerületben kukázási tilalom van, a hajléktalanokat kizavarták az aluljárókból, vidéken tilos fát gyűjteni fűtésre, és a szociális támogatásokat is csökkentették” - mondta el Kalmár Szilárd. Említette még, hogy a falopásokat már szigorúbban büntetik, pedig sokaknak ez volt az egyetlen esélyük arra, hogy családjukat melegen tudják tartani.

Szerinte ez nem jó megoldás, ez a problémák szőnyeg alá söprése csupán. A megoldás az elszegényedés megelőzése és a szociális támogatási rendszer megszervezése lenne, de legfőképp az, ha munkához és jövedelemhez jutnának az emberek. Ez eddig egyik kormánynak sem sikerült.

Egy kis pénz fára

A demonstrációt szervező Kalmár Szilárd szerint Budapestről nem lehet érzékelni, micsoda szegénység van Magyarország legelmaradottabb területein, de szociális munkásként neki van rálátása erre. Úgy véli, a szociális válság által leginkább sújtott területeken az embereknek esélyük sincs arra, hogy normális életet éljenek, és a kormány nem jól kezeli ezt a helyzetet.

“A megoldás az lenne, ha fejlődne a magyar vidék, és létrejönne az az egymillió munkahely, amiről a kormány beszélt” - mondta. “Hazánkban nagyon komoly szociális problémák vannak, és ha ezeket nem kezdi el megoldani a kormány, akkor az emberek hamar csalódni fognak benne” - vélte. Kalmár szerint a parlamenti ellenzéket is fel kellene rázni, és az ő figyelmüket is rá kell irányítani erre a kérdésre.

Akciójuk sikerességéről Kalmár azt mondta: ez inkább jelzés értékű megmozdulás volt, mert bármennyi pénz gyűlne is össze, kevés lenne az ilyen problémák megoldására.

Rovatok