Index Vakbarát Hírportál

Bús Balázs és a Fidesz maradt Óbuda ura

2010. október 4., hétfő 01:09

A Fidesz–KDNP-jelölt polgármester nagy előnnyel nyert a III. kerületben, a testület tagja az egyik legszebb magyar politikusnő is.

Bús Balázs a szavazatok csaknem 58 százalékával őrizte meg polgármesteri helyét a III. kerületben, a szocialista Bihary Gábor bő 26, az LMP-s Béres András majdnem 9, a jobbikos Zsiga-Kárpát Dániel Gábor majdnem 8 százalékot kapott.

A kormánypártiak minden választókerületben győztek, a 22 tagú testületbe nem fideszes csak a kompenzációs listáról jutott: 16 képviselőjük mellé három MSZP-s, egy jobbikos, egy LMP-s, egy Itt Élünk Egyesület-jelölt fért be. A testület tagja az egyik legszebb magyar politikusnő, a fideszes Laukonidész Lilla is.

Két polgármestere volt eddig Óbudának: 2006-ig az 1990-ben még SZDSZ- és Fidesz-támogatással, majd függetlenként megválasztott Tarlós István, 2006-tól a fideszes Bús Balázs.

Bús mostani szocialista kihívója, Bihary Gábor 2002-ben volt már a pártja polgármesterjelöltje, de Tarlós kilencszázaléknyi különbséggel megelőzte.

Óbudán négy jelölt a 2010-es választás előtt csak egyszer, 1994-ben indult a polgármesterségért, akkor a szocialistákat a későbbi parlamenti alelnök, Mandur László képviselte. Most Biharyn és Búson kívül az LMP-s Béres András és a jobbikos országgyűlési képviselő, Zsiga-Kárpát Dániel indul.

Az elmúlt ciklusokban az óbudai közgyűlésbe a jobb- és a baloldal közel azonos számban juttatta be jelöltjeit, legutóbb a Fidesz és szövetségesei enyhe kisebbségben voltak.

Rovatok