Index Vakbarát Hírportál

Gegesy húsz év után távozik

2010. szeptember 28., kedd 22:03 | tizenhárom éve frissítve

A kilencedik keürletben húsz év után nem sikerült megőriznie polgármesteri székét Gegesy Ferencnek. A szavazatok 98,11 százalékának feldolgozásánál már végeredményről számolhatunk be. A polgármester Bácskai János, a Fidezs-KDNP jelöltje lett, a szavazatok 45,92 százalékát kapta. Gegesy Ferencre 39,37 százalék szavazott. Pál Tiborra, az MSZP jelöltjére 14,72 százalék szavazott.

A kerületben 17 fős a képviselőtestület, ebből 12 Fidesz-KDNP-s, három MSZP-s, egy LMP-s és egy jobbikos.

A Ferencváros azon kevés helyek egyike az országban, ahol a választások előtt elképzelhetőnek tűnt, hogy nem a Fidesz jelöltje nyeri a polgármesterválasztást. A regnáló polgármester, Gegesy Ferenc húsz éve áll a kerület élén, zsinórban négy választást nyert, egyszer parlamenti képviselőnek is megválasztották. Népszerűségére jellemző, hogy bár már akkor kilépett az SZDSZ-ből, amikor ez még nem volt divat, a választásokra gründolt civil szervezete, a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület minden egyéni körzetben jelöltet tudott állítani.

Gegesy legyőzésére egyedül Bácskai János, a Fidesz jelöltje tűnt esélyesnek, aki 2009-ben az időközi, 2010-ben a rendes parlamenti választáson szerezte meg a szavazatok abszolút többségét. A harmadik versenyző, a szocialista Pál Tibor esélyei már a jelöltállítás időszakában elszállni látszottak, neki nem jött jól, hogy az LMP a tavaszi átlagon felüli eredménye ellenére sem tudott polgármesterjelöltet állítani. Ez a Jobbiknak sem sikerült, de esetükben ez nem meglepetés, a párt bőven az országos átlaga alatt teljesített az eddigi választásokon.

Az viszont már a választások előtt biztosnak tűnt, hogy a kerületi közgyűlésben a jobboldal átveszi a hatalmat. A Ferencvárost hagyományosan liberális-baloldali többség vezette, de a 2002-2006-os ciklus óta az egység megbomlott. A 2006-os választásokon az MSZP saját jelöltet indított Gegesy ellen, aki 2008 óta függetlenként, többségi támogatás nélkül irányítja a kerületet. Az önkormányzati rendszer átalakítása miatt 17 fősre szűkült testületbe 12 egyéni jelölt mellett 5-en kompenzációs listáról szerezhetnek mandátumot, így az sem meglepő, ha csak egy-egy szocialista vagy jobbikos kerül a testületbe, ahol a Fidesznek kényelmes többsége lesz.

Rovatok