Index Vakbarát Hírportál

Somogyban is felborultak az erőviszonyok

2010. október 4., hétfő 01:28

A Somogy megyei közgyűlésben 16 helyből tízet a Fidesz szerzett meg, Kaposváron a fideszes jelölt megverte Lamperth Mónikát.

A Somogy megyei közgyűlésben a Fidesz tíz helyet kapott meg a 16-ból. A Somogyért Egyesület három, az MSZP kettő, a Jobbik egy mandátumot szerzett. Ezzel felborultak a korábbi kiegyenlített erőviszonyok: bár 2006-ban a Fidesz húsz helyet szerzett meg a negyvenből, az MSZP–SZDSZ és a Somogyért Egyesület is tíz-tíz helyet kapott.

Szita újra nyert Kaposváron

Mindig nagy a harc a megyeszékhely, Kaposvár polgármesteri székéért. Az 1994 óta a város élén álló Szita Károlyt eddig senkinek sem sikerült legyőznie. Pedig 2005- ben ügynökmúlttal is meggyanúsították a fideszes politikust, de ez 2006-os választási eredményeinek egyáltalán nem ártott. Szita 2006-ban a szavazatok 66 százalékával győzött. Akkori ellenfele az első Gyurcsány-kormány regionális fejlesztésért felelő tárca nélküli minisztere, Kolber István volt, akit az MSZP mellett az SZDSZ és a Kaposvári Somogyért Egyesület is támogatott.

Idén az MSZP-s Lamperth Mónika, volt belügy-, önkormányzati-, illetve munkaügyi miniszter indult Szitával szemben. A harmadik induló Kováts Imre független jelölt volt.

Szita ezúttal is nyert, méghozzá nagy fölénnyel: a szavazatok 76,74 százalékát szerezte meg. Lamperth Mónika a szavazatok 14,86 százalékával zárta a napot, a független Kováts Imre 8,02 százalékot kapott. A város közgyűlésében 17 helyből 12 a Fideszé lett, két hely az MSZP-é, és egyet-egyet szerzett a Jobbik, az LMP és a Kaposvári Somogyért Egyesület.

Szita 2006-tól is kellemes többségű városi képviselőtestületre támaszkodva dolgozhatott: akkor a 27 fős testületben a Fidesznek 16 helye volt, az MSZP-Kaposvári Somogyért Egyesület szövetségnek 8, az SZDSZ-nek 3 jutott.

Függetlenek harca egy kis faluban

Fonyódon Hidvégi József korábbi fideszes polgármesterrel szemben Árok László alpolgármester indult függetlenként. Árok 2003 óta volt a Fidesz tagja, de amiatt, hogy függetlenként szállt ringbe, kizárták a pártból. Hidvégi megverte: 67,16 százalékot szerzett Árok 32,84 százalékával szemben. A nyolcfős városvezetésben csak fideszesek ülnek.

A megye egyik faluja, Rinyabesenyő volt az idei önkormányzati  választás egyik rekordere: a 176 fős faluban kilenc jelölt indult a polgármesteri székért, mind a kilenc független. Közülük Orsós Imre nyert 36,94 százalékkal, a második Farkas Sándor 24,32 százalékával nem tudta megszorongatni.

Rovatok