Index Vakbarát Hírportál

Kőbányát is elhódította a Fidesz a szocialistáktól

2010. október 3., vasárnap 22:57

Kovács Róbert lesz a polgármester. A szavazatok 49,05 százalékát kapta. A jelenlegi polgármester Verbai Lajos függetlenként indult, harmadik lett. A szocialisták jelöltje végzett a második helyen, közel harmincszázalékos eredménnyel. Az önkormányzatban is biztos többsége lesz a Fidesznek.

Kovács Róbert lesz Kőbánya (X.) polgármestere. A kormánypárti jelöltet 10 542 szavazó támogatta, a szocialista Élő Norbert 6371 szavazatot kapott. A jelenlegi polgármester 2720 szavazata 12,65 százalékos eredményhez volt elég, a Jobbik jelöltje Tokody Marcell Gergelyre 1861 szavazat érkezett, ez 8,66 százalékos eredményt jelent.

Az önkormányzatba a 12 egyéni választókerületből csak fideszes jelöltek jutottak be, a kompenzációs listáról három szocialista jelölt mellett a Jobbik és az LMP egy jelöltje kap lehetőséget a bizonyításra.

Kőbányát 2006 óta a szocialista Verbai Lajos irányítja, aki mindössze néhány száz szavazattal előzte meg fideszes vetélytársát, György Istvánt. A jobboldali politikus 1990-től három cikluson állt a kerület élén, amikor 2002-ben  csúfos vereséget szenvedett a szocialista Andó Sándortól.

A 2006-os eredmény az önkormányzati képviselőtestületben is igen szorosan alakult, a Fidesz–KDNP 13 mandátumhoz jutott, az MSZP tizenkettőt, az SZDSZ kettőt szerzett.

Kőbányát tehát három cikluson át György István, az utóbbi nyolc évben két szocialista polgármester irányította. Idén először fordult elő, hogy György István nem indult a székért, ugyanis idén tavasszal az országgyűlési választások második fordulójában megszerezte a parlamenti mandátumot. Előtte Kőbánya országgyűlési képviselője 2006-tól a szocialista Arató Gergely volt.

A Fidesz most György István helyett Kovács Róbertet indította. Ő 2002 óta képviselő Kőbányán, jelenleg a kerület fideszes alpolgármestere.

A jelenlegi polgármester, Verbai Lajos most nem szocialista jelöltként, hanem függetlenként volt a szavazólapokon, az MSZP Élő Norbertet indította, aki korábban nem vett részt az önkormányzat munkájában. A negyedik polgármesterjelölt Tokody Marcell Gergely jobbikos politikus volt.

Hosszú ideig a kerület egyik legnagyobb problémája az elvándorlás volt, Kőbánya lakossága néhány év alatt százezerről 75 ezerre apadt. A városvezetés minden erőforrást lakásépítésekre koncentrált, a népességfogyás végül megállt. Az ingatlanberuházások levezénylése azonban nem emésztett fel minden energiát, egy kicsi még piszkos ügyletekre is maradt. Részben a korábbi évek botrányai folytatódtak – áprilisban négyéves börtönbüntetést szabott ki a bíróság Kaszab Csabára, a kerület volt szocialista alpolgármesterére, amiért 2000-ben 17 millió forintnyi kenőpénzt vett át társasházak felújításáért –, részben újakról lehetett hallani.

György Istvánra egyébként nagy feladatok várnak, a Fidesz fővárosi frakcióvezető-helyetteséről Tarlós István főpolgármester-jelölt múlt héten a polgárok házában azt mondta: ”Én vagyok a trombita és György Pista a hárfa.” Tarlós ezzel arra utalhatott, hogy győzelme esetén első, városüzemeltetési helyettes lesz Györgyből.

Rovatok