Index Vakbarát Hírportál

Jól elemzett az Index: MSZP-jelölt lett a polgármester Kispesten

2010. október 1., péntek 23:06

Gajda Péter győzött a polgármester választáson. Szűk ezerkétszáz szavazattal verte fideszes vetélytársát, Tarnai Richárdot. A szocialisták önkormányzati szinten is kiemelkedően szerepeltek.

Gajda Péter 8835 szavazatot szerzett meg 81 százalékos feldolgozottság mellett. A Fidesz–KDNP jelölt Tarnai Richárd 7659 szavazattal második lett, ő a voksok 43,19 százalékát kapta.  Lázár Tamás Jobbik-jelölt nem szólhatott bele a küzdelembe, csupán 1238-an szavaztak rá.

A 17 fős önkormányzatban nyolc kormánypárti jelölt kap majd helyet, hét szocialista, közülük öten egyéniben szereztek helyet a testületben. A testületbe a kompenzációs listáról jutott be egy Fidesz-KDNP jelölt - ő benne van a fentebb emlegetett nyolc befutóban -, két szocialista és egy jobbikos illetve egy LMP-jelölt.

Kispesten három polgármesterjelölt feszült egymásnak, köztük a legutóbb MSZP–SZDSZ színekben győztes Gajda Péter. A szocialista Gajda 1990 óta kerületi képviselő, 2002-ben lett alpolgármester, 2006-ban pedig polgármester. Gajda azon kevés szocialista polgármester közé tartozik, akinek az Index nyári elemzése szerint reális esélye van a győzelemre.

A Fidesz – ahogy négy éve is – Tarnai Richárdot indítja ellene. Tarnai négy éve kerületi képviselő, és esélyeit javíthatja, hogy tavasszal Kispesten parlamenti képviselőnek választották. A Kossuth téren a KDNP frakciót erősíti.

A Jobbik Lázár Tamást, a párt kerületi elnökét indítja, aki egy vagyonvédelmi céget vezet, és szabadidejében önvédelmi sportokat népszerűsít.

A kerületi testületben eddig a Fidesznek 9, az MSZP-nek 12, az SZDSZ-nek 4, az MDF-nek és az Összefogás Kispestért nevű szervezetnek pedig 1-1 képviselője volt. Most öt párt tudott kerületi listát állítani, a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az LMP és az MDF.

Rovatok