Index Vakbarát Hírportál

Újrázott a fideszes Riz Levente Rákosmentén

2010. október 3., vasárnap 22:00

Hatalmas fölénnyel győzött a kormánypárt jelöltjeként induló Riz Levente a XVII. kerületben. Riz eredménye sokkal meggyőzőbb, mint a 2006-os, a szavazatok közel 70 százalékát szerezte meg. Az önkormányzatban is megvan a Fidesznek a többség.

Ismét Riz Levente lett a XVII. kerület polgármestere. Több mint 20 ezren voksoltak rá, ezzel a szavazatok 69,41 százalékát szerezte meg. Hrutka Zsolt végzett a második helyen, kicsivel több, mint 5600-an szavaztak rá, ezzel 20 százalékos arányt sem ért el az MSZP jelöltje.

Az Itthon civil jelöltje Fachet Gergő a voksok 6,19 százalékát zsebelte be, Nótin Tamás jobbikos induló végzett a negyedik helyen 5,3 százalékkal.

A képviselő testületben is a Fidesz-KDNP lesz többségben, 14 helyet szereztek meg egyéniben a kormánypártiak. Hatan kerülnek be az önkormányzatba kompenzációs listáról, három szocialista, egy Jobbik politikus illetve az Itthon Rákosmentén Egyesület két indulója.

A Fidesz nyert 2006-ban is Rákosmentén. A XVII. kerület polgármestere igen szoros küzdelemben Riz Levente Fidesz-jelölt lett, de mindössze néhány száz szavazattal verte csak meg az MSZP-SZDSZ közös indulóját, Hoffmann Atillát. A képviselőtestületben a Fidesz 14, a szocialisták 12, az Itthon nevű formáció pedig kettő mandátumot szerzett. Riz öröme azonban nem lehetett teljes, ugyanis a 2006-os országgyűlési választáson a szocialista Alexa Györggyel szemben alulmaradt.

Rákosmentén 1998-ban és 2002-ben is az MSZP-SZDSZ jelöltjét, Hoffmann Atillát választották polgármesternek, akinek előbb még jobboldali többség mellett kellett irányítani a várost, a 2002-ben kezdődő ciklusban azonban már a képviselőtestületben is biztos többséget szerzett a balliberális koalíció.

Négy éve nagyon kapós volt Rákosmente polgármesteri posztja, hatan is jelentkeztek a tisztségre, idén azonban megcsappant a létszám. Riz Fidesz-színekben próbál újrázni. Három kihívója lesz, a szocialista Hrutka Zsolt, a Jobbik jelöltje, Nótin Tamás illetve az Itthon Rákosmentén Egyesület indulója, Fachet Gergő.

Rovatok