Index Vakbarát Hírportál

Amerikai ingatlanos az LMP legnagyobb támogatója

2010. március 14., vasárnap 16:06 | aznap frissítve

4,8 millió forintot már adott, és két részletben további összegekkel összesen 11 milliót fog adni a Lehet Más a Politikának egy ingatlanbefektetéssel foglalkozó amerikai üzletember. Ezzel az összeggel ő a párt legnagyobb adományozója. Richard Field húsz éve él Magyarországon, és ingatlanos üzletei mellett a magyarországi Vöröskereszttel együttműködve különböző szociális programokkal a szegénység ellen küzd. Korábban a Civil Mozgalom kezdeményezést is támogatta.

A Lehet Más a Politika nyílt kampányszámlát vezet, amelyben minden kiadásukat és bevételüket megmutatják. Az interneten is hozzáférhető számlán látható, hogy Richard Field március harmadikán 4,8 millió forintot utalt a pártnak.

„Erre a támogatásra úgy tekintek, mint egy befektetésre a magyar demokráciába – mondta Richard Field az Indexnek. – Hiányoznak a demokráciából az új arcok, ugyanazokat látjuk évek óta. A baloldalon lett egy vákuum, és most van egy lehetőség, hogy új párt bekerüljön a parlamentbe. Az LMP hajlandó olyan témákról beszélni, amelyek nekem fontosak. A szegénységről, a rászorulókról." Véleménye szerint a magyar demokrácia krízise abból a tényből fakad, hogy normális, hétköznapi emberek vonakodnak részt venni a kormányzásban, illetve a nagy pártok évek óta csak a saját hatalmuk megőrzésével vannak elfoglalva, és nem a halmozódó problémák megoldásával.

Demokráciáért 11 millió

Három hete találkozott először az LMP listavezetőjével, Schiffer Andrással, akitől megkérdezte, hogy miben segíthet a pártnak. „Elmondta nekem – amellett, hogy bemutatta a Lehet más a politikát – hogy pénzügyi gondjaik vannak. Nagyra becsülöm a Társaság a Szabadságjogokért magyarországi tevékenységét, és azt, amit Schiffer András és kollégái tettek a TASZ-nál. Mint ahogy azt is, hogy Schiffer András a kollégáival egy hitelesen demokratikus pártot alapított. 11 millió forintot ajánlottam, amit három ütemben biztosítok. Azt gondolom, hogy az LMP megtestesíti azt a reformot, amire Magyarországnak szüksége van. Ez nem jelenti azt, hogy nem drukkolok más pártoknak is” – fogalmazott.

Richard Field korábban a Seres Mária-féle Civil Mozgalmat támogatta. Amikor a Seres Mária-féle párt a csornai időközi országgyűlési választáson indult és 4 százalékot szerzett, Field munkatársa, Datki Szabolcs vezette a kampányfelkészülést. „Számításaim szerint korábban körülbelül négymillió forintnyi támogatást nyújtottam a Civil Mozgalomnak, elsősorban szolgáltatásban, de pénzben is” – mondta Field.

Seres Mária az Indexnek azt mondta, Richard Field munkatársain
keresztül segített neki, illetve eszmei támogatást nyújtott. Az
együttműködés azonban egy ideje megszakadt. "Büszkék vagyunk arra, hogy szinte nulla forint a költségvetésünk, és jelöltjeink saját erőforrásaikból folytatják a kampányukat. Nincs tudomásom arról, hogy bármelyikőjüknek lenne szponzora. Vasalódeszkán kampányolunk, és ez sok mindenről árulkodik. Reményeink szerint így is fogunk tudni országos listát állítani" - mondta Seres Mária.

Richard Field 1990-ben alapította magyar cégét, az Amerikai Ház Kft-t, amely 20 millió euró összértékű magyarországi ingatlanfejlesztést hajtott végre. Vidéki társasházak, illetve egy-egy kisebb irodaház és bevásárlóközpont építése után a ferencvárosi tömbrehabilitációban, és angyalföldi építésekben is részt vett.

2007 óta próbál a 15. kerületben egy 300 millió eurós értékű, Park City nevű ingatlanprojektet megvalósítani. A cég alapítványa gyermekétkeztetési és hajléktalantámogatási programokban is részt vesz. 2009 decembere óta havonta tízezer eurót a szegénység elleni küzdelemre áldoznak: két 9. kerületi iskolába, nappali melegedőkre szállítanak élelmiszert, és a Vöröskeresztnek 25 millió forinttal segítenek egy hajléktalanszálló megvásárlásában.

Sikertelen nagyberuházás

A Park City ingatlanprojekt azonban - Field szerint a főváros által állított megvalósíthatatlan feltételek miatt - áll, megvalósítása fennakadt a bürokrácia útvesztőiben. A projektet teljes mértékben magánbefektetők pénzéből és banki hitelekből finanszírozná Field cége, írja a projektet ismertető dokumentum (pdf). Az építkezés azonban el sem kezdődött, az üzletember ugyanis évek óta küzd a fővárosi önkormányzattal, amely nem akarja aláírni a településrendezési szerződést. Az üzletember visszautasítja, hogy a politikai támogatást üzleti érdekeinek érvényesítési szándékával kapcsolná össze. Azt mondta, ha ilyen szándéka lenne, akkor a majdani kormánypártot, a Fideszt támogatná, de ezt nem teszi, ahogy az MSZP-t, az MDF-et, az SZDSZ-t és a Jobbikot sem. Field az LMP anyagi támogatására kérte ismerőseit, amerikai rokonait is.

Pinczés Bálint, az LMP támogatásszervezési koordinátora az Indexnek azt mondta, a párt etikai bizottsága döntött a Field-támogatás elfogadásáról. „Olyan pártot, amelyet pár ember, csoport támogat rengeteg pénzzel, már láttunk eleget. A mi modellünkben sokan támogatnak bennünket, akár egészen kis összegekkel is" - fogalmazott. Az adományok tisztaságán az LMP Etikai Bizottsága, megfelelő felhasználásán a Számvizsgáló Bizottság őrködik. A Richard Field által felajánlott támogatás elfogadásáról 15/2010 sz. határozatában az LMP Etikai Bizottsága döntött, ennek feltételeként a törvényi előírásoknak megfelelően felkérte Richard Fieldet, hogy járuljon hozzá nevének a párt honlapján történő nyilvánosságra hozatalához.

Rovatok