Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz kezdeményezte a honvédelmi bizottság összehívását

2010. március 20., szombat 12:15 | aznap frissítve

A honvédelmi bizottság fideszes tagjai kezdeményezték, hogy kedden üljön össze a testület a magyar légtérben gyakorlatozó izraeli felderítőgépek ügye miatt. A honvédelmi miniszter üdvözölte az indítványt, de közös ülést javasol a külügyi bizottsággal.

A honvédelmi bizottság ülésén lehetőséget adnának a kormány illetékeseinek, köztük a honvédelmi miniszternek, hogy magyarázatot adjanak az izraeli felderítőgépek történtekre – közölte Simicskó István szombaton Budapesten.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke sajtótájékoztatóján kifejtette: a magyar emberek joggal várnak választ arra, hogy milyen célból érkeztek ezek a repülők Magyarország légterébe, milyen gyakorlatot végeztek, milyen okból tették mindezt, és miért éppen most, a választások előtt történt ez az akció. A történtek miatt továbbra is úgy látják, hogy Szekeres Imre honvédelmi miniszternek le kellene mondania.

A kereszténydemokrata politikus megerősítette a Fidesz-KDNP azon véleményét, amely szerint elképesztő, hogy a Honvédelmi Minisztériumnak (HM) fogalma sincs arról, hogy egy másik ország hadseregéhez tartozó kémrepülőgépek átrepültek Magyarországon. Az is megdöbbentő, hogy maga Bajnai Gordon miniszterelnök is az újságokból értesült erről - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy katonai légügyi hatóság nélkül - amelynek visszaállítására Szekeres Imre pénteken javaslatot tett a kormányfőnek - a katonai hírszerzés nem tudja-e észlelni az ilyen gépeket, Simicskó István úgy válaszolt: ez egy jelentős probléma, ám hiányát már lehetett volna érezni előbb is. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az engedélyeztetési eljárás mikéntjére is választ kellene adni.

Arra, hogy Izraellel létezik-e olyan kétoldalú megállapodás - mint a szövetséges NATO-tagállamok esetében -, amely megkönnyíti számára az ilyen repülések engedélyezését, Simicskó István azt mondta: nem tudja, hogy vannak-e kétoldalú megállapodások, de úgy tűnik, a kormány sem tudja. Arra a kérdésre, miszerint elképzelhető-e, hogy parlamenti jóváhagyásra lett volna szükség egy ilyen típusú repüléshez, úgy reagált: normális esetben minimum egy tájékoztatást kellett volna adni a szakbizottságnak.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában saját forrásra hivatkozva azt írta, hogy szerdán az izraeli légi- és űrerők két gépe kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott. Csütörtökön a Honvédelmi Minisztérium és a kormány is vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.

Aliza Bin-Noun izraeli nagykövet a hírek közreadását követően az MTI-nek azt mondta: nem kémrepülők jártak Magyarországon, a két izraeli gép egy szokásos rutinfeladatot látott el, s korábban is történt már ilyen. Az MTI azon kérdésére, hogy pontosan milyen rutinfeladatot hajtottak végre a gépek szerdán Magyarországon, a nagykövet azt mondta: nem tudja megmondani a gyakorlat célját és pontos időpontját sem, mert "nincs beavatva a részletekbe". A nagykövetség feladata mindössze az, hogy engedélyeket kérjen a hatóságoktól ilyen esetekben - tette hozzá.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság közlése szerint az izraeli légierő szerda délutáni ferihegyi gyakorlata a jogszabályoknak megfelelően történt, a gépek betartották a repülésbiztonsági szabályokat. Kitértek arra is, hogy a gyakorlathoz szükséges engedélykérelem időben megérkezett a Külügyminisztériumhoz. A tárca a jogszabályoknak megfelelően továbbította a kérvényt a Nemzeti Közlekedési Hatóság légi közlekedési igazgatóságnak, amely a jogszabályban előírt kötelezettségének megfelelő eljárás után megadta a gyakorlathoz a szükséges engedélyeket.

A honvédelmi miniszter pénteki közlése szerint jogszabályellenesen nem értesítették a katonai titkosszolgálatokat az izraeli gépek magyarországi repülési engedélyének kiadásáról, az ügyben vizsgálat folyik.

Simicskó indítványára reagálva Szekeres Imre honvédelmi miniszter azt javasolta, hogy az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a külügyi bizottsággal közösen ülésezzen a magyar légtérben gyakorlatozó izraeli repülők ügyében - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője szombaton.

A szóvivője kifejtette: Szekeres Imre és a tárca üdvözli a Fidesz javaslatát, és természetesen minden segítséget megadnak ahhoz, hogy hatékony munkát végezhessen a bizottság. Az ügy teljes megismerése érdekében azonban egy közös ülést, a honvédelmi és a külügyi bizottság közös tanácskozását javasolja a miniszter, ennek az ügynek ugyanis szerinte diplomáciai aspektusa is van.

Rovatok