Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz megerősítené a megyéket

2010. április 20., kedd 07:34

A Népszabadság úgy tudja, az új Fidesz-kormány első lépésben elvonja az államigazgatási feladatokat az önkormányzatoktól, de azt nem tudni, mi lesz az egészségüggyel vagy az oktatással.

A Népszabadság emlékeztet arra: Stumpf István, az Orbán-kormány egykori kancelláriaminisztere nemrég Pécsen arról beszélt, hogy az állam szerepét újra kell gondolni, egyfajta új államfelfogásra volna szükség.

A lap értesülései szerint a Fidesz arra készül, hogy megerősíti a megyéket, az önkormányzatoktól pedig elvonja az államigazgatási feladatokat. Lényegében "visszaállamosítják" az államigazgatási feladatokat.

Összevonnák a területi államigazgatási szerveket, az úgynevezett dekókat. E szervezetrendszer feladata némi egyszerűsítéssel az, hogy a központi állami feladatok végrehajtását területi szinten segítse elő. Ilyen tevékenység lehet többek között az adók behajtása, a munkaügyi vagy a közoktatási rendszer működésének támogatása, de a műemlékvédelem is.

A csúcsdekó létrehozása azonban szakmai szempontból vitatható lenne, mert egy ilyen intézménynek egymással nehezen rokonítható feladatokat kellene ellátnia, írja a Népszabadság.

Rovatok