Index Vakbarát Hírportál

Az MDF agytrösztjének már a vereség előtt felmondtak

2010. április 14., szerda 11:01

Már a választás első fordulója előtt felmondtak az MDF-specialistáknak a Konzervatív Intézetben. Az ötfős elemzői csoportot akkor szervezték ki a korábbi tanácsadócégből, amikor a Political Capital tavaly bejelentette, hogy kivonul a magyar politikai piacról, és a volt tulajdonos beállt politikusnak Dávid Ibolyáék mellé.

Információink szerint az MDF választási bukását meg sem várva eresztették szélnek a Fórum tanácsadói csapatát. A Konzervatív Intézet kutatói a múlt héten, már a szavazás első fordulója előtt megkapták felmondásukat.

Az intézet tavaly jött létre azután, hogy a Political Capital bejelentette, leépíti a kampánytanácsadói tevékenységét Magyarországon, és csak politikai elemzéssel, kockázat-előrejelzéssel, településmarketinggel kíván foglalkozni. Ekkor szüntették be hivatalosan az MDF-fel évek óta fennálló szerződéses viszonyt is, és a párttal foglalkozó alkalmazottakat áttették egy másik cégbe.

Polyák Zsuzsa, az intézet egyik vezetője, februárban a Heti Válaszban el is ismerte, hogy kizárólag a PC MDF-es elemzői csapata alkotta az intézetet. Kollégája, a korábban szintén PC-s Halász Ambrus azt mondta, az MDF mellett más területre is megpróbálnak terjeszkedni, ennek azonban a választás alatt nem volt nyoma. Úgy tudjuk, hogy az intézet egyetlen publikus megnyilvánulása Bokros Lajos telefonos kampánya volt, amelyben hangfelvételről a Konzervatív Intézet nevében kérték a megkeresett szavazókat, hogy válaszoljanak a miniszterelnök-jelöltre vonatkozó kérdésekre.

Több volt MDF-es azt állította, hogy a MAKI létrehozása valójában álkiszervezés volt, és változatlanul a PC tartotta kézben a fórumos tanácsadás háttérmunkálatait. Szerintük a PC azért kényszerült egy kis cég beiktatására, mert Somogyi Zoltán az MDF képviselőjelöltje és kampányfőnöke lett, és a cégnek egyre kényelmetlenebbé vált az UD-botrány, valamint a százkilencvenmilliós NBH-s tanácsadói szerződés.

Szabados Krisztián, a PC ügyvezetője és résztulajdonosa elismerte ugyan, hogy volt PC-sek vitték tovább a PC korábbi megbízását, de azt állította, hogy a PC-nek Somogyi Zoltán kilépése óta semmi köze sincs az MDF-hez.

Rovatok