Index Vakbarát Hírportál

Az MSZP januárban még 50 egyéni mandátumban bízott

2010. április 25., vasárnap 21:34

Az MSZP egy olyan belső felméréssel vágott neki a kampánynak, ahol ötven kiemelt körzetben tartották nyerésre esélyesnek a jelöltjeiket. Tuti befutónak gondolták többek között a végül nagyot bukó miskolci és a szegedi polgármestert, a battonyai Karsai Józsefet vagy a XI. kerületi Molnár Gyulát.

A Népszabadságban jelent meg január elején egy MSZP-s belső felmérés eredménye, miszerint „legfeljebb ötven egyéni körzetet húzhat be” a szocialista párt. Az ötven körzetet kiemelten kezelték, ez azt jelentette a lap szerint, hogy több szolgáltatást, valamint nagyobb egyéni szabadságot kapnak a pártközpontból, a párt vezetői gyakrabban látogatnak hozzájuk.

Burány Sándor fővárosi MSZP-elnök akkor a lapnak azt mondta, hogy Budapesten a harminckét egyéni választókerületből húsz győzelem a cél.

Az MSZP belső felmérése a végül mandátumot szerző Tóth József mellett a XVIII. kerületi Mester Lászlót, a XI. kerületi Molnár Gyulát és a csepeli Podolák Györgyöt tekintette biztos befutónak. Mester majdnem hatezerrel, Molnár közel kétezerrel, Podolák György kétezer-ötszázzal kapott kevesebb szavazatot fideszes ellenfelénél.

A belső felmérés azzal számolt, hogy Csizmár Gábor, Kiss Péter, Arató Gergely, Simon Gábor, Burány Sándor, Hiller István, Avarkeszi Dezső és Szanyi Tibor is elhozza egyéni körzetét. Közülük egyedül Szanyi Tibor nyerhet, de a mandátum sorsa csak csütörtökön, a külföldi szavazatok megszámolásával dől el.

„Tuti befutónak” gondolták még Karsai Józsefet is Mezőkovácsházán, ahol végül a második fordulóban Karsai és a jobbikos jelölt összesen majd háromezer szavazattal kapott kevesebbet a fideszes nyertesnél.

A szocialisták az ötven egyéni mandátumra esélyes jelöltek között tartották számon Lamperth Mónikát (Kaposváron már az első fordulóban győzött a fideszes jelölt), Gúr Nándort (harmadik lett Molnár Oszkár és Daher Pierre mögött), Ujhelyi Istvánt, Káli Sándort és Botka Lászlót (mindhárman a második fordulóban szenvedtek vereséget, másodikok lettek).

Rovatok