Index Vakbarát Hírportál

Bokros: Kicsi és okos államra van szükség

2010. február 7., vasárnap 18:58 | aznap frissítve

Nem erős államra, hanem kicsi, tisztakezű és okos államra van szükség, ehhez viszont erős társadalom, erős vállalkozások és erős demokrácia kell, mondta Bokros Lajos az MDF miniszterelnök-jelöltje a párt programjának bemutatóján, de a program kemény elemeiről nem beszélt. Dávid Ibolya szerint Bokros Lajos Orbán Viktor egyetlen fajsúlyos kihívója, mert neki van egyedül megvalósítható és számonkérhető programja.

Az MDF vasárnap délutáni programismertető rendezvénye a messiásvárás dramaturgiájára épül. Két-háromszáz ember már bent ül a Városligeti fasorban, a Versailles Rendezvényteremben, Herényi Károly a legelső sorban ácsorog, szemben a nézőközönséggel, mögötte több tucat fotóssal. Várnak. Várják Bokros Lajost, aki megmenti az országot, és aki talán megmenti az MDF-et.

Mikor már mindenki eleget, de még nem túl sokat várt, Pusztai Erzsébet a hátsó sorokból utat tör a széksorok között, majd akárcsak egy esküvőn, bevonul egymás mellett Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt és Dávid Ibolya.

"Itt ma senki ne számítson hangzatos szólamokra, üres szavakra, mert az MDF programja az őszinteségre épül" - mondja Dávid Ibolya. Az MDF elnökasszonya szerint most dől el, hogy Magyarország a Nyugathoz vagy a Kelethez fog-e tartozni az elkövetkező évtizedekben, sikerül-e megmaradnia a fejlett országok sorában.

Dávid Ibolya ezután felsorakoztatja az elmúlt nyolc év kispártisága alatt tökélyre fejlesztett középutas érveket. A szabad választás nem párosult minőséggel és szakszerűséggel, a pártokrácia uralkodik, amely nem ellenfelekben, hanem ellenségekben gondolkodik, elharapózott a korrupció, és ez nem is fog változni, amíg az országgyűlés nem magán kezdi a megtisztulást. Egy szó mint száz, fejétől bűzlik a hal. Az ország hánykolódó és süllyedő hajóját a tisztikar már nem tudja megfordítani, szükség van tehát egy új és jó kormányosra. Na vajon ki lehet az?

Magyarok. Demokraták. Függetlenek.

Feltűnő, hogy Dávid Ibolya mögött a falon nem a Magyar Demokrata Fórum, hanem a "Magyarok. Demokraták. Függetlenek" felirat díszeleg. Dávid Ibolya el is magyarázza mindegyik szót külön-külön. Magyarok, mert hisznek a nemzeti hagyományokban, és a nyitott, befogadó, sokszínű, a gyűlöletet elutasító magyarokban. Demokraták, mert hisznek a rend és a szabadság, illetve a jogok és kötelezettségek egyensúlyában. Dávid Ibolya szerint a politikában nincs helye a gyomorforgató eszközöknek, a beteg, ellenséget kereső és az ellenséget megsemmisíteni akaró szándékoknak, amit szinte minden MDF-es a saját bőrén tapasztalhatott meg az elmúlt években. A függetlenség arra utal, hogy nem kérnek az állam túlhatalmából. Az államra csak ott van szükség, ahol segíteni tud, mondja Dávid Ibolya. Az MDF elnöke beszéde közben már eddig is többször utalgatott Orbán Viktorra és a Fideszre, a szocialistákat egyedül ennél a pontnál említi meg, miszerint a szocialisták államfelfogása miatt tartunk most ott, ahol tartunk.

Dávid Ibolya szerint tehát ma Bokros Lajos számít Orbán Viktor egyetlen fajsúlyos kihívójának, és egyedül az MDF-nek van  számonkérhető és megvalósítható programja.

Programismertető középiskolás fokon

Bár Bokros Lajostól évértékelést várnak, miután köszönti a meghívott vendégeket, majd szlovákul, ukránul, románul, szerbül, horvátul, szlovénul és németül a Kárpát-medencében élő népeket, kijelenteni: inkább évtizedértékelést szeretne tartani. Az elveszett évtized értékelését, amely után Magyarország gazdasági értelemben ott tart, ahol tíz éve.

Bokrosra mikroportot szereltek, így csak beszéde elején időzik "A minőség" feliratú szónoki pulpitusnál, hamar elindul onnan és föl-alá járkálva beszél, és katedrán eltöltött évei tapasztalatából dolgozik. Előadása mégsem olyan, mintha a CEU-n vagy a Közgázon beszélne. Mégiscsak miniszterelnökjelölt, ez pedig itt a politika, úgyhogy középiskolás fokon tart egy közérthető közgazdaságtan órát az egybegyűlteknek. Az MDF egyébként a programot bemutató füzet mellett kiadott egy "A gazdaságról a gyerekeknek" című brossúrát is, amelynek a mesélője Bokros Lajos.

A magyar gazdaság fenntartható, egyensúlyőrző, exportorientált, beruházásösztönző pályája 2000-2001-ben szakadt meg, amikor valaki az erős kormány bűvöletében azt hitte, csak akarni kell, és a gazdaság és a piac szabályai nem számítanak, mondja Bokros. Ekkor indult be a felelőtlen állami túlköltekezés időszaka. A gazdaságot a belső kereslet mesterséges felpörgetése növelte egy ideig, de ebből nem lehet fenntartható gazdaságot csinálni, ez csak növeli az importot, a fogyasztást és gerjeszti az inflációt.

Ördögi körök

Bokros professzor elemzése szerint a magyar gazdaságban négy ördögi kör működik. A közteherviselés ördögi köre, amelyben  kevesen fizetnek, egyedileg magas adókat. Ez nem felel meg az igazságos közteherviselés eszméjének és adóelkerülésre  ösztönöz. A közszolgáltatások ördögi körében a gyenge minőség miatt ma már az emberek a lábukkal szavaznak - hiába fizetnek tébét, és mehetnének az SZTK-ba vagy a kórházba, inkább fizetnek a magánorvosnak. A beruházások ördögi körében az állam felzabálja a nemzeti jövedelem felét, emellett állandó hiánya és adóssága van, így az állam hitelkereslete megemeli a kamatokat, emiatt a vállalkozások jelentő része kiszorul a hitelezésből.A szociális ördögi kör lényege, hogy egyre több a rászoruló és mindenkinek akarunk adni, így egyre kevesebb jut, szétterül a támogatás.

Ezután a program néhány szlogenjét süti el Bokros Lajos. Nem erős államra, hanem okos államra van szükség, ehhez viszont erős társadalom, erős vállalkozások és erős demokrácia kell. Az okos állam legyen kicsi, hatékony és tisztakezű, és teremtse meg az ellensúlyok egyensúlyát. A bankok persze, hogy mohók, de az erős és független jegybank és bankfelügyelet korlátozhatja őket, és ellensúlyozhatja a rossz költségvetést is. Nem igaz, hogy a válság az autokratizmus irányába mozdítja a politikát, a demokrácia jobb kerete a piacgazdaságnak.

Amiről nem volt szó

Ezután várná a részletes megoldási javaslatokat az ember az MDF "konzisztens, megvalósítható, megvalósítandó és számonkérhető" programjából, de Bokros Lajos ezek közül csak néhány általánosságot említ, és kiderül, hogy nem a programot, legfeljebb a progam bevezetőjét mondta el: több ember fizessen kevesebb adót, jobb és minőségibb oktatásra és egészségügyre van szükség, olcsóbb és képzettebb munkaerőre, olcsóbb hitelekre, és a vállalkozások erőteljes támogatására, mert egyedül ők képesek mozgásba hozni a gazdaságot és munkahelyeket teremteni. Ennyi.

Közérthető előadás a magyar gazdaságról

Mivel hiányérzetem volt, otthon belelapoztam az MDF programjába. Kiderült, hogy Bokros az igazán forró témákról nem beszélt. Nem beszélt a minimálbér megadóztatásáról, a tanárok teljesítményének méréséről és ehhez igazított, differenciált fizetéséről, az egyetemek számának jelentős csökkentéséről, az önkormányzatok és persze az ott dolgozók számának drasztikus csökkentéséről (3200 önkormányzat helyett 240-280 járási önkormányzat), a járulékfizetés mértékéhez igazított orvosi ellátásról és nyugdíjról, a svéd modell bevezetéséről, a nyugdíjasok egészségügyi hozzájárulásáról és az ingatlanadó bevezetéséről. Lehet, hogy Bokros Lajosnak mégiscsak van politikai érzéke?

Reakciók Bokros Lajos beszédére

Fidesz: A mostani hétvégén kiderült, hogy aki az MSZP-re szavaz, a Gyurcsány-csomagra szavaz, aki az MDF-re, az a Bokros-csomagra szavaz, aki pedig a Fideszre adja voksát, az a nemzeti ügyek kormányára szavaz, közölte Szijjártó Péter.

MSZP: Bokros Lajos programjában nincs sok köszönet, alig elviselhető terhet róna a magyar családokra, diákokra és a nyugdíjasokra egyaránt. Az MDF programja szociálisan kirekesztő, és aligha lehet a többség közös nevezője.

SZDSZ: Az SZDSZ egyetért Bokros Lajos politikai és gazdaságpolitikai elképzeléseivel, ezért is döntött korábban úgy a párt országos tanácsa, hogy támogatja azokat - reagált az MDF miniszterelnök-jelöltje által vasárnap mondottakra Retkes Attila.

Rovatok