Index Vakbarát Hírportál

Dávid Ibolya: Három rivális párt bigámista násztánca

2010. március 25., csütörtök 13:02 | aznap frissítve

Az MDF szerint arra megy ki a játék, hogy Bokros Lajos száját befogják, mert az ő programjuk a legjobb. A szerdai FVB-ülésen azt is megszavazták volna, hogy "kisnyúl egy pohár víz", mondta a párt szakpolitikai koordinátora.

Az MDF székházában tartott nemzetközi sajtótájékoztatón Dávid Ibolya pártelnök kijelentette, hogy minden morális alapja megvan ahhoz, hogy bírálja a kopogtatócédulák rendszerét, mert egyedül ők nyújtottak be olyan törvényjavaslatot a rendszer reformjára, amit az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöksége is támogatott.

A törvényből mégsem lett semmi, mert a nagy pártoknak kedvez a mostani helyzet, amikor az utcán a kopogatócédulák gyűjtésekor könnyebb megtéveszteni az embereket, tette hozzá.

Dávid bejelentette, hogy szerdán súlyosan jogsértő határozatot hozott a Fővárosi Választási Bizottság (FVB), amely tisztán jogszabályellenes és szembemegy a korábbi OVB-döntésekkel.

A pártelnök értékelése szerint az egész ügy arra megy ki, hogy három párt kiszorítsa a negyediket, és befogják Bokros Lajos száját.

Dávid Ibolya emlékeztetett a mitigernek.hu oldal pártprogram-elemzéseire, ami egyértelműen az MDF programját hozta ki győztesként. Szerintük nem akarják ugyanis, hogy a miniszterelnök-jelölti vita során ez a tény szélesebb nyilvánosságot kapjon.

Dávid a történteket három rivális párt bigámista táncának nevezte.

Rutineljárásra számítottak

Ezt követően Kajdi József, az MDF szakpolitikai koordinátora beszélt, ő képviselte a pártot az FVB szerdai ülésén. Mint mondta, rutineljárásra számított. Első napirendi pontként a bizottság a szokásos módon nyilvántartásba is vette a Lehet Más a Politika fővárosi listáját.

A második pont az MDF listaállítása volt. Kajdi felidézte: a Fővárosi Választási Iroda (FVI) vezetője tájékoztatta a bizottság tagjait, hogy az MDF a jogvesztő hatályú törvényes határidőn belül - azaz hétfő délután négy előtt - leadta a listaállításhoz szükséges számú (tíz) jelölt ajánlószelvényeit.

Az FVI vezetője ennek megfelelően kérte, hogy a választási bizottság vegye nyilvántartásba a párt listáját. A bizottság két, a főváros által delegált szakember-tagja szintén támogatta ezt.

Ekkor szót kért a Fidesz delegáltja, és levezette, hogy szerinte csak hét jelöltje van a pártnak, azaz nem felel meg a listaállításhoz szükséges kritériumoknak.

A szavazáskor a már korábban listát állított pártok - a Fidesz, az MSZP és a Jobbik - delegáltjainak szavazataival a testület 3:2 arányban elutasította az MDF-lista nyilvántartásba vételét.

Nem válaszolt a kérdésekre

Kajdi értékelése szerint ott "egy pohár vízre is megszavazták volna, hogy egy kisnyúl". Bejelentette, hogy a párt csütörtökön délelőtt fellebbezést nyújtott be a határozat ellen. Az MDF azt is jogsértőnek tartja, hogy a kizáró határozat után az FVB azonnal kisorsolta azt is, hogy a listát állító pártok milyen sorrendben szerepeljenek a szavazólapon.

A Magyar Nemzet újságírójának kérdéseire, miszerint a pártelnök hogyan vélekedik a jogsértésekről annak fényében, hogy a párt a saját alapszabályát is megszegve állított jelölteket, illetve, mi a véleménye az MDF-es kopogtatócédulák gyűjtésére vonatkozó rendőrségi nyomozásról, a politikus szó nélkül elhagyta a termet.

Rovatok