Index Vakbarát Hírportál

Edelényben kiemelkedő a részvétel

2010. április 25., vasárnap 19:02

Az országban a legkiélezettebb versenyt ígérő edelényi (Borsod-A-Z, 8. OEVK) körzetben este 6-ig csak néhány százalékkal maradt el a részvétel a két héttel ezelőttitől, a választók hatvan százaléka szavazott. A Jobbik által támogatott független Molnár Oszkár fenntartja sajátos véleményét a várandós roma nők szokásairól; a nyilatkozó romák túlnyomó többsége a fideszes Daher Pierre-re szavazott.

Az edelényi körzethez tartozó Szalonnán a helyi, szinte kizárólag romák alkotta focicsapat a ránézésre kizárólag többségiekből álló Nyékládházával mérkőzik a megyei első osztályban. A pályán és a mintegy száz drukker között nyoma sincs az etnikai ellentétnek, a helyi egyéni képviselőjelöltek versenyét azonban a romakérdés határozta meg.

Horváth Zsolt szalonnai önkormányzati képviselő szerint megszervezték a romák szavazatait

„Az Oszkárt megvezették, magától olyat nem talál ki, hogy a roma nők verik a hasukat meg gyógyszerezik magukat, hogy beteg legyen a baba” – indokolta az egyik roma drukker a pálya szélén, hogy miért szavaz az őt rasszistának beállító hírek ellenére Molnár Oszkárra. Egy edelényi étteremben stábunk mellett ebédelő Molnár viszont kijelentette, hogy a nagy vihart kavart állításait rendőrségi eljárások is alátámasztják, és szó sincs arról, hogy rasszista lenne.

Az első fordulóban ebben a körzetben indult Horváth Aladár, az ismert polgárjogi aktivista, aki innen származik. Várakozásai ellenére a 22 340 érvényes szavazatból csak 335-öt sikerült begyűjtenie, pedig a romák népességaránya a környéken eléri a harminc-negyven százalékot.

Nagy meccs

A roma szavazók szervezéséről és befolyásolásáról a későbbiekben külön cikkben foglalkozunk. Este fél hétkor néhány tekintélyes külsejű roma férfi az edelényi művelődési házban mindenesetre épp arról számolt be Daher Pierre-nek, hogy hány szavazót sikerült mozgósítaniuk.

A jobbikos Miklós Árpád visszalépése és a szocialista Gúr Nándor versenyben hagyása kiegyenlítetté tette az erőviszonyokat. Molnár Oszkár déltájban nem merte megtippelni a győztest, szerinte túl sok mindentől függ a végeredmény.

Szép ígéretek a cigánysorok lakóinak

Daher Pierre viszont magabiztosan jelentette ki, nem kérdés, hogy ő nyer. Szerinte hiába szól ellene a matematika (Molnárra és Miklósra többen szavaztak az első fordulóban, mint rá), Molnár mérsékelt szavazóinak egy jó részét elrettenthette a Jobbik támogatása.

Rovatok