Index Vakbarát Hírportál

Tovarisi, népnemzeti, szakértői, polgári

2010. április 8., csütörtök 20:01 | aznap frissítve

Az 1990-es választások előtt várakozás teli volt a hangulat, 1994-ben lefutott volt, hogy az MDF megbukik, 1998-ban az MSZP-kormány azt hitte, elég az eredményekkel kampányolni. Igazán hisztérikus atmoszférája a 2002-es választásoknak volt, 2006-ban pedig már szinte csak két párt közül lehetett választani.

1990: Tovarisi konyec, jön a nyugodt erő

Az első szabad választások előtt fej fej mellett mutatták a közvélemény-kutatások az MDF-et és az SZDSZ-t, és sokan spekuláltak a nagykoalícióról. Miután a pártok igazi arca és ideológiája nem mindenki számára volt világos, sokan tanácstalanul azt próbálták eldönteni magukban, hogy ők most inkább urbánusok vagy népiesek-e, és melyik jobb: az ország kormányrúdját borotválatlan, vékonydongájú szociológusokra vagy a haza bölcseként a plakáton elmélkedő Antall Józsefre és történész, irodalmár, költő munkatársaira bízni.

Mandátumok megoszlása

A szocialisták ellenzékbe készültek, velük senki se számolt. Bár a Munkásőrséget már lefegyverezték, az ijedősebbek még tartottak attól, hogy a Münnich Ferenc Társaság nyugdíjasai reaktiválják magukat és fegyverrel védik meg a néphatalmat. A Fidesz kirobbantotta a Dunagate-botrányt, közben mindenhol szólt a Listen to your heart, a gimiben a lányok Deutsch Tamásba vagy Fodor Gáborba voltak szerelmesek, és még menő volt narancsos Fidesz-jelvényt hordani a farmerdzsekin. A kisgazdák úgy csináltak, mintha újra 1945-ben lettünk volna, földosztásról, istenhazacsaládról és reprivatizációról beszéltek. Az infláció ekkor húsz százalék körül járt.

1994: Szakértői kormány, a bolsevista trükk

A ciklus végére az emberek többségének tele volt a hócipője a keresztény kurzussal, az úrhatnám konzervatív politikusokkal, a kormány erkölcsi prédikációival, a médiaháborúval és a kormánypárti kabarékkal. Az MDF-kormány a kommunizmus és a diktatúra visszatérésével, a pufajkás Horn Gyulával, a Köztársaság téri titkos kazamatákkal riogatott.

Mandátumok megoszlása

Még ha Csurka István óta tudjuk is, hogy a szakértelem olcsó bolsevista trükk, a többség ekkor mégis erre vágyott. Sokan messiásként várták Németh Miklós visszatérését, aki végül nem jött. Három nappal a választások előtt viszont mindenki azt találgatta merénylet vagy önmerénylet volt-e Horn Gyula súlyos autóbalesete. Horn népszerűségét azonban nem kellett ilyen körmönfont eszközökkel feljebb tornázni, hosszabb ideje ő volt az egyik legnépszerűbb politikus, aki végül furcsa fémkoronájával és nyakmerevítőjével szerezte meg az abszolút többséget, és jutott el a kormányfői székig.

1998: Polgárok háza

Nem állt jól az MSZP szénája a Tocsik-ügy kirobanása után. Az emberek még mindig átkozták a furcsa bajszú pénzügyminiszter, Bokros Lajos nevét, pedig a gazdaság 1998-ban már éppen felszálló ágban volt. Közben mindennapossá vált, hogy vállalkozók életét Skorpió géppisztolyokkal vagy TNT-vel oltották ki, és nem volt tanácsos sztriptízbárok előtt sem sétálni, mert azok vagy az előttük parkoló fekete Mercedesek is bármikor felrobbanhattak. Horn Gyulával így a többség legalább abban egyetértett, hogy ami itt van, az minden, csak nem közbiztonság.

Mandátumok megoszlása

Sokan értetlenkedve néztek, mit keres egy csomó, korábban szimpatikusnak gondolt színész és tudós a MIÉP rendezvényein. Az MSZP azt gondolta, elég az eredményekkel kampányolni, de az emberek erre nem voltak vevők. Kínossá fokozódott a különbség a szocialista nagyágyuk elavult, apparátcsik nyelvhasználata, és a Fidesz új politikai kommunikációja között, amely a Horn–Orbán-vitán érte el csúcspontját. Ekkor még a polgár szó újnak számított, és elégnek tűnt a választás megnyeréséhez.

2002: Elúszik az Ezüsthajó

Ezüsthajó, Happy End, tűzijáték – ezeket a szavakat morzsolgatta magában a  választó. Bár elég zűrös ügy keringett a Fidesz körül, rájuk hulltak vissza a kisgazdák kivagyi, közpénzen utazgató minisztereinek és államtitkárainak ügyei is. Sokan azon borzongtak, hogy a kisgazdák szétforgácsolódása után a Fidesz vajon képes lesz-e a MIÉP-et maga mellé venni partnernek? A március 15-ei ünnepségek után nem vették le a kokárdát a Fidesz-hívek, és ez sokakat elriasztott, sőt félelemmel töltött el. A kaput a Fidesznek Kövér László köteles beszédként elhíresült mondata tette be.

Mandátumok megoszlása

Fidesz-MDF: 48%

MSZP: 46%

SZDSZ: 4,92%

MSZP-SZDSZ: 0,26%

Beindul az elektronikus kampány. Eddig értelmesnek hitt ismerőseink megbolondulnak, és rémhíreket tartalmazó köremaileket, és húsvéti locsolóversek kifordításával írt idétlen csasztuskákat küldözgetnek nekünk sms-ben. Az amúgy is kiélezett hangulat az első forduló után szabályosan hisztérikussá fokozódik, Orbán Viktor embereket csődít a Testnevelés Egyetemhez, és meghirdeti: mindenki hozzon magával még egy embert. Hiába. Utólag hamut szórnak a fejükre a közvélemény-kutatók is, akik nem tudták megjósolni a várható eredményt, mert az MSZP-szavazók jelentős része a felfokozott választás előtti hangulatban nem merte elárulni, kire szavaz.

2006: A szarból hozták vissza a kormányzást

Nehéz helyzetbe került a választó, mert –- legalábbis a Fidesz „egy a tábor, egy a zászló” stratégiája szerint  – csak két választása lehetett: fideszes vagy MSZP-s.

Mandátumok megoszlása

Még az őszödi beszéd előtt vagyunk, így sokan túlzónak tartják a Fidesz megnyomorított, szürke arcú fiatalokat és nyugdíjasokat ábrázoló depressziókampányát a „rosszabbul élünk, mint négy éve” szlogennel. Közben zajlik a korlátlan ígéretlicit, sőt dübörög az ígéretcunami. Gyurcsány Ferenc több emelet magas gigaposzterről néz le ránk, de a tévévitán meg tudja szorongatni Orbánt. Sokan elhitték neki, hogy nem lesz gázáremelés, nem lesz vizitdíj, és nem lesz tandíj.

Rovatok