Index Vakbarát Hírportál

Retkes újjáépítené az SZDSZ-t

2010. április 20., kedd 14:54

Retkes Attila, az SZDSZ elnöke a párt újjáépítésében gondolkozik, amihez szükség van a tagság felmérésére és a tisztségviselők megerősítésére, illetve újak választására. Az állami támogatás helyett most a tagságra, az adományozókra és meglévő ingatlanjaikból származó bevételekre építve gazdálkodnák ki a működéshez szükséges havi 4 millió forintot.

Az SZDSZ feloszlatásáról nincs szó, a párt várhatóan június végén tartja évi rendes küldöttgyűlését, ahol a napirendi pontok között szerepel majd a tisztújítás is annak ellenére, hogy a tisztségviselők addigra csak mandátumuk felénél fognak járni, mondta Retkes Attila pártelnök. A tisztújítást azért tartja szükségesnek, mert az SZDSZ az elmúlt 10 év tevékenységével elvesztette társadalmi támogatását, amiben 9 hónapos elnöksége miatt őt is terheli felelősség, bár hangsúlyozta, hogy munkáját végig a frakció ellenszele kísérte.

A küldöttgyűlés dönt majd várhatóan a párt nevének és logójának megváltoztatásáról is, ami része a megújulásnak, konkrét nevekről egyelőre nincs szó, annyi biztos, hogy a párt az új névvel az SZDSZ jogutódjaként működik majd. Ezen kívül döntenek még a politikai irányvonalról, illetve módosítják az alapszabályt a tagság aktuális számának megfelelően.

Retkes Attila arra a kérdésünkre, hogy elindul-e a tisztújításon, azt mondta, ez a tagságtól függ. Május 25-ig befejezik a tagságmegújítást, számításai szerint jelentősen csökkeni fog a létszám, a jelenlegi 4800-4900-nak akár a felére, majd az ügyvivői testület tagjaival ellátogatnak a helyi csoportokhoz, hogy felmérjék, mekkora támogatottsága van annak a politikai irányvonalnak, amit tavaly meghirdetett. Amennyiben ennek az értékrendnek lesz támogatottsága, biztosan elindul a tisztségért, ellenkező esetben nem feltétlenül vállalna tisztséget a pártban.

Az SZDSZ értékrendje szerinte a nemzeti liberalizmussal, a polgári demokráciával, a demokratikus ellenzékkel és a rendszerváltás örökségével azonosítható. Megtagadja ugyanakkor a kötődést azokhoz az elvekhez, amik a korábbi években a belső szekértáborok harcáról szóltak, valamint az SZDSZ-ről mint szocialista szatelitpártról.

A párt gazdálkodásáról kérdésünkre azt mondta, hogy ha mértéktartó, kis parlamenten kívüli párthoz illően terveznek, akkor havi 4 millió forintból meg tudják oldani a működtetést, ezt már júniusra meg akarja valósítani. Forrásaik a tagdíjakból, a jellemzően kisebb összegű adományokból és a 23 saját ingatlanjuk megfelelő hasznosításából származhatnak.

Az SZDSZ jelenlegi anyagi helyzetéről azt mondta, hogy az összesen 250 milliós tartozásból már majdnem 220 millió forintot sikerült lefaragni az elmúlt 9 hónap alatt. Ebből 159 millió a Gizella utcai székház tulajdonosával való megállapodásnak az eredménye, aminek része az is, hogy elhagyják az ingatlant, 60 millió pedig a takarékossági intézkedéseké. Ilyen például a 20 fős orzságos szervezői hálózat megszűntetése.

Az új pártközpontról annyit lehet tudni, hogy a XII. kerületben lesz a Déli pályaudvar közelében egy kis iroda, azokat a korábbi terveket, hogy egy közösségi programokra alkalmas teret alakítsanak ki, egyelőre pénzügyi okokból elvetették.

Idén egyébként áprilisig részesülnek állami támogatásban, ennek összege negyed évre 65 millió forint, emellett a Szabó Miklós Alapítványon keresztül az évi 88 millió forintból 2010-ben még a felét megkapják.

A Retkes Attila keddi tájékoztatásában elhangzottak egybeesnek azokkal a pártbeli hangokkal, hogy szükség van az elmúlt időszak lezárására és értékelésére, aminek egyik legfontosabb momentuma az aktív tagság feltérképezése, illetve a vezető tisztségviselők megerősítése vagy újak választása. A párt feloszlatásáról vagy újbóli felépítéséről szóló vita kompromisszumos megoldása lehet az új név és arculat meghatározása.

Rovatok