Index Vakbarát Hírportál

Kovács levenezuelaizta Orbánt

2010. április 19., hétfő 21:01 | tizennégy éve frissítve

A választások második fordulójában dől el, hogy lesz-e hatékony demokratikus kontroll az új kormány felett, mondta Kovács László volt európai uniós biztos hétfőn Jászberényben. Kovács László szerint amire Orbán Viktor készül, az Venezuelában vagy Afrika országaiban honos, ráadásul az új vezető 15-20 évre szeretne berendezkedni. Ezért kell a szocialistáknak a jogállamiságot a leghatékonyabban védelmezniük.

Kovács László volt uniós biztos Gedei Józseffel, Jászberény szocialista polgármesterével, a térség országgyűlési képviselőjelöltjével járta végig a Felső-Jászság fejlődő településeit hétfőn. Kovács László egyebek mellett azért járt a térségben, hogy támogassa a választások második fordulójában Gedei Józsefet, és ezzel együtt a szocialista pártot, amely a politikus szerint a következő ciklusban a parlamenti demokráciát hivatott megvédeni.

Kovács László kifejtette, hogy azért van szükség a kontrollra, hogy ne ismétlődhessen meg az, ami 1998 és 2002 között történt. Akkor Orbán Viktor korlátozta a parlamenti demokráciát, bevezette a háromheti plenáris üléseket, a kétéves költségvetést, akadályozta a vizsgálóbizottságok felállítását, mondta. Kovács László közölte, ezért támogatja a felső-jászsági szocialista jelöltet, akire a választók 28,4 százaléka voksolt, és második helyen végzett a 49,4 százalékot elért Szabó Tamás fideszes jelölt mögött.

A szocialista politikus saját pártjának reformjával kapcsolatban azt mondta, hogy első lépésként elemezni kell a párt több mint 20 évét, különösen a kormányzati esztendőket. Ez után a szervezeti szabályzat módosítása jön, majd végül a tisztújítás. Mindezeknek az őszi helyhatósági választások előtt meg kell történniük. Lendvai Ildikó pártelnök leváltásáról és új párt névről még korai beszélni, mondta.

Rovatok