Index Vakbarát Hírportál

Leépíti és átszervezi apparátusát az MSZP

2010. április 28., szerda 19:13 | tizennégy éve frissítve

Az állami támogatás jelentős csökkenése miatt kemény megszorításokról döntöttek a szocialisták: egyebek közt kirúgnak negyven tisztviselőt, csökkentik a fizetéseket, és szolgálati kocsik sem lesznek.

A napokban kapják kézhez felmondólevelüket az MSZP-frakció egyes alkalmazottai: a százból negyven embertől kell megválnia a választási vereség miatt a szocialista képviselőcsoportnak.

Az MSZP-frakció mellett dolgozó negyven tisztviselőn kívül távozni kényszerül a frakció mellől több más alkalmazott is. A megszorítások jegyében összevonják a frakció és a párt sajtóosztályait.

Az állami támogatás jelentős csökkenése a pártot is takarékosságra készteti: visszaszorítják a kiadásokat a rendezvényeknél és a működés költségeinél is. Döntés született arról is, hogy csökkentik a fizetéseket, megvonják a pártvezetők több juttatását, például megszűnik a szolgálati gépjárműhasználat.

Az MSZP választási eredményének egyik következménye, hogy csaknem megfeleződik a párt költségvetési támogatása: az évi 953 millió helyett nagyjából félmilliárd forintot kap az államtól a működési költségeire. Ez a megfeleződés nagyjából igaz a párt alapítványának költségvetési támogatására is, ez idáig több mint 500 millió forint volt.

A parlamenti frakcióknak a képviselőik száma alapján működési támogatás jár az Országgyűléstől, vagyis az 59 fős képviselőcsoporttal rendelkező szocialistáknak májustól lényegesen kevesebb irodája és alkalmazottja lesz, mint eddig.

Mesterházy megyénként értékelne

Mesterházy Attila azt javasolja, hogy az MSZP szervezzen megyénként, vagy ha igény van rá, ennél is több helyszínen olyan összejöveteleket, amelyeken a vezetés valamely tagjának részvételével értékelést tartanak.

A szocialista listavezető a Magyar Televízió Az Este című műsorában azt mondta: ezeken a rendezvényeken részt vehetne akár egy politológus vagy más szakember is, a párttagoknak pedig lehetőségük lenne egy "jóízű politikai vitára". Mint közölte, annak a híve, hogy minél több értékelés és vélemény hangozzon el.

Gyurcsány Ferenc saját értékelésével kapcsolatban Mesterházy Attila azt mondta: helyes, hogy a volt kormányfő is készít értékelést, hiszen az elmúlt nyolc évből öt és fél évig ő volt a miniszterelnök. Az lenne a baj, ha ő nem értékelne vagy nem beszélne ezekről a kérdésekről - vélekedett.

Hozzátette: az MSZP-ben továbbá jó néhány meghatározó politikus és több csoport elvégzi a saját szempontrendszere alapján az értékelést. A végén ezeket mind össze kell gyúrni ahhoz, hogy minél több olyan múltbéli hibára, problémára rá lehessen irányítani a figyelmet, amelyet nem szabad újra elkövetni - hangsúlyozta.

Rovatok