Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy ígéretesnek tartja a csúcsminisztériumokat

2010. április 7., szerda 19:59

Ha a választóktól felhatalmazást kap a Fidesz, az új polgári kormány 500 milliárd forintos energiahatékonysági programot hirdet, amellyel négy év alatt egymillió otthon és középület energiahatékony felújítása történhet meg, közölte Matolcsy György, a korábbi Fidesz-kormány gazdasági minisztere szerdán, egy Nagykanizsán tartott sajtóbeszélgetésen.

A gazdaságpolitikus azt mondta, az új kormány első intézkedéseinek egyikeként kizárólag európai uniós források felhasználásával indítja el a programot, amelynek keretében hőszivattyú, biomassza, napenergia vagy akár szélenergia felhasználásával lehetne korszerűsíteni a hazai épületeket.

Jelenleg Magyarország a világon az egyik leginkább a földgázexporttól függő állam, ezért ezt a hátrányunkat a megtakarításokkal az előnyünkre változtathatjuk, jelentette ki a Fidesz szakpolitikusa.

Arra a kérdésére, hogy a tervezett gazdasági csúcsminisztériumnak része lesz-e a környezetvédelem is, Matolcsy György kifejtette, meggyőződése szerint "hatékony, ígéretes koncepció" az erős csúcsminisztériumok létrehozása.

"Helyes, ha a gazdaságpolitika, a gazdasági stratégia és azon belül a gazdaságfejlesztési politikák" egy helyre kerülnek. Akkor lehet egységes kormányzati programot képviselni, ha az "energiapolitika, az energiahatékonyság, a lakáspolitika és a környezetvédelem" is egy helyen van, tette hozzá a szakpolitikus.

Rovatok