Index Vakbarát Hírportál

MDF: Négy-öt párttal kizárt a kétharmad

2010. április 8., csütörtök 22:38 | aznap frissítve

Dávid Ibolya szerint pártja a többpártiság és az egyensúly záloga, ha négy-öt párt bejut a parlamentbe, akkor kizártnak tartja egy párt kétharmados többségét. Dávid Antall József bölcsességét hiányolta az MDF kampányzáróján.

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) a többpártiság záloga, a politikai élet "józanító ereje" - mondta Dávid Ibolya pártelnök a Borsod megyei Sajószentpéteren, ahol kampányzáró rendezvényüket tartották csütörtökön.

A helyi sportcsarnokban a mintegy kétszáz fős hallgatóság előtt Dávid Ibolya azt mondta, a vasárnapi választáson múlik, lesz-e valódi többpártrendszer Magyarországon, lesz-e érdekképviselet, és lesz-e egy politikai hatalomnak ellensúlya. Kontroll, finom egyensúly, amelynek az MDF a záloga, mondta. Szerinte ha négy-öt párt van a parlamentben, akkor kizárt a kétharmados többség.

Bokros Lajos, a párt miniszterelnök-jelöltje szerint azért próbálták sokpárti összefogással megakadályozni az MDF országos, illetve fővárosi listaállítását, mert félnek, hogy a párt bejut a parlamentbe, és folyamatos, határozott állásfoglalásával mintegy görbe tükröt tart majd a vélelmezett kormánypárt és "a megveszekedett, demagóg, populista ellenzék" tevékenysége elé.

Dávid Ibolya állítása szerint Antall József volt miniszterelnök bölcsességét hiányolja, aki az első szabad választások után azt mondta, azt tartja győzelemnek, ha az ellenzék és a kormánypártok a legjobb erőiket bevetve együtt dolgoznak. Erre a bölcsességre vár húsz éve a politikában, tette hozzá.

Dávid Ibolya kampányzáró beszédét vastapssal fogadták a résztvevők. A rendezvény hivatalos része után koncert, majd állófogadás várta a hallgatóságot.

Rovatok