Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött az ajánlószelvények érvényességéről szóló harc

2010. március 12., péntek 22:25

A Jobbik szerint Nagykőrösön 155, az LMP jelöltjére leadott ajánlószelvényt érvénytelenített a helyi választási bizottság. Az LMP provokációra gyanakszik, ugyanakkor cáfolja, hogy a több tollal kitöltött szelvények érvénytelenek lennének, erről ugyanis a törvény nem rendelkezik. Az OVB friss álláspontja szerint az ajánlószelvény leadásig módosítható.

A Jobbik péntek esti közleménye szerint az LMP nagykőrösi képviselőjelöltje, Földi Áron által leadott 780 ajánlószelvény közül csak 625 érvényes, a többit a helyi választási bizottság érvénytelennek nyilvánította. A bizottság tagjainak az lett gyanús, hogy az ajánlószelvények egy részét azonos írásmóddal, olvashatatlan aláírással töltötték ki.

A választási bizottság jobbikos tagja kiszúrta, hogy az LMP-s kopogtatók között szerepel egy általa személyesen ismert abonyi jobbikos nevére kitöltött ajánlószelvény is. Az illetőnek, miután első körben nem kapta meg a sajátját, a jegyzőtől kellett új szelvényt kérni, amit aztán személyesen adott le.

Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke közölte, nem tudja elképzelni, hogy jelöltjük csalt volna. Mint mondta, Földi Áron önkormányzati képviselő, csinált már végig kampányt, kellően be van épülve a helyi társadalomba ahhoz, hogy ne legyen szüksége ilyen praktikákra.

Karácsony hozzátette: már hetekkel korában kaptak jelzéseket, hogy egyesek szándékosan hamis vagy manipulált szelvényeket adnak le: a kötegben leadott kopogtatócédulák eredetiségét lehetetlen ellenőrizni.  Mint mondta, miután néhány szelvényt kirostált, a választási bizottság rászállt az LMP-re.

Információi szerint a jelöltjükre leadott ajánlószelvények többségét azon az alapon minősítették érvénytelennek, hogy azok  több tollal lettek kitöltve. A törvény azonban ezt nem tiltja, azt pedig életszerűtlennek nevezte, hogy valaki mindig ugyanazt a tollat használja.

Az OVB pénteki iránymutatása megerősítette, hogy az ajánlószelvények a leadásig módosíthatók. Az LMP alapos vizsgálatot szeretne, és megfellebbezi a helyi választási bizottság döntését.

Rovatok