Index Vakbarát Hírportál

A Mintapolgár terjeszkedik

2010.04.13. 12:33

A blogról

Ki mit ígér a mandátumért?
Elég a punnyadásból, az apátiából: az Index lelkiismeretes választási mintapolgára végiglelkesedi a kampányt Angyalföldön az első krumpliosztástól az utolsó nagygyűléséig.

Az első választási fordulóban csak a XIII. kerület egyik választókerületével, a végül Tóth József (MSZP), Spaller Endre (Fidesz-KDNP), Vári György (LMP) első körös befutót hozó 20-as számúval foglalkozott a Mintapolgár, elvégre ebben a városrészben él. A második forduló azonban déli szomszédunkban, a Szalay Péter (Fidesz-KDNP) és Szanyi Tibor (MSZP) párharcában ígéri a legkeményebb versenyfutást, így az április 25-ig hátralévő időben igyekszem ide is kiterjeszteni a figyelmemet. És most röviden arról, mi is történt vasárnap a kerület két egyéni körzetében.

Egyelőre úgy tűnik, egy, csak egy legény van talpon a vidéken, legalábbis a szocialistáknál: a 176 egyéni mandátumból 119-et elnyertek a fideszesek, és további 56 helyen is vezetnek, az 56-ból 55 körzetben legalább 7 százalékos előnnyel. Az egyetlen kivételt Tóth József jelenti, ami minket – az elmúlt húsz év választástörténeti adatainak fényében – nagyon nem lepett meg. Tóth összesen 11 946 szavazatot kapott (ez 44,71 százalék, messze a legjobb MSZP-s eredmény), Spaller 9742-t (36,37 százalék, a leggyengébb fideszes eredmény), a  harmadik Vári 2683-at (10,02 százalék), a negyedik Csender 2384-et (8,9 százalék).

A 20-as egyéni választókerületben 42 szavazókör van (ezek azok a helyek, ahová elmegyünk leadni a szavazatunkat). A 42-ből, ha jól számoltunk, 34 szavazókörben nyert Tóth József, és 8-ban Spaller Endre. Utóbbi a Csata utca, Petneházy utca térségében volt erősebb, illetve egy Jász utcai és Gyöngyösi sétányon lévő szavazókörben tudott nyerni, a többi helyen Tóth győzött. Azokban a szavazókörökben egyébként, ahol Spaller volt jobb, jellemzően a jobbikos Csender Tamás – ő a 8,9 százalékos eredménnyel negyedik lett, vagyis nem jutott a második fordulóba – legyőzte Vári Györgyöt.

A 19-es egyéni körzet a sokkal izgalmasabb. Amint erről az Index is beszámolt, az igazolással szavazókat idén városonként, illetve a fővárosban kerületenként egyetlen egy szavazókörbe küldték. Ez azt jelentette, hogy mindenki, aki nem XIII. kerületi lakosként a XIII. kerületben akart szavazni, a Váci úton, a Kassák gimnáziumban tehette ezt meg. Így aztán ott a szokásos 600-1200 ember helyett elvileg több mint háromezren voltak jogosultak szavazni, közülük 2350-en le is adták a voksukat.

Ebben az úgynevezett 48. számú szavazókörben Szanyi Tibor (MSZP) több mint négyszáz szavazatos vereséget szenvedett a fideszes Szalay Pétertől; az erről szóló Index-cikket itt olvashatják. A többi 53 választókerületben, ha csekély különbséggel is – nagyjából negyven szavazattal – nyert ugyan Szanyi, ám az itteni veresége azt eredményezte, hogy összesítésben Szalay 10 673 szavazatot kapott (38,33 százalék), Szanyi 10 244-et (36,79 százalék, így is a harmadik legjobb MSZP-s jelölt Tóth és a Szegeden induló Botka mögött). A harmadik itt is az LMP-jelölt lett, Tordai Bence 3709 szavazata 13,32 százalékot ért. A negyedik itt is a jobbikos jelölt lett, Kovács Bertalan Tamás 2222 szavazatra volt jó (7,98 százalék), míg ötödik helyen végzett Tarján András (MDF-SZDSZ, 996 szavazat, 3,58 százalék).

Szalay és Szanyi között ez a 429 szavazatnyi különbség a legszorosabb eredmény az első két helyezett között az egész országban. Ez roppant kiélezett második fordulót és erős, intenzív kampányt sejtet, így mostantól vigyázó szemünket Vizafogóra és Újlipótváros északi részére is vetjük (a déli részén van 11 szavazókör a Hollán, Tátra és Radnóti utcákban, amelyek a 7-es számú, belvárosi egyéni választókerülethez tartoznak, ott a fideszes Rogán Antal már az első fordulóban mandátumot szerzett).



Rovatok