Index Vakbarát Hírportál

Balsai István

Fidesz, Budapest 2 vk. (II. kerület)

2010. április 12., hétfő 01:42

Miskolcon született. A harmadik Magyar Köztársaság első igazságügy-minisztere volt. Választókörzetében 1998 óta folyamatosan nyer, először mint MDF-jelölt, 2006 óta már fideszesként. Már az első fordulóban hozta a II. kerületet.

Mit tart legnagyobb személyes politikai sikerének?

Büszke vagyok arra, hogy részt vehettem a rendszerváltoztatást megelőző Ellenzéki Kerekasztal munkájában, és azt követően a szabadon választott országgyűlés tagjaként, Antall József munkatársaként dolgozhattam igazságügy miniszterként 1990-1994 között.

Mit tart legnagyobb nem politikai sikerének?

Közel 20 évet dolgoztam közéleti szerepvállalásom előtt ügyvédként
Budapesten. Ennek során számos sikerélményem volt. Szívesen emlékszem vissza azokra az időkre, amelyekben megbízóim igazát sikerrel képviselhettem a bíróságok előtt.

Ki volt a magyar történelem legnagyobb alakja?

Szent István

Van-e valamilyen káros szenvedélye?

Bár csökkenő mértékben, de még mindig dohányzom.

Ki indult még?

Donáth László (MSZP)

Balczó Zoltán (Jobbik)

Szombati Kristóf (LMP)

Pusztai Erzsébet (MDF)

Hol járt legutoljára külföldön?

Az elmúlt év őszén Litvániában.

Van-e közös fotója Orbán Viktorral?

Bizonyára akad, hiszen számos eseményen vettünk együtt részt. Kifejezetten kettőnkről, úgynevezett kampányfotó nem készült.

Melyik a kedvenc tévéműsora?

Szívesen nézem a tematikus csatornák, a Spektrum és a National Geographic dokumentumfilmjeit. Időként a Filmmúzeum és az MGM csatornán vetített filmeket is megnézem. A napi műsorok közül a hírműsorokat kísérem figyelemmel.

Milyen könyvet olvas most?

Párhuzamosan több könyvet olvasok. Ezek között történelmi, politikai,
tényirodalom, a II. világháború és annak következményeivel kapcsolatos
könyvek vannak, valamint ún. bestsellerek, krimik. Mostanában a skandináv krimiket szeretem, a szépirodalmat kevésbé.

Bor vagy sör?

Inkább a bor.

Kinek szurkol a nyári focivébén?

Nincsen kifejezett kedvencem, általában a latin football clubbok meccseit nézem szívesen.

Eddigi pálya

Miskolcon született, nős, két fia van.  Az érettségit már Budapesten tette le, és itt végezte a jogi tanulmányait is. Az egyetem után két évtizeden keresztül dolgozott ügyvédként, majd már 1988-as megalakulásakor belépett az MDF-be és az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalások alatt belekostólt az országos politikába. A III. Magyar köztársaság első kormányának igazságügyminisztere volt 1990 és 1994 között. Bár a II. Rákóczi Ferenc gimnáziumban érettségizett, tagja a Piarista Diákszövetségnek.

Könnyen lehet, hogy családon belül ez egyik legnépszerűbb közös téma a jog, mivel az egész család, felesége és két fia is jogász. 1998 óta folyamatosan nyer az ország egyik leggazdagabb választókörzetében. Előbb az MDF majd 2005 óta a Fidesz színeiben.

Miről lehet ismerős?

2004-ben  hangos botrányoktól kísérve rakták ki négy társával együtt az MDF-frakcióból. A kizárások szabálytalanságai miatt indított pert az MDF el is vesztette. Az Index információi szerint ő lehet a Fidesz kormány Keller Lászlója, azaz feladatai közé fog tartozni az MSZP gyanús ügyeinek felemlegetése. 2010 elején talán ennek a jegyében foglalkozott többet bírósági ügyekkel mint előtte. Február elején jelentette fel Gyurcsány Ferencet és Veres Jánost a 2006-os költségvetési adatok meghamisítása miatt, legutóbb pedig a Moszkva téri Postapalota eladása és bérleti szerződése ügyében ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.

Budapest 2. választókörzet korábbi győztesei
2006 Balsai István Fidesz
2002 Balsai István Fidesz
1998 Balsai István Fidesz
1994 Zsigmond Attila MDF
1990 Zsigmond Attila MDF

Rovatok