Index Vakbarát Hírportál

Schiffer mellett döntött a választási bizottság

2010. március 18., csütörtök 18:21 | aznap frissítve

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) helyben hagyta Schiffer András jelöltségét, és úgy döntött, nem vizsgálja újra az LMP-s listavezető által leadott ajánlószelvényeket. Azért ült össze a bizottság, mert egy magánbeadvány választási csalással vádolta a politikust.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy magánbeadvány választási csalással vádolta az LMP listavezetőjét. A feljelentő a Fővárosi Választási Bizottságnak (FVB) azt írta, hogy egy lakásban nagy kupacban látott olyan szelvényeket, amelyek teteje nem volt kitöltve, csak az adatok alul, és az ajánlott jelöltnél Schiffer András neve szerepelt.

Schiffer András az Indexet tájékoztatta arról, hogy az FVB a csütörtök délutáni ülésén úgy döntött, hogy helyben hagyja azt a határozatot, amellyel korábban őt képviselőjelöltként nyilvántartásba vették.

A politikus elmondta, hogy a bizottság szerint konkrét szabályszegést nem nevezett meg a beadvány, így nem is alkalmas arra, hogy felülbírálják miatta a korábbi határozatot.

A bizottság az ügyet a BRFK-hoz irányította, hogy a rendőrség vizsgálja meg, hogy a beadvány alapján van-e olyan alaposságú gyanú, amiért érdemes nyomozást indítani. Korábban Tafferner Éva, a BRFK szóvivője az Indexnek azt mondta, a rendőrség vizsgálja a bejelentést, és hamarosan eldöntik, hogy nyomoznak-e az ügyben. Schiffer András a hamis váddal kapcsolatos nyomozás mérlegelését is kérte a rendőrségtől.

Az FVB csütörtök délután egy másik LMP-s jelölt, Szabó Tímea ügyében is ülésezett. Szabó Tímea ajánlószelvényei közül korábban, a jobbikos pártdelegált kifogásai miatt 145-öt visszadobott az óbudai választási bizottság.

„Most 72 darab miatt fellebbeztünk, és ezeket a szelvényeket a csütörtöki ülésén nekünk ítélte az FVB” – mondta Szabó. Ezeknél a céduláknál az volt a kifogás, hogy a cím mögé volt írva a Budapest városnév, néhány helyen pedig más tollal szerepelt az, hogy Budapest, mondta a képviselőjelölt, akinek még saját ajánlószelvényét is visszadobta a helyi bizottság. „Ezt a kifogást az FVB csütörtökön elutasította, megkaptuk azokat a szelvényeket is, amikért fellebbeztünk” – mondta Szabó Tímea, aki egyébként a leadási határidő előtt plusz 107 jóváhagyott ajánlószelvényt leadott, így már korábban - a fellebbezéstől függetlenül - regisztrálták az induló jelöltek között.

Rovatok