Index Vakbarát Hírportál

Lotyaszájúak a Fideszben is vannak

2010. március 21., vasárnap 14:35 | tizennégy éve frissítve

Az Index 2009. októberében kezdte gyűjteni a fideszes ígéreteket, a párt programja március 12-én lett nyilvános. A politikusok sok mindent kilátásba helyeztek, ami a Nemzeti Ügyek Politikája elnevezésű dokumentumból is visszaköszön, de még több mindent, ami nem. Az ígéretekből jóval részletesebb kép rajzolódik ki arról, hogy milyen kormányzati intézkedésekre számíthatunk az elkövetkező években. Lesz adómentes otthoni pálinka, múzeumi negyed, buktatás és radarmentes Tubes, továbbá állampolgárságot kapnak a határon túliak, magyar kézben marad a termőföld és új polgári törvénykönyvet írnak. A hivatkozások alatt az ígéret közlésének részletei találhatók.

A legfontosabb törvényi változásokhoz kétharmados parlamenti többség kell. Az eddig beharangozott ígéretek között két ilyen van: a települési önkormányzati képviselők számának csökkentése (ezen belül a fővárosi testület tagjainak száma alig több, mint a felére csökkenne) és a magyar állampolgárság megadása a határon túli magyaroknak. A Fidesz-programban egyik sem szerepel.

Ptk, Btk

Komoly jogszabályi változást jelentene a nemrég elfogadott Polgári törvénykönyv helyett egy új civil kódex beígért kidolgozása. A februárban megszavazott Ptk. egy része májusban hatályba lép, és ezen a következő parlament már nem fog tudni változtatni, mint ahogy egyelőre azt se tudni, hogy miben különbözne a Fidesz-féle, „a szakma támogatását is élvező” Ptk. a legutolsótól.

Csak az biztos, hogy az új polgári törvénykönyvben változnak majd az örökösödési szabályok. Erről Orbán Viktor beszélt, bejelentése („az államnak nincs keresnivalója az egyenes ági öröklésnél, a családi ügyekben nemcsak vállalkozás, hanem senki esetében") az Index szemantikai kutatóintézete szerint leginkább a jelenlegi húszmilliós értékhatár fölötti örökségrész illetékének eltörlését jelentheti. A párt programjában erről egy szó sincs.

Ha új Btk. nem is lesz, a rendpárti intézkedések tekintetében a Fidesz eltökéltnek tűnik: a politikusok ígéretei (három csapás [helyesen: három dobás], elszámoltatás, rendőrség megerősítése) többnyire a programban is szerepelnek. Kivétel a futballhuliganizmus megszüntetésére tett fogadalom; a stadionok beléptetőkapuit ráadásul meg lehet spórolni, hiszen azok Deutsch Tamás sportminisztersége óta feltehetőleg egy raktárban porosodnak.

Adók, illetékek

A párt programjából hiányoznak a beígért adócsökkentések konkrét részletei, szerencsére a választók mégsem maradtak mankó nélkül. Orbán ugyanis vállalta, hogy a vállalatok adóterheit négy, a lakosságét hat év alatt a régiós versenytársak szintjére, majd valamivel az alá csökkenti.

Adóügyben még egy konkrét, az újlakás-építésekre vonatkozó kedvezményről szóló kijelentés hangzott el, eszerint 2011-től már adókedvezmény járna az új lakások után. Ezt az a Mádi László mondta, aki később kegyvesztetté vált, amikor elszólta magát, hogy az ingatlanadó mégsem az ördögtől való. Mivel az adókedvezményről szóló ígérete nem okozott galibát, az valószínűleg továbbra is érvényesnek tekinthető.

A pártelnök jelentette be azt is, hogy a Fidesz egy bizonyos mennyiségig legalizálná az otthoni pálinkafőzést. A pálinka-brandépítésbe sok pénzt fektető vállalkozások siránkoztak, az addiktológusok hallgatnak, de innen már nehéz lenne visszatáncolni. A Fidesz-program amúgy nem ad támpontokat a pálinkapolitika tekintetében.

Mezőgazdaság

A program egymillió új munkahely teremtését tűzi ki célul, de a hogyanról nem sokat mond. Szerencsére ez ügyben sem kell majd sötétben tapogatózni, Font Sándor ugyanis már decemberben világossá tette: az új agrárpolitika teremt majd tíz éven belül egymillió munkahelyet.

A mezőgazdasági munkahelyek mellett a másik szent tehén a földkérdés. Lakossági fórumokon el lehet csípni néha fideszes politikusokat, amint a termőföld védelmének fontosságát hangsúlyozzák. A KDNP-s Semjén Zsolt viszont egyenesen egy sajtótájékoztatón jelentette be: a (Fidesz-KDNP) kormány mindenképpen megakadályozza, hogy külföldiek földet vásárolhassanak, miután 2011-ben lejár az uniós csatlakozáskor kapott hétéves haladék. A programban – talán Brüsszel borítékolható berzenkedése miatt – nem szerepel ez az ígéret, pedig minden bizonnyal széles választói körben aratna tetszést.

Egészségügy

A dokumentum az egészségügy terén is rengeteg óhajt tartalmaz. Az egyik szerint "Több orvosra és több nővérre van szükség. El kell érni, hogy külföldre távozó orvosaink és szakdolgozóink hazatérjenek, a külföldre készülők pedig hazánkban maradjanak". Orbán Viktor azonban segített az értelmezésben, amikor bejelentette, hogy a béreket kell versenyképessé tenni a külföldi ajánlatokkal.

A pontosítás máshol is tetten érhető. "Ma GDP-arányosan 1%-kal, közel 300 milliárd forinttal kevesebb jut nálunk egészségügyre, mint szomszédainknál. Cél, hogy a következő kormányzati ciklus során az arány javuljon"– fogalmaz Pesti Imre, az egészségügyről szóló fejezet szerzője. Hogy a 2010-re tervezettnél mennyivel fog többet költeni egészségügyre a Fidesz-kormány? 200 milliárddal – nyilatkozta ugyanő.

Oktatás, kultúra

Presztízsberuházása a Fidesznek is lesz. A párt programja helyett Tarlós István fedte fel, hogy múzeumi negyed épül a Fidesz által a kormányzati pazarlás csimborasszójaként láttatott és végül megbukott kormányzati negyed helyén, a Nyugati pályaudvar területén.

Ha a Fidesz kormányra kerül, visszaállítja a buktatás lehetőségét, és azt is lehetővé teszi, hogy az iskolák eltanácsolhassák a súlyosan összeférhetetlen, erőszakos gyerekeket. Egyelőre ismeretlen hatása lesz annak, ha az oktatási intézmények nem a diákok, hanem a tanárok létszáma alapján kapnak majd állami támogatást, miként azt Pokorni Zoltán megígérte. Az állam a kistelepülések teljes oktatási költségeit átvállalná, hogy megmaradjanak a falusi iskolák, és összesen 30 százalékkal költene többet az oktatásra. Mindezt a program elhallgatja.

Honvédség

A Fidesz programjában furcsa módon egyetlen szó sincs a honvédségről és a hadseregről. A pécsiek azonban megnyugodhatnak: Orbán bejelentette, hogy a Tubesen sem épül radarállomás, más kérdés, hogy ennek a NATO is tapsikol-e majd. Az ellen viszont biztos nem tiltakoznak majd a szövetségeseink, hogy megmaradnak a magyar katonai missziók Afganisztánban és Koszovóban is.

Sport

A sportrajongók is fellélegezhetnek. Hiába beszél a program tökéletesen semmitmondóan a sportról, a Fidesznek nagyon is konkrét tervei vannak, új aranykor közeledik ugyanis.

Az állami sportbüdzsé az ötszörösére nőne, átadnák a sportkórház évek óta üresen álló új épületét, és a Forma1-es futamra átcsoportosított pénzt ismét a Magyar Olimpiai Bizottság kapná.

A párt 2013-ban U20-as focivébét rendezne, amit nagy stadionépítési vagy felújítási hullám előzne meg. A tervek azonban nem állnak meg itt. Rendbehozzák a Puskás-stadiont és a környékét, ötezer fős kongresszusi központot, atlétikai pályát és szállodákat építenének. A nagy sportberuházásokból vidékre is jut majd, Debrecen "megdolgozott érte", hogy kapjon egy új stadiont.

Minden egyéb

A nyugdíjakról a dokumentum nagyon elnagyoltan fogalmaz, viszont szerepel egy kitétel a magánnyugdíj-pénztárak megtakarításainak védelméről. Varga Mihály januárban viszont arról beszélt, hogy a "nyugdíjasok pénzét", az állami nyugdíjalapot védik majd meg mindenképp.

A Fidesz a közösségi közlekedéshez is hozzányúlna, de a programban ezt is gondosan titkolták: a 2009. őszén bezárt vasúti vonalak egy részét újra megnyitnák. Ehhez képest bagatell, hogy eltörlik a nyugdíjasok által kötelezően váltandó ingyenes regisztrációs vonatjegyet, mert ebben a formában értelmetlennek tarják.

Az új kormány egyik első feladataként rendezni kívánja az MTV helyzetét, bár feltehetőleg az összes eddig említett intézkedés közül ennek az elmaradása borzolná fel a legkevésbé a választók tömegeinek az idegeit.

Rovatok