Index Vakbarát Hírportál

Visszajöhetnek-e Orbán Viktor miniszterei?

2010. március 25., csütörtök 09:43

Lassan nyolc éve, hogy véget ért az Orbán-éra. Ki emlékszik már Vonza Andrásra és Ligetvári Ferencre, a 2002 előtti kormányzat két figurájára? Az Index elővette a teljes 28 fős kormánynévsort, és egyenként beárazta az egykori miniszterek jelenlegi esélyeit.

Matolcsy György

Korábbi pozíció: gazdasági miniszter (1999–2002)

Jelenlegi pozíció: a Növekedéskutató Intézet igazgatója, fideszes országgyűlési képviselő

Pártháttér: Fidesz

Mi történt vele? A közgazdász Matolcsy minisztersége után a Növekedéskutató Intézet igazgatója lett, és maradt a mai napig. 2003-ban, a Fidesz szövetséggé válása után belépett a pártba, és ő lett a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke. Gazdasági kérdésekben folyamatosan nyilatkozik a párt színeiben, és ő írta a Fidesz márciusban megjelent programjának gazdaságpolitikai fejezetét is, emellett hetente publikál a Heti Válaszban. Tagja a gazdasági és informatikai bizottságnak, illetve az európai uniós ügyek albizottságának.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 90%

Központi szerepet játszott a kormányzati felkészülés szervezésében, biztosra vehető, hogy a kormányzati munka indításában is szerepet kap Orbántól.

Martonyi János

Korábbi pozíció: külügyminiszter(1998–2002)

Jelenlegi pozíció: ügyvéd

Pártháttér: pártonkívüli

Mi történt vele? 2002-ben felmerült a neve mint Demszky ellen indított fideszes főpolgármester-jelölté, majd még ugyanebben az évben a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökévé választották. 2003-ban még szóba került a Fidesz EP-listavezetőjeként, de végül Szájer József lett a befutó. A 2006-os választásokkor viszont csak 162. a Fidesz országos listáján, de őt tartották esélyesnek a lehetséges Fidesz-kormány külügyminiszteri posztjára. 2007-ben elterjedt, hogy III/II.-es ügynök volt, amit Martonyi többször is cáfolt, majd pert nyert az ügyben.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 90%

Nem akarta vállalni az újabb kormányzati szereplést, de végül nem tudott ellenállni a határozott felkérésnek, biztosra vehető, hogy tárcát kap.

Varga Mihály

Korábbi pozíció: pénzügyminiszter (2000–2002)

Jelenlegi pozíció: a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselő

Pártháttér: Fidesz

Mi történt vele? Miután Pokorni Zoltán 2002-ben távozott a Fidesz frakcióvezetői posztjáról, a volt pénzügyminiszter is a lehetséges utódok közt szerepelt. Utóbb kiderült, hogy ő  volt az Orbán-kormány legtöbbet kereső minisztere is: még Orbán Viktornál is több pénzt vitt haza. 2003-ban elutasította a Fidesz alelnöki posztját. 2004-ben kritizálta az adótörvény-javaslatokat, 2005-ben az önkormányzatok számának csökkentése mellett érvelt. Veres János 2006-ban azzal vádolta meg, hogy elvitte a postabank átvilágításáról készült Kehi-jelentést. 2006-ban frakcióvezetőnek akarták megtenni, de nem vállalta.  Az őszödi beszéd kiszivárgása után gazdasági bűncselekménnyel vádolva be akarta perelni Gyurcsányt. Részt vett a kordonbontásban, 2007-ben nyíltan támogatta a Fidesz népszavazási kezdeményezését, sőt még azt is mondta, hogy a népszavazás törvényes kormányváltással is járhat. 2007 óta főként MSZP- és Gyurcsány-ellenes parlamenti felszólalásaival tűnt ki.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 90%

Nem szokott nyomulni a posztokra, népszerű fideszes létére sem jelent konkurenciát Orbánnak, ezért biztos, hogy előtérbe tolják.

Kövér László

Korábbi pozíció: a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter (1998–2000)

Jelenlegi pozíció: az országos választmány elnöke.

Pártháttér: Fidesz

Mi történt vele? Kis túlzással a mostani első  szavazók már azt sem tudják, hogy ki az a Kövér László. A volt titkosszolgálati miniszter karrierje furcsa törést szenvedett a 2002-es választási kampányban. A köteles beszéd után Kövér már nem lehetett a Fidesz előretolt megmondóembere, de a párt alapítása óta meghatározó képviselő nem is tűnt el teljesen. 2002 óta ő a Fidesz országos választmányának elnöke, a párt nemzetbiztonsági szakpolitikusa, előbb a parlamenti bizottság elnöke, majd rendes tagja. A megmondóember szerepéből annyi maradt, hogy a mostani kampányban talán ő foglalkozik a legtöbbet a Jobbikkal.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 80%

Emblematikus figura, de hagyományos rendészeti, nemzetbiztonsági szerepkörében konkurense lett Pintér Sándor. Az is lehet, hogy a belügyek nem pártember kezébe kerülnek.

Járai Zsigmond

Korábbi pozíció: pénzügyminiszter (1998–2000)

Jelenlegi pozíció: CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. felügyelőbizottsági elnöke

Pártháttér: pártonkívüli

Mi történt vele? 2000 novemberében került először nyilvánosságra, hogy az addigi pénzügyminiszter a Magyar Nemzeti Bank elnöke lesz, helyét Varga Mihály, a Fidesz akkori alelnöke veszi át. Később Járai sokáig lebegtette visszalépését, mert a Kisgazdapárt Csúcs Lászlót szerette volna mellé alelnöknek, amit a volt pénzügyminiszter nem akart elfogadni. 2001 márciusában mégis elfogadta az MNB-elnöki posztot. Még ebben az évben azt nyilatkozta, hogy reális az euró 2006-os bevezetése. Ezt egy évvel később már 2007-re tolta. 2002-ben őt is kapcsolatba hozták a Kádár-korszak titkosszolgálatával, ezért múltját vizsgálta a Mécs-bizottság. 2003 végén felröppent a hír, hogy Járai lemondásáért cserébe menesztenék a Medgyessy-kormány pénzügyminiszterét, László Csabát. Sólyom László konzultált vele a kormány 2006-os megszorító csomagjáról, 2009-ben több közgazdásszal együtt nyílt levélben bírálta a költségvetést. Neve legutóbb lehetséges köztársasági elnökjelöltként merült fel.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 70%

Nagy tekintélyű közgazdász, MNB-elnöki múlttal, biztos, hogy számítanak rá, csak az a kérdés, hogy hol találnak-e neki megfelelő presztízsű posztot.

Pintér Sándor (61 éves)

Korábbi pozíció: belügyminiszter (1998–2002)

Jelenlegi pozíció: Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. elnöke

Pártháttér: pártonkívüli

Mi történt vele? A Fidesz 2002-es választási veresége után az MSZP többször is felszólította Pintért, hogy a leköszönő belügyminiszter állítsa le az újraszámolást követelő Fidesz-híveket. Pintér ezt végül utolsó parlamenti munkanapján megtette, majd hátat fordított a politikának. Rövidesen fontos szereplője lett a hazai biztonsági piacnak, eddigi hasonló érdekeltségei mellé megszerzett még egy teljes céget, a Civil Biztonsági Szolgálat Rt-t. 2006 októberében újra felmerült a neve. „El tudja képzelni, hogy Pintér Sándor idején olyan állapot legyen, mint most, Budapest utcáin” – tette fel a költői kérdést a Hír tv riporterének Orbán arra utalva, hogy a rendőröket gyakorlatilag vágóhídra küldték. Ezek után némi meglepetést okozott, hogy a Fidesz által sokat támadott budapesti rendőrkapitány, Gergényi Péter nyugdíjazása után a Pintérrel közös érdekeltségbe tartozó utazási irodánál helyezkedett el.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 50%

Az Eclipse-ügy és Gergényivel való kapcsolata okán láthatóvá vált belső ellenzéke miatt az utóbbi hetekben kérdésessé vált, hogy vállalják-e személyét.

Fónagy János

Korábbi pozíció: közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter

Jelenlegi pozíció: országgyűlési képviselő

Időszak: 2000-2002

Pártháttér: Fidesz

Mi történt vele?

2002-ben és 2006-ban is megpróbált egyéni listáról bekerülni a parlamentbe, de mindkétszer csak listáról sikerült neki. Ennek ellenére idén újra indul a budapesti hetedik kerületben, a 10. számú választókörzetben. A közlekedési és a gazdasági bizottság tagja, előbbinek 2002 óta az elnöke is. 2006 óta ő a Fidesz budapesti elnöke

2006-tól a fővárosi közgyűlés tagja, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a gazdasági bizottság tagja és alelnöke. 2005-ig az 1944–45-ben ausztriai kényszermunkára hurcolt áldozatok kártalanítását irányító osztrák megbékélési alapítvány kuratóriumában képviselte a Magyarországot, tevékenységéért megkapta az Osztrák Köztársaság nagykeresztjét. 2005-ben a „Magyar Zsidóságért” emlékérem kitüntetésben részesült.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 50%

Jelenleg is ő a Fidesz vasúti közlekedéssel kapcsolatos szócsöve. Biztos, hogy szakterületén szükség lesz kormányzati szerepvállalására is.

Pálinkás József

Korábbi pozíció: oktatási miniszter (2001–2002)

Jelenlegi pozíció: a Magyar Tudományos Akadémia elnöke

Pártháttér: Fidesz

Mi történt vele? Minisztersége után visszatért a tudományos életbe. Bár a 2002-es MTA tisztújításon csekély támogatottsága miatt visszalépett, 2008-ban már megválasztották az Akadémia elnökének. Azóta tartózkodik a nyílt politikai állásfoglalástól, és tisztségével összeegyeztethetetlennek tartja, hogy bármilyen politikai funkciót vállaljon, vagy részt vegyen a kampányban.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 20%

Orbánnal nem mindig volt felhőtlen a viszonya, és hagyományos kulturális szakterületén nagy a túljelentkezés. Nagyot kellene neki ajánlani, hogy az MTA éléről a kormányba lépjen.

Harrach Péter

Korábbi pozíció: szociális és családügyi miniszter (1998–2002)

Jelenlegi pozíció: KDNP-s országgyűlési képviselő

Pártháttér: Fidesz, 2006-tól KDNP

Mi történt vele? Harrach Péter nem maradt parlamenti tisztség nélkül miután ott kellett hagynia a szociális tárcát. Az új országgyűlés még 2002-ben alelnöknek választotta, és ezt a pozíciót két cikluson át, egészen mostanáig birtokolta. A Pest megyei 1. számú választókörzetet 1998 óta mindig, így 2002-ben és 2006-ban is hozta.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 20%

A szociális területen vannak Orbánhoz közelebb állók is.

Pokorni Zoltán

Korábbi pozíció: oktatási miniszter (1998–2001)

Jelenlegi pozíció: a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselő, XII. kerületi polgármester

Pártháttér: Fidesz

Mi történt vele? 2003-ban visszatér a Fidesz alelnöki pozíciójába, ahonnan az édesapja napvilágra került ügynökmúltja miatt mondott le. A 2006-os választások idején meggyengült a helyzete. Bár sokan Pokornit várták, Orbán Mikola Istvánt választotta miniszterelnök-helyettesnek. Pokorni ugyan benne volt az első tízben az erőrangsort jelző országos listán, azonban tizedik helye nyilvánvalóvá tette, hogy a régi Orbán–Pokorni-harmóniával történt valami. A 2006-os kampányban az iskolai ingyentankönyvek kérdésében nyílt összetűzésbe kerül a miniszterelnök-jelölttel. A választások után nem is vállalta el a frakcióvezetői posztot.  A parlamenti vereség után az önkormányzati választásokon vigasztalódott, a budapesti XII. kerület, a Hegyvidék polgármestere lett. A polgármesteri hivatást egyre inkább kitölti politikai ambícióit.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 20%

Nincs benne Orbán Viktor belső körében, és várhatóan nem lesz különálló oktatási tárca sem.

Demeter Ervin

Korábbi pozíció: titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter (2000–2002)

Jelenlegi pozíció: fideszes országgyűlési képviselő

Pártháttér: MDF, Fidesz

Mi történt vele? 2002-ben már a Fidesz országos listájáról került a parlamentbe, holott az előző ciklusát még mint MDF-es államtitkár kezdte a titkosszolgálatokat felügyelő  tárca nélküli miniszter alatt. Miután 2002-ben a Fidesz 6-0-ra kikapott Heves megyében, a párt a következő választások előtt Demeter Ervint delegálta az egri szervezet elnökének, hogy egy kicsit gatyába rázza a helyi polgári oldalt. 2006-ban ő is indult egyéniben Egerben, de a szocialista polgármester, Nagy Imre megverte. A párt hevesi területi listájáról jut be, azt idén is ő vezeti. Előbb a honvédelmi, majd a nemzetbiztonsági bizottság tagja, és ő volt az elnöke a K&H-s brókerbotrányt vizsgáló parlamenti bizottságnak. Idén is ő vezeti a Heves megyei listát.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 20%

Egyéni képviselői jelöltséget sem kapott a pártelnöktől, így valószínűsíthető, hogy kormányzati szerepre sem jelölné.

Mikola István

Korábbi pozíció: egészségügyi miniszter (2000–2002)

Jelenlegi pozíció: fideszes országgyűlési képviselő

Pártháttér: pártonkívüli

Mi történt vele? Miniszteri megbízatása idején képviselt privatizációpárti hozzáállása már az első kórháztörvény elfogadásakor megváltozott. A kormányváltás után másokkal együtt hevesen bírálta a kormány által benyújtott – és alkotmányossági hibák miatt megbukott – második kórháztörvényt, valamint a kormány későbbi privatizációs politikáját. A 2006-os országgyűlési választás előtt meglepetésre Orbán Viktor őt jelölte az újonnan kialakítandó miniszterelnök-helyettesi posztra. Szinglihordákról tett kijelentése a kövéri köteles beszédhez hasonló károkat okozott a Fidesznek. Ezek az elszólások a mostani kampányban is érzékeltetik hatásukat, jelentős szerepük van abban, hogy a Fidesz rendkívüli szigorral és óvatossággal kezeli a képviselőjelöltek nyilatkozatait. 2006-ban pártja Fejér megyei listájának éléről jutott be az Országgyűlésbe. Az egészségügyi bizottság alelnöke.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 10%

A 2006-os választási bukás szimbóluma lett, és egészségügyi üzletei miatt kikerült az Orbán-kedvencek köréből. Biztos, hogy nem lesz kormánytag.

Turi-Kovács Béla

Korábbi pozíció: környezetvédelmi miniszter (2000–2002)

Jelenlegi pozíció: fideszes országgyűlési képviselő

Pártháttér: FKGP, Fidesz

Mi történt vele? Környezetvédelmi minisztersége alatt felőrlődő FKgP-t a Fideszre cseréli. 2001-es kizárása után megalapítja a Kisgazda Polgári Egyesületet, amely a Polgári Párt szövetségese lesz. 2002-ben és 2006-ban is a Fidesz országos listájáról jut be a parlamentbe, a kisgazdáknál már megszokott frakcióvezető helyettesi székben ül már nyolc éve. A környezetvédelmi bizottságnak egy cikluson át elnöke, 2009 óta az alelnöke.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 10%

Deutsch Tamás

Korábbi pozíció: ifjúsági és sportminiszter(1998–2002)

Jelenlegi pozíció: európai parlamenti képviselő

Pártháttér: Fidesz

Mi történt vele? Deutsch 2002-ben  frakcióvezető-helyettese lett az ellenzékbe szorult Fidesz-frakciónak. Miután Szájer József elment Brüsszelbe az Európai parlamenti képviselőnek, ő lett a parlament alelnöke, és az is maradt a 2006-os választásokig. Az Orbán-kormány miniszterei közül ő élte magánéletét leginkább a nyilvánosság előtt, és az elmúlt nyolc év kifejezetten mozgalmas periódus volt ezen a téren. 2004-ben elvált három gyermekének anyjától, egy évvel később elvette Für Lajos volt honvédelmi miniszter lányát, Für Ágnest, és felvette a Deutsch-Für nevet. A kapcsolat előbb az apóssal a Magyar Gárda miatt, majd a feleségével is végleg megromlott. Egy időre kipróbálta magát a helyi politikában, két évig az erzsébetvárosi önkormányzat képviselője is volt. A legutóbbi EP-választáson bekerült a brüsszeli testületbe, és azóta az európai színtéren képviseli a Fideszt.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 5%

Stumpf István (53 éves)

Korábbi pozíció: a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter (1998–2002)

Jelenlegi pozíció: a Századvég Alapítvány elnöke

Pártháttér: pártonkívüli

Mi történt vele azóta? Stumpf István politikai pályája a Fidesz 2002-es választási vereségével véget ért, nem lett még képviselőjelölt sem. Azóta máig a Századvég Alapítvány elnöke. 2004-ben tagja lett a Polgári kormányzás 2006 nevű testületnek, amely a Fidesz választási programját készítette elő, a mostani választási programhoz már nem volt köze. 2007-ben Orbán Viktort is bírálta: „Ha Orbán Viktor nem változtat, akkor a folyamatok el fognak menni mellette.” Belekeveredett az UD Zrt.-ügybe is, 2008 őszén Dávid Ibolya egy parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy Stumpf István megfigyeltette őt, és kreált bizonyítékoktól sem riadt vissza annak érdekében, hogy beavatkozzon az MDF életébe. Egy évvel később a bíróság nem jogerős ítéletében megállapította, hogy Dávid Ibolya ezt valótlanul állította.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

Chikán Attila

Korábbi pozíció: gazdasági miniszter (1998–1999)

Jelenlegi pozíció: A Budapesti Corvinus Egyetem tanára, a Versenyképesség-kutató Központ igazgatója

Pártháttér: pártonkívüli

Mi történt vele? 2000-ben a Közgazdasági egyetem rektorának választották, tisztségének lejárta után is az egyetem professzora maradt. Vizsgálta a Dunaferr-albizottság 2001-ben. Az Európai Unióhoz való csatlakozás előkészítésében szerepet játszó  Kommunikációs Közalapítvány kuratóriumának tagja 2002-ben, majd odaadóan kampányolt a csatlakozás mellett. 2003-ban a kolozsvári Bábes–Bolyai egyetem díszdoktorává avatták. 2004-ben tagja volt a Medgyessy Péter által létrehozott „nemzeti lobbitanács”-nak,  amely az uniós párbeszéd javításán dolgozott. 2006-ban a CEMI (Central European Management Intelligence) tagja, és a Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképesség-kutató Központ (VKK) igazgatója. 2009-ben a Gyurcsány-csomag alternatíváját kidolgozó Reformszövetségben munkacsoport-vezető volt. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság társelnöke.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

Dávid Ibolya

Korábbi pozíció: igazságügy-miniszter (1998–2002)

Jelenlegi pozíció: az MDF elnöke

Pártháttér: MDF

Mi történt vele? Az Orbán kormány egyetlen MDF-es, illetve nő tagja, aki – mint tudjuk – nem értett a focihoz, parlamenti alelnöki pozícióval vigasztalódott, valamint ő lett a folyamatosan osztódó  MDF-frakció frakcióvezető-helyettese. A 2004-es EP-választásokon a lista első helyéről jut Brüsszelbe, de helyét átengedi Olajos Péternek.Ez a döntés 2006-ban meg is hozza a gyümölcsét, a párt 1994 óta először önállóan jut be a parlamentbe. A sorozatos frakciószakadásokkal, kizárásokkal és bírósági ítéletekkel kísért MDF-sztori a 2008-as lehallgatási ügyben csúcsosodott ki, de még nem tudni hol a vége.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

Torgyán József

Korábbi pozíció: földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter (1998–2001)

Pártháttér: FKGP

Jelenlegi pozíció: a Torgyán-kisgazda koalíció elnöke

Mi történt vele? A 2000-es évek első  fele nem volt a legfényesebb korszaka a magyar országgyűlés egyik legkarakteresebb politikusának. Elvesztette a miniszteri bársonyszéket, politikai államtitkára, Szabadi Béla börtönbe került, az FKgP szétesett, és a chilei cseresznyeüzletből se lett semmi. Az összes FKgP botrányt nehéz összegyűjteni, de az eredmény az lett, hogy a kisgazdák végül egy százalékot sem szereztek 2002-ben.

2001 májusában botrányos közgyűlések, pártirodába való bezárkózás és a székház eladási ügy is hozzájárult Torgyán leváltásához a pártelnöki posztról. A mai napig nem őszülő kisgazda vezér politikai karrierje itt véget ért. Azóta is nyilatkozik, amikor csak lehet, mert beszélni még mindig szeret, és a véleménye is megvan mindenről. Ha politikai műsorokban nem is, a kereskedelmi televíziók szórakoztató programjaiban gyakori vendég, tagja volt például a rövid életű Buzera stábjának is. Idén újra aktivizálta magát, és a Torgyán–Kisgazda-Koalició vezetőjeként Csongrádban sikeresen gyűjtötte össze az ajánlószelvényeket.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

Boros Imre

Korábbi pozíció: PHARE-program koordinációjáért felelős tárca nélküli miniszter 1998–2002, 2001-ben földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is

Jelenlegi pozíció: független önkormányzati képviselő Zalalövőn, a T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. társtulajdonosa

Pártháttér: FKGP

Mi történt vele? Boros az MDF-frakció  tagjaként jutott be a 2002-es kormányváltás utáni országgyűlésbe. Még 2002 nyarán derült ki róla, hogy a rendszerváltás előtti utolsó években D008 álnéven a titkosszolgálat tisztjeként készített jelentéseket a III/II.-es ügyosztálynak. A volt PHARE miniszter eleinte tagadott, azonban szeptemberben – miután a Mécs bizottság is megerősíti az értesüléseket, és kiderül, hogy még nyugdíjat is kapott szolgálatai befejeztével – beismeri, hogy a dokumentumok valódiak. Kilép az MDF-frakcióból, és azzal védekezik, hogy zsarolás áldozata volt. A 2006-os választásokon Zala megyében indul a Fidesz képviselőjelöltje mellett. Bár bejut a második fordulóba, a parlamentbe nem kerül be. 2009-ben bejelentette, hogy indul a zalalövői polgármester-választáson, de aztán visszalépett a későbbi győztes javára. Idén azzal került be a hírekbe, hogy az egyik cég, amelyben társtulajdonos, megvásárolt egy kisebb bankot.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

(Dr. Boros Imre kérésére helyreigazítást közöltünk, amely szerint a hivatkozott dokumentumok hamisítványok. A helyreigazítás teljes szövege itt olvasható.)

Vonza András

Korábbi pozíció: földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter (2001–2002)

Jelenlegi pozíció: hatósági állatorvos Nagykállón

Pártháttér: FKGP

Mi történt vele? Torgyán József távozása után vállalta el a karizmatikus pártelnök posztját. A miniszterség miatt azonban ott kellett hagynia a Független Kisgazdapártot. A kormányváltás után Szabolcs-Szatmár-Bereg megye igazgató-főállatorvosa lett, majd 2003-tól hatósági állatorvos. Nagy karriert nem futott be a Fideszben, a 2006-os önkormányzati választásokon indult volna szülővárosában, Nagykállóban, de visszalépett.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

Gógl Árpád

Korábbi pozíció: egészségügyi miniszter (1998–2000)

Jelenlegi pozíció: fideszes országgyűlési képviselő

Pártháttér: Fidesz

Mi történt vele? A 2002-es vereség után megpróbálta megszerezni Székesfehérvár polgármesteri székét, de a helyhatósági választásokon a szocialista Warvasovszky Tihamér legyőzte. A helyi pártszervezetben azonban megerősödtek a pozíciói, és 2003-ban a fehérvári Fidesz elnökévé választották. 2006-ban a második fordulóban ismét hozni tudta a Fejér megyei 2. számú választókörzetet, és egyéni képviselőként bekerül a parlamentbe. Mivel Mikola István elvette tőle a Fidesz fő egészségügy-politikusának szerepét, a legutóbbi parlamenti ciklusban a külügyi és határon túli magyarok bizottságának volt tagja. Nála nem érvényesül a nyertes csapaton ne változtass elv, a pártvezetés úgy döntött, hogy nem indítja újra a már kétszer megnyert választókörzetében (helyette Varga Tamás indul).

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

Hámori József

Korábbi pozíció: a nemzeti kulturális örökség minisztere (1998–1999)

Jelenlegi pozíció: a magyar UNESCO-bizottság elnöke

Pártháttér: pártonkívüli

Mi történt vele? Miután lemondott a miniszteri bársonyszékről, két évig Orbán Viktor tudománypolitikai tanácsadója volt. A miniszterelnök ezután a Tudomány- és Technológiapolitikai Kollégium elnökévé nevezte ki. A Tudományos Akadémia elnöki tisztéért is indult, de a 2002-es szavazáson Vizi E. Szilveszter futott be. 2004-ben a magyar UNESCO-bizottság elnöke lett.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

Rockenbauer Zoltán

Korábbi pozíció: nemzeti kulturális örökség minisztere (1999–2002)

Jelenlegi pozíció: művészettörténész

Pártháttér: Fidesz

Mi történt vele?

Rockenbauer még egy ciklusban volt parlamenti képviselő, 2002-ben beiratkozott az ELTE doktori képzésére, a 2006-os választások után otthagyta az országgyűlést. Fokozatosan visszavonult a politikából, ma már kerüli, hogy aktuálpolitikai kérdésekben megnyilvánuljon, a tudományos életben keresi a boldogulást. Szellemi szabadfoglalkozású művészettörténész. 2009-ben jelent meg könyve Csinszkáról Ady, illetve Márfi Ödön feleségéről. A könyv inkább Csinszka Márfival való kapcsolatot dolgozza fel, mivel a festő a volt kultuszminiszter fő kutatási területe.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

Szabó János

Korábbi pozíció: honvédelmi miniszter (1998–2002)

Jelenlegi pozíció: nyugdíjas

Pártháttér: FKGP

Mi történt vele? Az ő idején csatlakoztunk a NATO-hoz, az ő idején döntött a kormány a Gripenek beszerzéséről, de leginkább botrányairól volt nevezetes. Az ellenzék folyamatosan megkérdőjelezte szakértelmét, korrupciós gyanúba is keveredett a MiG-ek tervezett felújítása miatt, de erről bizonyítékok nem kerültek elő. A kisgazda belháború alatt Szabó csatlakozott a kisgazda miniszterek alapította Független Kisgazdák Demokratikus Szövetségéhez, formálisan ezért zárták ki az FKGP-ből. 2002 utáni tevékenységéről nem található nyilvános adat.

Mekkora esélye van a visszatérésre?  0%

Pepó Pál

Korábbi pozíció: környezetvédelmi miniszter (1998–2000)

Jelenlegi pozíció: a Debreceni Egyetemen tanszékvezető

Pártháttér: FKGP

Mi történt vele? Pepó miniszterségéről még az akkori koalíciós partner, a Fidesz politikusai is úgy fogalmaztak, hogy a környezetvédelmi tárca történelmi mélypontja volt. Túlzó jóindulattal talán karakteresnek nevezhető regnálása után visszatért a katedrára, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumán a növénynemesítési és genetikai tanszék vezetője lett.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

Ligetvári Ferenc

Korábbi pozíció: környezetvédelmi miniszter (2000)

Jelenlegi pozíció: a Gödöllői Szent István egyetem tanára

Pártháttér: FKGP

Mi történt vele?

Ligetvári az egyetemi katedrát hagyta ott a miniszteri székért, és oda is tért vissza a rövid kitérő után. Miután lemondott posztjáról, a gödöllői Szent István Egyetem tanára lett, és most is ott tanít.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

Katona Kálmán

Korábbi pozíció: közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter(1998–2000)

Jelenlegi pozícó: MDF-es országgyűlési képviselő

Pártháttér: MDF, Fidesz, MDF

Mi történt vele?

Minisztersége után két évig a Magyar Villamos Művek Rt. elnök-vezérigazgatója. A 2002-es önkormányzati választások után a Fidesz színeiben bejutott a fővárosi közgyűlésbe. Ezek után visszatér az MDF-be, amit tíz évvel azelőtt cserélt le a fiatal demokratákra. A fórum fővárosi frakciója mellett a pártban is egyre aktívabb, 2004 és 2008 között az országos választmány elnöke volt. A 2006-os választásokon Miskolcról egyéni képviselőként ugyan nem jutott be a parlamentbe, de az MDF budapesti listájáról igen. Az őszi önkormányzati választásokon indult a főpolgármesteri székért, de csak hatszázalékos eredményt ér el. 2009-ben szakított a Dávid Ibolya-féle pártvezetéssel, és az óta nyíltan kritizálja a jelenlegi MDF-t.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

Nógrádi László

Korábbi pozíció: közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter (2000)

Jelenlegi pozíció: Lenti polgármestere, KDNP-s országgyűlési képviselő

Pártháttér: Fidesz, KDNP

Mi történt vele? Nógrádi azután mondott le miniszteri posztjáról, hogy szolgálati autója halálos balesetet okozott. Nyolc éve ő Lenti polgármestere. A parlamentből sem távozott, egyéni képviselőként 2002-ben és 2006-ban is nyerni tudott Zala megyében. A 2004-es Wekler-féle kreatív borvidék-alakítási botrányban kiderült, hogy ő is szeretett volna egy pár falut a Balatonmelléki Borvidékhez csatlakoztatni. A fideszes pártvezetéssel a kapcsolata az idei választások előtt romlott meg. Nógrádit a Fidesz nem akarta egyéniben indítani, így végül független jelöltként indult. Mivel a kopogtatócédulákat sikeresen összegyűjtötte, minden bizonnyal a Fidesztől vesz majd el szavazatokat.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

Rovatok